Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lakritsroten öppnar flaggskeppsbutik i Göteborg Bild: Morgan Ekner
Lakritsroten öppnar flaggskeppsbutik i Göteborg Bild: Morgan Ekner

Glad nyhet för lakritsälskare

Nygammalt kafé ersätter Starbucks på centralen, en klassisk skobutik är på återbesök, dansk inredning sprider sig, utställning med fotogiganter och en flaggskeppsbutik för lakritsälskare. Två Dagar har spanat på vad som är på gång i stan.

Skobutik på tillfälligt besök

Södra Larmgatan 2

Gerd och Fredrik Ask grundade 1972 sin första skobutik, Ryttmästaren, i Göteborg. Under åren utökades antalet butiker och namnet byttes till Ask skor. Där såldes egendesignade skor, producerade i Italien, i 42 år innan de gick över till att bli enbart en webbutik och byta namn till Jade Ask. Nu gör de ett tillfälligt återbesök och öppnar en pop up-­butik på Södra Larm­gatan. Butiken håller öppet torsdag till lördag hela november och december.

LÄS MER: Trasiga skor – så får du pengarna tillbaka

Glad nyhet för lakritsälskare

Östra Hamngatan 33

Bild: Morgan Ekner
Bild: Morgan Ekner

Cerveras gamla lokaler förvandlas till ett vatten­hål för lakritsälskare. Lakritsroten, en specialistbutik för lakrits som först öppnade i Stockholm 2007, slår upp dörrarna till sitt nya flaggskepp den 23 november och utlovar en ”upplevelsebutik” med kunnig personal och fokus på kunskap, hantverk och inspiration kring lakrits. Det kommer erbjudas provsmakningar, lakritsprovningar och så finns lakrits i alla möjliga former till salu så klart.

LÄS MER: Allt fler föredrar sötningsmedel framför socker

Från amerikanskt kaffe till italienskt

Nils Ericsonsplatsen 2

2012 öppnade amerikans­ka kaffejätten Starbucks på centralstationen, nu har det stängt. Kedjan har haft det kämpigt ett tag, nyligen lades kaféet på Malmös centralstation ned och under kommande år ska 150 kaféer stängas i USA. SSP, Scandinavian Service Partner, som drev Starbucks, öppnar nu i stället egna kedjan Café Ritazza. Kaféet finns redan på stationen men stänger i januari och ersätts av Taco Bar. Öppning av nya Ritazza sker den 26 november.

LÄS MER: Nytt lunchställe för alla som gillar husmanskost

Dansk inredning till Partille

Kyrktorget 19

Den danska detaljhandelskedjan öppnade sin första butik i Göteborgsområdet nyligen när Mölndal galleria slog upp portarna. På fredagen 16/11 var det Partilles tur att få ”hygge” när Søstrene Grene öppnade i Allum. Den danska uppstickaren säljer produkter inom bland annat hem­inredning, pappersvaror, presentinslagning, hobby och kök och har härmed elva butiker i Sverige och finns i totalt 16 länder.

LÄS MER: Arkitektritad 60-talsdröm

Kända fotografier på besök

Södra Larmgatan 11

Skådespelaren Sean Penn fotad av Bryan Adams Bild: Bryan Adams
Skådespelaren Sean Penn fotad av Bryan Adams Bild: Bryan Adams

Nette Johansson har drivit fotogallerier i över 25 år och för fem år sedan startade hon The Photogallery, ett av de största i Skandinavien med 60 unika fotografer. För att fira fem år kommer hon till Göteborg mellan den 16 och 25 november med pop up-utställningen Big Five, i Hollywoods gamla lokaler på Södra Larmgatan. Med fotografier av bland andra Terry O’Neill, Albert Watson, Rodney Smith – och till exempel Bryan Adams fotografi ovan på Sean Penn.

LÄS MER: Två nya restauranger öppnar på Vasagatan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här