Somm öppnar en bakficka
Lorensbergsgatan 6
Så nära Avenyn, men ändå så långt bort – så känns det i alla fall när man är på den lugnare parallellgatan som är Lorensbergsgatan, där restaurangen och vinbaren Somm drivs av sommelieren och krögaren Daniel Gremlin sedan 2014. Uteätarna imponerades vid sitt senaste besök (oktober 2018) och delade ut fyra fyrar. Men det är ju inte alltid man har tid eller lust för ett restaurangbesök, ibland vill man mötas upp på ett spontant glas utan att vara förpassad till platser i baren. För en vecka sedan smygöppnade Somm en separat öl- och vinbar, Social Beer & Wine Bar. Den nya bakfickan ligger vägg i vägg, i en nyrenoverad lokal där City Pub höll till tidigare. Förutom ett stort gäng viner, varav ett trettiotal på glas, kommer Social att fokusera på öl och lokala bryggerier, med tio kranar dedikerade till Göteborg. Men lite mat i blir det också, i form av lättare rätter som ost och chark.
LÄS MER:Nytt kafé satsar på sockriga flingor och mac and cheese
Minimalistisk högborg
Magasinsgatan 19
Förra veckan öppnade Acne Studios på Magasinsgatan igen, efter att ha haft stängt under renoveringen av Artilleristallarna. Butiken har renoverats och blivit större. Inredningen är tänkt att gå i linje med området däromkring och utmärks av stål och tegel.
LÄS MER:Stjärnkrögare öppnar nytt i Artilleristallarna
Vietnamhaket utökar med nytt ställe
Barnhusgatan 1
Under vinjetten ”Rätten” tipsar Ina Lundström om stans bästa maträtter (även i detta nummer på sidan 20). Hon har tidigare skrivit om Vietnamhakets pho – den vietnamesiska nudelsoppan som fått allt från gourmander till förkylda stackare att vallfärda till Saluhallen Briggen. Nog har det gått bra, för förra veckan öppnades en syskonrestaurang i Stampenområdet. Nya ställets upplägg är samma som i saluhallen och håller öppet alla dagar 11–21.
LÄS MER:Rätten: Pho – vietnamesisk soppa
Nytt konditori vid Grönsakstorget
Södra Larmgatan 4
Jerkstrands har öppnat ett nytt konditori på Södra Larmgatan. Butiken är liten men någon enstaka sittplats finns att tillgå. I Andreassons gamla lokaler bredvid renoveras det för fullt. Krögaren Peter Segerdahl skulle först öppna där (någon kanske minns rebusen i fönstret), men Spanska Köket hamnade på Skanstorget i stället. Vad det ska bli nu är fortfarande ett mysterium.