Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Linn Bergbrant
Bild: Linn Bergbrant

Hur mår drag-scenen i Göteborg, Mikey Murphy?

Nu drar femte säsongen av Drag Idol Sverige i gång – tävlingen där landets bästa drag queen ska utses. Mikey Murphy blir Linda Gold när mörkret faller. För Två Dagar berättar han om Göteborgs blomstrande lgbtq-scen.

Du har kallat Göteborg för Skandinaviens drag-­huvudstad. Varför då?

– Det är vad alla kallar den nu. Jag har jobbat med Pride över hela Europa och vart jag än går så möts jag av tanken om att Göteborg är huvudstaden. När jag var här för några år sedan var intresset inte alls lika stort. Det blev en av anledningarna till att jag bestämde mig för att dra i gång Drag Idol. De första tävlingarna höll till på Gretas. Hela ­lgbtq-communityn (lesbisk, gay, bisexuell, transsexuell och queer, reds anm) kom för att titta. Det ­exploderade och i dag finns det normbrytande klubbar och barer överallt här; ­Qonfetti, Wish you were ­queer, Bee bar och lokaler som Hoki Moki, Sticky fingers och Park Lane har ibland egna klubbar.

Hur fungerar tävlingen?

– Det är 16 tävlande drag queens varav 12 bor i Göteborg. Vem som vinner i slutändan avgörs av publiken, domare och genom likes på sociala medier. Tävlingen är en enorm plattform och möjlighet för många amatörer att nå människor som de normalt sett inte hade mött. Priset är bland annat en plats i vårt event Swedish Invasion Tour där vi åker runt och uppträder i en rad europeiska städer.

Hur hamnade du och tävlingen i Göteborg?

– När jag kom hit från London hade jag aldrig varit här tidigare. I London har vi en enorm gayscen, där jag visste precis vilka barer jag skulle gå till för att integreras i lgbtq-communityn. Som ny i Göteborg visste jag inte vart jag skulle ta vägen. Jag förstod senare att den typiska gaybaren inte existerade här eftersom den inte behövdes. Folk var accepterande överallt. Däremot har jag varit med om dörrpersonal som inte välkomnat det normbrytande. Jag har blivit nekad i dörren för att ­Mikey, killen på mitt id, inte ser ut som Linda Gold, som står framför dem.

Mikey Murphy

Bor: Växlar mellan London och Mölndal.

Gör: Egenföretagare och event manager. Också skapare av och värd för Drag Idol. Den femte säsongen drar i gång i slutet av januari, mer info finns på dragidol.com.

Mikey Murphy i drag som Linda Gold.
Mikey Murphy i drag som Linda Gold.

Hur kändes det?

– Jag kunde inte acceptera att det skulle vara så. Det måste finnas en kompromiss, tänkte jag. För någon som är heterosexuell och inte har dessa typer av problem kan det vara svårt att förstå djupet av det, men för någon som blir ifrågasatt på grund av sin identitet är det verklighet och spelar stor roll. Men i dag är det annorlunda. Och jag tror faktiskt att Drag Idol har ändrat folks liv.

Ditt också?

– Absolut. Att draga innebär att leva ut den du vill vara och den du var född till att vara. För mig började det av en slump i London för sex år sedan. Jag har jobbat som event ­manager länge och en kväll dök den drag ­queen vi hade bokat inte upp. Klubbchefen sa till mig att ”om du inte fixar en annan inom 30 minuter så får du sparken”. Det är omöjligt att hitta en drag queen i London på så kort tid, de är uppbokade i månader, så jag fick lösa det själv. Det hängde en guldklänning i omklädningsrummet och min kollega Linda stod bredvid mig. Så kom namnet Linda Gold till.

Hur gick uppträdandet?

– Det gick så bra att ­publiken sedan frågade efter Linda Gold och jag började uppträda där en gång i veckan. Jag hade aldrig haft en längtan efter att draga men det var fantastiskt. Inte för en sekund hade jag trott att jag skulle kunna göra någonting sådant men jag hade inte råd att få sparken den där gången.

Hur lång tid tar det att göra sig i ordning?

– Jag måste börja vid 12 på dagen. Raka mig och göra hyn redo för sminket. Perukerna är ofta fyra stycken peruker ihopsydda och de faller isär efter att du uppträtt på kvällen. Vid femtiden lägger jag på sminket. Det brukar ta tre till fyra timmar. Drag är absolut en konstform.

LÄS MER: Queer-arkiv skapas i Göteborg

LÄS MER: Hon skildrar queerrörelsens framväxt i Sverige

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.