Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är ölstilarna som kommer att slå under 2019

Ölen kommer och ölen går – vad är det som blir populärt under nästa år? Låt mig blicka in i kristallkulan för att försöka ta reda på vad som händer på ölscenen.

Det är lätt att tro att ölvärlden består av idel finsmakare. Men så är det inte. Över 90 procent av brygderna som säljs utgörs av ljus lager från stora tillverkare.

Däremot blir smaker viktigare. Så vill också allt fler konsumenter dricka mer karaktärsfyllda sorter och väljer gärna öl från hantverksbryggerier, ofta india pale ale. Denna humliga stil har kommit för att stanna. Det gäller även vanlig pale ale och de juiciga New England-iporna. Bägge kommer att hålla ställningarna under 2019.

Då lär vi också få se mer av släktingen brut-ipa. Några svenska bryggerier har redan anammat denna amerikanska inriktning – ipor som drar åt champagne genom att vara fnösktorra och tunna, ljusa och spritsiga.

Men allt handlar inte om öl. En läcker uppstickare är mjöd, som tillverkas av flera aktörer. Några nykomlingar är Malmö Brewing, Mjödner i Gävle samt göteborgaren Alex Ek, med sitt The Attic Mea­dery. Och fler lär det bli.

Samtidigt fortsätter berliner weisse sitt segertåg. Den fruktiga och syrliga stilen lockar dessutom folk som vanligtvis inte är särskilt förtjusta i öl. Det gör också gueuze, belgisk suröl, även om den kan kräva tillvänjning.

Det sistnämnda gäller även för imperial stout. Den starka och kolsvarta brygden görs gärna i pastry-form, det vill säga som en söt och chokladig dessertbomb. Fler sådana är att vänta.

Alla brygder är dock inte starka och mörka. Det görs allt fler smakrika folköl samtidigt som försäljningen av alkoholfria sorter ökar. Även de hantverksbryggda lagerölen kommer att ta mer plats.

Kort sagt gör svenska småbryggerier allt bättre och stabilare brygder. Och det är förstås en fördel att kunna köpa goda, färska och lokalproducerade öl.

Robert Lagerström är journalist sedan snart 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

LÄS MER: Veckans öl: Starka nyheter som passar i vinter

LÄS MER: Välj rätt glas till ölen – och den blir godare!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här