Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Helldahl lever själv nykter sedan fyra år, nu driver han den alkoholfria klubben Inside/Out, som anordnas på Ringön i helgen. Bild: Linn Bergbrant
Magnus Helldahl lever själv nykter sedan fyra år, nu driver han den alkoholfria klubben Inside/Out, som anordnas på Ringön i helgen. Bild: Linn Bergbrant

Han startar alkoholfri klubb på Ringön

Magnus Helldahl vill visa att det är kul att klubba utan alkohol. Han lever själv nykter sedan fyra år och ser ett stort behov i Göteborg av nyktra sätt att umgås. Nu startar han en alkoholfri klubb som tar plats på Ringön i helgen.

Mitt i pågående pandemi öppnar Inside/Out i Göteborg. Klubben tar plats på Ringön för att leverera musik, dans och en ny mötesplats för alla. Det enda som inte är välkommet är alkoholhaltiga drycker.

– Att ett liknande alternativ inte redan finns är egentligen väldigt konstigt, säger Magnus Helldahl, arrangören bakom klubben.

LÄS MER: Alkoholfritt är den nya trenden

Att gå ut på krogen, konsert eller klubb brukar ofta innehålla en varierad dos alkohol. Det går självklart att gå ut nykter, men att kunna festa utan närheten till sprit och fulla människor är något annat, och något som Magnus Helldahl saknade i staden.

– För mig är det en helt naturlig utveckling, i och med att det blir mer och mer vanligt att folk väljer att leva sina liv helt eller delvis utan alkohol. Den förändringen i samhället vill vi vara med att både stödja, synliggöra och inte minst driva på, säger han.

Som vilken klubb som helst – minus alkoholen

Tanken är att erbjuda en plats som är precis som vilken bar eller klubb som helst, förutom inslaget av alkohol.

– Det är plats där man kan dansa, hänga, lyssna på musik, eller spela pingis och dricka gott. Vi försöker att fylla kvällen med lite olika grejer så att man själv kan tona in vad man vill göra.

LÄS MER: Test av sex alkoholfria öl

Första gången Inside/Out anordnades var helgen efter midsommar, också då på Ringön i lokalen på 700 kvadratmeter där kooperativet och evenemangsarenan Kolgruvan håller hus.

För fem år sedan kraschade jag själv i utbrändhet och alkoholism och hamnade då helt utanför de sammanhang som jag brukade vara i.

– Det är alltså ingen risk för trängsel, även om första kvällen var välbesökt har vi bra koll på antalet människor i lokalen så det känns tryggt. Det var en bra blandning människor som kom, flera sa att de saknat just ett sådant här ställe i staden, säger Magnus Helldahl och fortsätter:

– Vi har tänkt att det ska hålla minst den nivån som hos andra klubbar, med bra ljus och ljud, skön känsla, plus en riktigt bra alkoholfri bar. Man ska känna att man vill vara hos oss för att man gillar det, inte bara för att det är det enda alternativet.

LÄS MER: Här är bästa alkoholfria äpplemusten och äpplecidern

Vill normalisera att klubba nykter

För Magnus Helldahl finns det även en större tanke med klubben. Han vill bryta normen att utelivet styrs av berusning och öka balansen bland stadens uteställen.

– För mig är det lika mycket ett socialt hållbarhetsprojekt för att skapa samhällsnytta, som att jag gillar att skapa nya sätt för människor att mötas. Även om man inte dricker alkohol vill man ju så klart dansa, ha kul och träffa människor, säger han och tillägger:

– För fem år sedan kraschade jag själv i utbrändhet och alkoholism och hamnade då helt utanför de sammanhang som jag brukade vara i. Så jag vet av personlig erfarenhet att behovet av nyktra sätt att umgås är stort. Efter fyra års nykterhet är det väldigt kul att kunna vara med och bidra till en sådan förändring. Jag vill visa att det både går att ta bort alkoholen helt ur affärsmodellen som arrangör och att upplevelsen för besökaren till och med kan bli både bättre och starkare. Helt enkelt normalisera att det kan vara något för alla att klubba nykter.

Vi vill skapa ett starkt community och fokuserar på att göra den alkoholfria livsstilen attraktiv för fler.

I framtiden hoppas han att Inside/Out ska kunna växa som koncept. Målet är att hitta en permanent lokal där man välkomnar samarbeten med bartenders, kockar och konstnärer för att skapa en mötesplats för bland annat klubbar, afterwork och utställningar.

– Från början var tanken att ha det som ett återkommande evenemang en gång i månaden, men vi utvecklar oss hela tiden. Vi vill skapa ett starkt community och fokuserar på att göra den alkoholfria livsstilen attraktiv för fler. Sedan lämnar jag det upp till besökarna att avgöra om vi lyckas eller inte.

LÄS MER: Så gjorde hon en nollprocentig bästsäljare på Systemet

Magnus Helldahl

Bor: Guldheden

Aktuell: Grundare av Inside/Out, en alkoholfri klubb som anordnas i Kolgruvan på Ringön. Nästa tillfälle är den 29 augusti.

LÄS MER: Stort test av alkoholfri öl - fyllig humlesmak vann

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här