Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pink Sands Beach på Harbour Island är något alldeles extra. Den puderfina sanden kommer från pulvriserade koraller. Bild: Björn Schüberg

Gnistrande hav och rosa stränder på Bahamas

700 öar och tusentals korallrev. Bahamas geografi inbjuder till båtluffning. Så när Greklands öar är för kalla – styr kosan till Västindien i stället.

Först en titt på kartan. Bahamas? Javisst, alla de där diffusa prickarna nordost om Kuba. Rent geografiskt inte en del av Karibien, men definitivt Västindien. Landet kan faktiskt ta åt sig äran av att vara det första av Amerika som Columbus ”upptäckte”. Den 12 oktober 1492 steg sjöfararen i land på en ö han döpte till San Salvador – en av de sydligaste i det pärlband av öar som i dag utgör Bahamas. Exakt vilken ö det handlade om är oklart, men 1926 bestämde landets regering att Watling Island var den troligaste. Namnet ändrades då till San Salvador, spanska för den Helige Frälsaren.

För den lokala indianbefolkningen var spanjorernas ankomst en katastrof. Invånarna dukade snabbt under av européernas sjukdomar eller blev ivägskickade som slavar till gruvorna på närliggande Hispañola (nu Dominikanska Republiken och Haiti). När Bahamas var tömt på urinvånare seglade spanjorerna därifrån, och öarna var nästan öde tills engelsmännen kom på 1600-talet. I slutet av århundradet ”styrdes” Bahamas, eller i alla fall huvudstaden Nassau, av pirater som ”Kapten Svartskägg” och Henry Jennings. Men sjöröveriets gyllene era på Bahamas blev kort. 1718 skickade London dit den hårdföre guvernören Woody Rogers som gjorde slut på piratväldet.

Ön blev självständig 1973

I dag är Bahamas en lugnare plats. Ögruppen blev självständig 1973 och förutom ett antal orkaner har utvecklingen varit relativt stillsam.

Bahamas turistråd marknadsför sitt land som paradis­öar, och de är inte långt från sanningen. Ett turkosblått hav, vita stränder, vajande palmer och en tillbakalutad livsstil är vad som väntar. Ibland kan det kännas svårt att välja bland myriaden av öar, men Eleuthera, Abaco och Grand Bahama brukar stå på de flestas rutt. Huvudstaden Nassau på New Providence är centralorten, hit kommer du nästan vare sig du vill eller inte. I alla fall om du båtluffar, det ultimata sättet att uppleva Bahamas. Att sitta uppe på däck med det gnistrande havet nedanför och en klarblå himmel ovanför är en lisa för själen, och roligare än en kort flygresa.

Bahamas

Bahamas är en önation sydost om Florida och nordost om Kuba. Landet består av cirka 700 öar, varav 30 är bebodda. Andros är den största, men New Providence med huvudstaden Nassau är folkrikast; ungefär två av tre bahamaner bor där.

Invånare: Cirka 330 000.

Tidsskillnad: Svensk tid minus sex timmar.

Hamnen i Nassau myllrar av båtar. Jag träffar Bea Franziska från Tyskland som visar sig vara på väg till samma destination som jag, Eleuthera. Den långsmala, bågformade ön är en av Bahamas vackraste. Den har dessutom daglig sjöförbindelse med Nassau och är en perfekt start på en båtluff.

– Påminner lite om Hamburg, säger Bea Franziska när färjan lämnar hamnen och puffar i väg mot sundet mellan Paradise Island och Crystal Cay.

Hon syftar förstås på alla fartyg: allt från lastfartyg till små fiskebåtar och lyxkryssare. Lite senare tillägger hon halvt ironiskt.

– Fast jag föredrar nog det här framför Hamburg, i alla fall vädermässigt.

När båten väl lämnat land bakom sig går de flesta bahamaner ner under däck. Kvar där uppe finns turisterna, som absolut inte vill avnjuta färden genom fönster. ­Resan till Eleuthera tar nästan två timmar, och första anhalt är Spanish Wells. Vi hoppar av båten och upptäcker ett prydligt samhälle i vit New England-arkitektur, samt många kyrkor. Spanish Wells är en av Bahamas vita enklaver, med ättlingar till engelska puritaner som kom på 1600-talet.

Fin utsikt med både mörkblått och turkosblått

Från Spanish Wells är det bara tio minuter med båt till norra Eleuthera. Första intrycket är den för öarna så typiska buskskogen. Men en kort färd söderut och landskapet öppnar upp sig. Vid öns smalaste ställe ligger Glass Window Bridge, ”Glasfönsterbron”. I dag är den gjord av cement men en gång var det en naturlig klippa, som dock förstördes i en orkan. Vad som är speciellt med bron är vad som finns vid sidan om. På östra sidan den mörkblå Atlanten, på den västra den ljust turkosblå Eleutherabukten. Gå upp på klippan norr om bron för en bra utsikt.

Hav möter hav. Glass Window Bridge är kanske Bahamas märkligaste syn. På ena sidan den mörkblå Atlanten och på andra sidan den ljusblå Eleutherabukten. Bild: Björn Schüberg

Eleutheras andra toppattraktion handlar också om färger. Harbour Island, eller ”Briland” som den kallas lokalt, ligger några minuters båtfärd österut. Huvudattraktionen är Pink Sands Beach, en två kilometer lång strand med pudersand. Pink Sands är verkligen något extra, helt enkelt bara så … ja, enastående. Den rosa färgen kommer av encelliga djur som lever i de omgivande korallreven. När de dör spolas de upp på stranden och ger den en lätt rosa nyans, vilken syns bäst i sent eftermiddagsljus. Mitt på dagen är stranden mest vit, men lika vacker.

Norr om Eleuthera ligger ön Abaco, som egentligen är två. En naturlig kanal skiljer Great Abaco från Little Abaco. Hit går det båtar några gånger i veckan från Nassau.

Abaco är kanske mest känt för Loyalist Cays, en serie öar öster om huvudön. En ”cay” är en platt, sandig ö som bildats på ett korallrev. På Loyalist Cays bor bland andra, som namnet antyder, ättlingar till lojalister som flydde hit under amerikanska revolutionen. Lojalisterna höll sig trogna Storbritannien och kände sig tryggare här efter grundandet av USA.

Norra Abaco har färjeförbindelse med Grand Bahama. Nu är vi nära Florida, och det märks. Här kretsar det mesta kring kryssnings- och weekendturism från USA. Men stränderna är fina och allt finns här; resorter, fine dining, dykning, sportfiske och nöjesliv. Undra på att amerikanerna ibland är fler än lokalbefolkningen. Vill du förlänga din båtluffning till USA går det bra, var och varannan dag går det färjor till fastlandet.

SE & GÖR

DYKNING: Bahamas är ett paradis för dykintresserade. Det mesta finns här; korallrev, skeppsvrak, branter och mängder av spännande fiskar. Skeppsvraket Vulcan Bomber, känt från Bond-filmen ”Never Say Never Again”, ligger strax utanför New Providence.

www.cbmdive.se

PARADISE ISLAND: Denna ö med sin megaresort Atlantis är lite av en ”stat i staten” norr om huvud­staden Nassau, till vilken den har förbindelse genom två broar. Paradise Island är Karibiens största nöjeskomplex med kasinon, nattklubbar, shopping, stränder, vattennöjesfältet Aquaventure Waterpark med mera. Familjevänligt.

www.atlantis.com

SPORTFISKE: Fiskeintresserade får sitt lystmäte på Bahamas. ”Storvilt” är haj, tonfisk och marlin (segel- och spjutfiskar) som fiskas från båt. ”Bonefishing” är svårare, här vadar man ut med ett lätt flugspö och försöker komma nära en silverfärgad ­”bonefish”. Alternativt används en liten båt. Bästa stället lär vara Acklins Island, en av Bahamas sydligaste öar.

www.bahamas.com/things-do/fishing

ÄTA

CONCH: Om Bahamas har en nationalrätt så är det detta. Conch är engelska för trumpet­snäcka och även om råvaran inte ser aptitlig ut så kan den rätt tillagad vara en delikatess. Lite som en karibisk kalamari när den steks, men kan även ätas rå. ­Serveras som en måltid med ris och pommes frites, med sallad eller som sandwich.

ARAWAK CAY: Känt som ”the fish fry” bland lokalbefolkningen, Arawak Cay är något en institution i Nassau. Det är inte en restaurang utan en rad mindre bodar som fungerar som informella matställen. Maten är god, ofta färsk fisk och skaldjur, och stämningen är alltid på topp.

BRUSSELS BISTRO: En belgisk restaurang i Bahamas? Jo, Brussels Bistro är just det och drivs av ett energiskt belgisk-brasilianskt par. Menyn har typiskt fransk-belgiska rätter och ölsorter.

www.brusselsbistro.biz

MISSA INTE

BÅTLUFF: Det roligaste sättet att ta sig runt Bahamas. Förutom små båtar som går korta sträckor har du att välja mellan Bahamas Ferries, www.bahamasferries.com, och ”mail boats”, www.mailboatbahamas.com. De senare är en kombination av last- och passagerarfartyg.

PIRATES OF NASSAU: Turistfälla? Nja, kanske inte ändå. Pirater är en del av Bahamas historia och här kan du lära dig allt om ”Kapten Svartskägg” och ”Calico Jack” med flera. Upplägget är en blandning av information och underhållning; höjdpunkten är det 40 meter långa piratskeppet.

www.pirates-of-nassau.com

PIG BEACH: Bahamas mest bisarra attraktion är en flock grisar som lever på den annars obebodda Big Major Cay. Det påstås att djuren är ättlingar till grisar som sattes iland av sjömän som tänkte att komma tillbaka och äta upp dem. Sjömännen återvände emellertid aldrig, och grisarna överlevde på matrester från fartyg och, i modern tid, turister som ger dem mat. När turistbåtarna kommer simmar grisarna ut i vattnet i hopp om mat.

www.bahamas.com/official-home-swimming-pigs

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.