Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Göteborgs bögbokcirkel om de bästa “bögböckerna”

Till vardags är Fredrik Petersson laboratorieingenjör men han ansvarar också för bokklubben och Facebook-sidan Bögbokcirkeln GBG. Vi frågade honom om vad som gör en bra bögbok, vilka det behövs mer av och vilka som är de bästa genom tiderna.

Vad är Bögbokcirkeln?

– Vi har vårt motto ”Killar som gillar killar läser böcker om killar som gillar killar”. Det är kanske inte fullt så hårdraget som det låter, men oftast läser vi böcker om bögar. Vi träffas var sjätte vecka vanligtvis, under pandemin har vi setts på Zoom men numera är det fysiska träffar. Vi lägger alltid ut evenemanget på Facebook och nya medlemmar är välkomna!”

Vad gör en bra bögbok?

– Den ska vara välskriven och engagerande, vi ser gärna att det är ett tema som passar för oss. Tidigare handlade många böcker om bögar om att komma ut eller om aids, men de senaste tio åren har det kommit helt nya böcker som kanske tar upp föräldraskap eller flyktingars situationer. En bok jag tror vi ska läsa i bögbokcirkeln rätt snart är en memoar, ”Bög i folkhemmet”, av Arne Nilsson. Han är sociolog och har forskat om hur det har varit att leva som homosexuell i Göteborg. Han berättar sin egen historia om hur han växte upp.

Finns det tillräckligt många bögböcker?

– Det vi pratat om i cirkeln är att det finns få böcker som handlar om transpersoner, där har vi svårt att hitta bra böcker att läsa. Och sedan skulle jag gärna vilja läsa fler bögböcker från andra delar av världen också, inte bara USA och Europa utan också från Asien och Afrika.”

Vilka är dina bästa bögböcker genom tiderna?

– Jag tycker väldigt mycket om ”Giovannis rum” av James Baldwin, den kom ut på 1950-talet och handlar om en amerikan som åker till Paris och söker kärleken där. Sedan gillar jag ”Farväl till Berlin” av Christopher Isherwood. Det är en föregångare till musikalen ”Cabaret” och handlar om livet i Berlin på 1930-talet. Och ”Dagar utan slut” av Sebastian Barry som handlar om två män under 1800-talet i Amerika, hur de träffas och startar sin egen familj ute på prärien.”

Vilken bok ser du fram emot att läsa?

– ”Shuggie Bain” av Douglas Stuart, om det hårda livet i Glasgow.

LÄS OCKSÅ: Bög i folkhemmet och bög på klassresa

LÄS OCKSÅ: Böckerna att se fram emot våren 2022

LÄS OCKSÅ: Jonas Gardell avslöjar vår bortglömda historia

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här