Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intill lyxhotellet The Lindis i Ahuriridalen på Nya Zeeland går det att ta ett nattligt bad i tunnan. Bild: Shaun Jeffers
Intill lyxhotellet The Lindis i Ahuriridalen på Nya Zeeland går det att ta ett nattligt bad i tunnan. Bild: Shaun Jeffers

Här är fem av jordens mörkaste platser

International Dark Sky Association (IDA) certifierar parker runt om i världen där mörkret är som allra bäst, utan ljusföroreningar. Lyft blicken, skärp sinnena och följ med till några platser som ger oändliga perspektiv.

Storslaget på Møn

Nordens första IDA-certifierade park för att uppleva en mörk himmel hittar du här. Den danska ön Møn ligger sydöst om Själland och är redan välkänd för sin klint, ett storslaget berg som rasar ned i havet. Här blir du guidad i mörkret i liten grupp. Är det molnigt kommer hörsel och syn att skärpas märkbart, guiden går igenom hur vi kan känna oss trygga och orientera oss genom att känna av vår omgivning. Är himlen klar skådas stjärnor och nebulosor, hela Vintergatan ligger som ett sagolikt band nästan nåbart ovanför våra huvuden. Om hösten ses ofta stjärnfall och när det är som kallast och mörkast om vintern, ja då sprakar det och hela himlavalvet kraschar på Møn.

Unikt boende i saltöknen

I den chilenska Atacamaöknen är det mörkt, allra mörkast på jorden säger de som vet. Här samlas nördar och vetenskapsmän på superobservatorier för att skärskåda en himmel fri från ljusföroreningar. Inte långt därifrån i Bolivia, i världens största saltöken Uyuni, ligger något alldeles unikt. Kachi Lodge ser ut som ett månlandskap med sina vita tältdomer i ett isolerat och kargt landskap. Höjden är 3660 meter ovanför havet vilket gör himlen ren från elektriskt ljus. Inne i domen går det att se ut och ligga vaken under stjärnorna. Vansinnigt kostsamt och väldigt fullbokat.

Dark Skies Festival är en festival som hyllar de mörka skyarna. Bild: Steve Bell
Dark Skies Festival är en festival som hyllar de mörka skyarna. Bild: Steve Bell

Festival i England som hyllar mörkret

Storbritannien har inte mindre än fyra Dark Sky Reserves i lika många nationalparker. I skrivande stund finns endast 13 mörkerreservat i hela världen. Nästa år arrangeras för femte gången en festival som hyllar de mörka skyarna. Dark Skies Festival äger rum 14 februari till 1 mars i parkerna North York Moors och Yorkshire Dales National Parks. Här firas allt som har med stjärnskådning och natthimlen att göra, från ny teleskopteknik till hur man fotograferar stjärnljus, månskådning och astronomiföredrag. Om många andra platser och guidningar är exklusiva i liten skala handlar Dark Skies Festival om en kollektiv upplevelse.

LÄS MER: Spännande hotell för dig som tror du provat allt

Observatoriet på vulkanen Teide på Teneriffa öppnade redan på 1960-talet. Bild: Luciano Rodríguez
Observatoriet på vulkanen Teide på Teneriffa öppnade redan på 1960-talet. Bild: Luciano Rodríguez

Nattlig astronomi på Teneriffa

Att vara amatörastronom är inget nytt. Däremot har astroturismen fått ett uppsving de senaste tio åren, vilket blivit kännbart för observatorier som är öppna för allmänheten. Kanarieön Teneriffa har länge varit en destination för att se på himlen, en så kallad ”Starlight Destination”. Det finns dessutom ett observatorium uppe på vulkanen Teide som öppnade redan på 1960-talet. Flera europeiska länder har teleskop här, främst för forskning som berör solen, men också för nattlig astronomi.

LÄS MER: Jakten för att uppleva norrsken

Bad i tunna långt långt bort

Sydöns stjärnkarta öppnar portarna till södra halvklotets konstellationer. Här på Nya Zeeland i Ahuriridalen råder tystnad och stillhet. I utkanten av ett Dark Sky Reserve ligger ett hotell som helt smälter in i naturens egna färger och former. Med endast fem gästrum och väggar av glas är The Lindis modern lyx, men ett nattligt bad i tunnan är kanske värt priset.

LÄS MER: Trendiga resor på engelska vischan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här