Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brandenburg gate of one of the many attractions berlin
Brandenburg gate of one of the many attractions berlin

Guide till nya upptäckter i Berlin

Berlin är en stad i ständig förändring – här finns alltid något nytt att upptäcka. Staden är motsatsen till snobbig och du kan fortfarande bo och äta för en rimlig peng. Och det finns fler rätter än dönerkebab och currywurst att upptäcka.

Den här artikeln bygger på ett samarbete mellan Göteborgs-Posten och tidningen Res, läs fler resereportage här .


Mat & Dryck

Bild: Filip Sandström Beijer
Bild: Filip Sandström Beijer

Si An

I Berlin är det vietnamesiska köket lika känt som currywurst och det vimlar av restauranger att välja mellan. En som sticker ut ur mängden är Si An på Rykestrasse, i den gröna och familjevänliga stadsdelen Prenzlauer Berg. Här serveras traditionell vietnamesisk mat med en twist till billigt pris. Dessutom är personalen välkomnande. Restaurangen är välkänd bland foodies, trots det är det relativt lätt att få plats. Glöm inte att inleda måltiden med sommarrullar.

Rykestrasse 36

sian-berlin.de


Bild: Filip Sandström Beijer
Bild: Filip Sandström Beijer

Salsabil 2

Den lilla orientaliska restaurangen Salsabil 2 har en av Prenzlauer Bergs mysigaste uteserveringar och möjligtvis stadens godaste falafel. Rörorna är många och goda. Beställ en större tallrik med bröd att doppa om du är extra hungrig.

Wörther Strasse 16


Cocolo Ramen

Nudelsoppan ramen har tagit över förstaplatsen från 2000-talets sushi på det japanska kökets trendlista. Cocolo Ramen finns i både Kreuzberg och Mitte och erbjuder fantastiskt smakrika nudelsoppor och japansk, trendig inredning. Restaurangen i Kreuzberg är större och har en rymlig uteservering, den rekommenderas om du inte orkar stå i kö utanför det mycket populärare alternativet i Mitte.

Paul-Lincke-Ufer 39-40

kuchi.de


Bild: Filip Sandström Beijer
Bild: Filip Sandström Beijer

Rocket Wine

För Rocket Wines ägare Jean-Francois Roy är ordet “naturvin” inte gärna något han skyltar med i sin vinbutik som säljer just endast naturviner i centrala Mitte i Berlin. Nej, på Rocket Wine säljer man ”vin” och är tydlig med att det är det processade och besprutade vinet som borde heta något annat, eftersom det egentligen inte är vin i dess ursprungsform.

Det finns en historia bakom varje vin

Oavsett vad man vill kalla vinerna, som alla är naturliga och direkt från druvorna, så är Rocket Wine ett måste för vinkännaren. Expertisen i butiken är enorm och det finns en historia bakom varje vin. Blir man medlem, vilket kostar några enstaka euro, kan man dessutom delta i olika vinprovningar som arrangeras med passionerade presentationer om vad som dricks. Fransk-kanadensaren Jean-Francois Roy är i grund och botten utbildad jurist men hamnade i gott vinsällskap och lade juridiken på hyllan för att ägna sig åt sin nya passion. I dag driver han en av Berlins naturvinsbarer sedan en kort tid tillbaka och ägnar sina dagar åt att ordna vinprovningar, träffa vin­makare och sprida ordet om det ej besprutade vinet. I Berlin har inte naturvinet fått den hajp som det fått på många andra platser i världen, vilket gör att scenen är ganska outforskad.

Linienstraße 114


Bo

Hotel Mani Bild: Axel Kull, Rainer Klostermeier
Hotel Mani Bild: Axel Kull, Rainer Klostermeier

Hotel Mani

Med perfekt läge i pulserande Mitte och med gångavstånd till Alexanderplatz och några av Berlins bästa shoppingstråk ligger detta moderna och hippa hotell. Marmor, krom och läder sätter känslan från receptionen till hotellrummet. Även cocktailbaren på bottenplan är högklassig. Dessutom är fyrstjärniga Hotel Mani prisvärt: ett lyxigt standardrum för två går på cirka 70 euro per natt.

Torstrasse 136

amanogroup.de


Samla energi

Vabali

Några hundra meter från Berlins centralstation ligger spa- och wellnesscentret ­Vabali gömt mot sluttningen av en park. I den Baliinspirerade miljön bjuds besökarna in till en avskärmande och stillsam miljö som står i skarp kontrast mot storstadens brus.

En fyra timmars spaupplevelse kostar knappt 30 euro

Välj mellan flera olika bastur, aroma- och massagebehandlingar, eller ta plats på solbäddarna runt utomhuspoolen med en drink i handen. Som på många tyska badplatser råder klädförbud. Män och kvinnor byter om och badar bastu tillsammans. Blyga kan ta med eller hyra en badrock på plats, men glöm inte att lämna handduken utanför ångbastun. En fyra timmars spaupplevelse kostar knappt 30 euro.

Seydlitzstrasse 6

vabali.de


Bar och kulturliv

Griessmuehle

Griessmuehle vid Neuköllns S-bahn-station är ett av få ställen som har den elektroniska Berlinkänslan kvar. På dörren hänger den klassiska skylten med en överstruken kamera, men förbudet gäller endast inomhus. Griess­muehle har spelningar med både lovande nykomlingar inom den elektroniska musiken och rutinerade dj:s. På sommaren är den stora gården en fantastisk plats för att njuta av musik i solen. Här kan man börja lördagen med musik och en drink, innan det är dags att gå på museum och insupa en annan typ av kultur.

Sonnenallee 221


Bild: Filip Sandström Beijer
Bild: Filip Sandström Beijer

Weserstrasse

Trendiga men fortfarande genuina Neukölln är området där Berlins yngre befolkning trängs på mysiga barer bredvid turkiska gatukök och pizzerior. Den långa gatan Weserstrasse börjar vid Hermannplatz och går parallellt med den stora Sonnenallee. De kilometerlånga gatorna kantas av barer, secondhandbutiker och kaféer. Drick en flat white och titta på folk som passerar utanför Bully’s Bakery eller stanna för en lokalt bryggd Sonnen pils på den välbesökta puben Ä.

LÄS MER: Guide till weekendfavoriten Málaga

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här