Carl-Einar Häckner är krönikör i GP:s helgmagasin Två Dagar.
Carl-Einar Häckner är krönikör i GP:s helgmagasin Två Dagar.

Carl-Einar Häckner: Hoppas farmor har rätt

Carl-Einar Häckner ringer pappa och mamma – men tänker mest på farmor. Hon hade alltid ett lugnande svar, och så spådde hon folk, också Carl-Einar, som fick reda på att efter en svår tid skulle allt bli bra igen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Min farmor var en enorm inspiration. Hon blev väldigt omtyckt som astrolog, människokännare och inspiratör. Det kom tre klienter i veckan under många år. Människor kom till henne för att få reda på hur det skulle bli. Hur dom skulle göra, vad dom skulle fatta för beslut, varför dom mådde som dom gjorde. Hon kunde läsa dom, hon var bra på det. Hon var positiv, aldrig negativ i sin respons. Astrologin var navet hennes samtal snurrade kring. Det funderar, jag vet inte hur hon gjorde.

Mig spådde hon fram till tidiga tonåren. Efter det slutade jag fråga, jag ville klara mina utmaningar utan att dubbelkolla med henne hur det skulle gå. Fast när jag ringde farmor, vilket jag ofta gjorde, fick jag en väldig energikick av att prata med henne. Farmor visade mig hur viktigt det är att vara positiv när jag ibland gick in i ett mörkt moln av melankoli, precis när gästerna skulle komma. Det gillade hon inte, livet är för kort. Corona får mig att tänka på det nu. Jag skulle vilja ringa farmor och fråga vad hon tror om världen, sen få ett svar som lugnar. Just nu är det inte mycket vi kan göra mer än att sitta still, lyssna på nyheterna och följa råden.

LÄS MER: Plötsligt stod jag öga mot öga med maffiabossen

I fokus hamnar börsen. Det känns som att naturen slår tillbaka och ger igen, visar oss hur bräckligt det kapitalistiska systemet och vår ekonomi är. Jag vill förstå varför världen skakar. Ringer pappa, han vet allt. Min pappa är professor i ekonomi, han förklarar. Efter samtalet känns livet mer klart. Jag går in i en socialistisk barnteatertanke förenklad med dockor. Trump blir nerstoppad i en korvmaskin och blir nermald. På andra sidan kommer det ut fina Trumpkorvar i ett långt halsband.

Ringer mamma. Hon är som vanligt cool. Tycker allt är överdrivet, men är ändå försiktig. Hon säger att hon redan tvättar händerna varje dag. Jag frågar om jag ska köpa någon mat till henne, hon förstår inte vad jag menar. Jag upprepar frågan, hon dubbelfrågar tillbaka, jag svarar igen. Det är ett spel. Sen berättar jag om min korvidé. Mamma säger ”du är ingen kommunist.” Jag är skeptisk. Vi skrattar högt åt något vi har gemensamt. Vi lägger på.

LÄS MER: Jag visste inte att hundar kunde bli deprimerade

Jag tänker på farmor. Hon spådde mig att allt skulle bli bra, men det skulle vara några svåra år vid 40-årsåldern. Jag trodde hon menade i mitt eget liv, att jag nu är igenom och förbi. Kanske menade hon tiden och världen i stort. Farmor sa också att efter det svåra skulle det bli riktigt bra igen. Jag hoppas hon har rätt.

Ser på: Hemskt slaktprogram med elak bonde som är taskig mot grisar. Jag ska aldrig mer äta gris. Usch. Jag vill bli vegetarian.

Läser: ”The darkest corners”, Ben Hart av Neil Kelso.

Äter: Salsiccia i tomatsås med risnudlar, men också kolja.

Carl-Einar Häckner är trollkarl och komiker, aktuell med ”En isbjörnssaga” på SVT den 2 maj.

LÄS MER: Facebook och Instagram är inte rätt ställe för att bli frisk