Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Två Dagars ölexpert Robert Lagerström menar att tjänstemännen på tillståndsenheten är omedvetna om hur hantverksöl konsumeras. Bild: Mostphotos

Robert Lagerström: Göteborgs stad har fastnat i sina fördomar om öl

Reglerna skärps, provsmakningsbarer stängs och personal sparkas. Så har det nyligen låtit i Göteborgs ölvärld. Men varför blir det så här – kan det ha med fördomar mot öl att göra?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det har stormat kring Göteborgs tap rooms. I sådana barer får hantverksbryggerier servera smakprover av sina öl. Eftersom mindre aktörer ofta har svårt att nå ut är en liten bar en viktig kanal för dessa lokala produkter.

Att ansöka om serveringstillstånd, installera ett storkök och öppna en restaurang är ett krävande projekt. På de flesta bryggerier vill man syssla med öl.

LÄS MER: Hundra procent amerikanskt i veckans öltips

I provsmakningsbarerna har man fått servera samma volym, ofta 15 cl, av sina olika brygder. Men när social resursförvaltning nytolkade lagstiftningen slogs det fast att mängden ska baseras på alkoholhalten.

Utgångspunkten var en matsked 40-procentig sprit. Det skulle innebära ett evinnerligt mätande då de flesta småbryggerier gör öl med olika styrka. Av en imperial stout på elva procent skulle bara en skvätt på 5,4 cl få hällas upp, en otillräcklig mängd för att få en helhetsbild av smaken.

Och det är just smaker som hantverksöl handlar om. I den världen köper man inte öl efter alkoholhalten utan njuter av brygderna och ser dem som en upplevelse.

LÄS MER: Lexikon för att hänga med i ölsnacket

Hur hantverksöl konsumeras verkar dock tjänstemännen på Tillståndsenheten ha varit omedvetna om. Uppenbarligen har de aldrig heller besökt en provsmakningsbar. Är det inte självklart att sätta sig in i ämnen som man utlåter sig om?

Men kanske är de bara fast i fördomar. Öl har under lång tid haft ett lågt anseende, gett upphov till begrepp som ”pilsnerfilmer” och betraktats som en billig berusningsdryck. Femprocentig industrilager har varit måttstocken.

Glädjande nog backade tillståndsenheten om upplägget. Nya riktlinjer om provsmakning ska tas fram – nu i dialog med småbryggerierna.

Samma småbryggerier som Göteborgs stad skryter med när de ska marknadsföra sig som het turistdestination.

Robert Lagerström är journalist sedan snart 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

LÄS MER: Alla dricker öl i Göteborg