Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Fröken Turkos: ”Mer färg åt folket”

Kreatören och bloggaren Leonor Juhl Kristianssons hem genomsyras av färgstarka element och mängder av gör-det-själv. Hennes motto är ”mer färg åt folket, för färg gör oss lyckliga”. Hon vill inspirera människor att lyfta in mönster och struktur i hemmet och betonar vikten av att våga gå sin egen väg.

Färg gör oss lyckliga

Leonor älskar färg och det är också navet i allt hon kommunicerar. På hennes blogg och Instagramkonto Fröken Turkos vill hon hjälpa människor att sätta mer färg och magi på vardagen och skapa ett mer personligt hem.

– Jag ser det lite som min mission i livet att inspirera och, på ett lekfullt och kreativt sätt, uppmuntra svenska folket att sluta inredningsklona och att inte alltid ta inredning så seriöst.

Färgstark bakgrund

Leonors barndom genomsyrades av långa somrar på Koster och resor till Sicilien, där färgsprakande familjemiddagar med smakrik mat på stora turkosa fat hörde till vardagen.

– Västkust och Medelhav, det bästa av två världar, har lagt grunden för mitt stora mat- och inredningsintresse, min kärlek till färg och värdet av att umgås med familjen. Jag är uppvuxen i ett hem med väggar i alla regnbågens färger och med en knallrosa trappa. Sedan har Tricia Guild med sitt maximalistiska uttryckssätt alltid varit min idol.

Personligt uttryck

Återbruk och gör-det-själv ligger Leonor varmt om hjärtat och hon vill gärna omge sig med saker hon tycker om. Hon betonar vikten av att våga gå mot strömmen och låta hemmet vara en spegelbild av den man är. Trender undviker hon helst och skapar gärna möbler med ett personligt uttryck.

– Soffbordet är en gammal dörr som min man och jag hittade på loppis. Jag förälskade mig i dörren och tänkte att den skulle vara fin som ett soffbord med stora hjul.

Hämtar helst motiv från sitt eget hem

Leonor är konstnär och motiven hämtar hon helst från sitt eget hem.

– När jag målar försvinner tid och rum och jag är här och nu. Sorgen efter min bror och mamma var oerhört smärtsam i många år och då ville jag måla något som stärker och helar, som ger mig kraft och lär mig uppskatta det lilla.

Pysslar tillsammans med barnen

I pysselhörnan förvarar familjen material i mängder och det är lättillgängligt när skaparlusten tar över.

– Jag och barnen pysslar varje dag, helst sitter vi vid köksbordet eller i min ateljé. Att vara kreativa tillsammans är något som för samman generationer och ger mängder av mysiga minnen. Människor i dag sitter mer och mer framför skärmar, och både barn och vuxna behöver en motvikt, vi behöver sätta oss ner och skapa med händerna.

Här bor: Leonor Juhl Kristiansson tillsammans med maken Mats och barnen Linnéa, 10 år, och My, 6 år.

Bostad: En vit skärgårdsvilla från 1940 i Billdal.

Gör: Leonor är en färgstark kreatör och driver bloggen Fröken Turkos.

Leonors bästa tips för att få in färg i sitt hem

Först och främst, det finns inga regler. Vi människor är alla unika, så varför ska våra hem vara stöpta i en och samma form? Det du tycker om vill du omge dig med och det genererar i sin tur att du trivs i ditt hem. Strunta därför i trender och våga visa din egen personlighet genom ditt hem.

1. Lägg till färgklickar med hjälp av kuddar och plädar. Välj en färgskala som ligger dig varmt om hjärtat, som får dig att känna dig glad och kan inspirera till kreativitet.

2. Levande växter skapar harmoni samtidigt som det är ett enkelt och ekonomiskt sätt att addera färg i ett rum.

3. Skapa en vägg med vackra tavlor och personliga detaljer med färger och motiv som tilltalar dig och får dig att må bra varje gång du tittar på den.

4. Välj en matta som fångar ögats uppmärksamhet, mattor behöver inte vara enfärgade i en dov kulör.

5. Måla en gammal byrå eller en pinnstol i en färg du gillar och låt möbeln få utmärka sig.

6. Ha gärna öppna hyllor med vackra böcker, personliga detaljer eller porslin i olika färger.

Köpställen

Soffa, Ikea. Rosa fåtölj samt matta, Rice. Svarta vägglampor, ”AJ”, samt takpendel, ”PH Artichoke”, designade av Louis Poulsen. Prickiga kuddar, Ikea. Rosa pläd, Odd Molly. Kudde med fågel, Indiska. Tavlor av Fröken Turkos. Bambupall, Granit. Soffbord, DIY av en gammal dörr. Böcker på bordet, Designers Guild. På skrivbordet: förvaringsbyråer, Ikea. Sjöhäst i porslin, Rice.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här