Bengt Brülde menar att man bör förbereda sig tidigt inför pensionsåldern.
Bengt Brülde menar att man bör förbereda sig tidigt inför pensionsåldern. Bild: Monica Havström

Filosofen Bengt Brüldes tips om hur man åldras meningsfullt

Bengt Brülde är professorn i praktisk filosofi som i 60-årspresent till sig själv skrev en bok om åldrandet. Man bör förbereda sig tidigt, menar han – och tipsar gärna om inre resor, både med och utan droger, på höstens ålderskant.

ANNONS
|

Du listar i din nya bok en rad frågor om åldrandet som vi bör ställa oss redan som medelålders. Varför behöver vi bry oss om pensioneringen redan vid 50?

– Om vi vill ha ett gott åldrande behöver vi förbereda oss på olika områden – inte bara vad gäller ekonomin och hälsan. Som det sociala, att hålla nätverket stort och levande så man inte riskerar att bli ensam. Det gäller speciellt män, kvinnor verkar bättre på det där, medan många män lever under väldigt futtiga sociala villkor efter arbetslivet. En annan sak att börja fundera på är att hitta fritidsaktiviteter som man kan hålla på med långt upp i åldrarna.

ANNONS

LÄS MER:Anton Hellström: Välkomna irritationen och ålderns höst

Vad är det svåraste och bästa med åldrandet?

– Det svåraste är det som kallas ”den fjärde åldern” alltså slutskedet, efter 80. Många blir änklingar och änkor, skröpliga och behöver vård. Det är jättesvåra grejer. Det bästa är den tredje åldern. Statistiskt är svenskarna lyckligast mellan 60 och 75 år. Om man är frisk då och har hyfsad ekonomi är möjligheterna otroliga.

Du är själv över 60 och skriver att du verkligen inte vill ”schabbla bort möjligheten till ett gott och meningsfullt liv som pensionär.” Vad är din plan?

– Jag har ingen detaljplan, men jag är väldigt medveten om att jag vill förvalta möjligheten. Man får tänka till innan – och prata med andra. Det är så lätt att bara leva på, se åren passera och sen är man plötsligt 80 år och undrar vad det som var hände.

Har du inget eget exempel?

– Jag ska nog försöka resa mycket, på ett klimatvänligt sätt. Sen håller jag på med aktiviteter som man kan göra högt upp i åldrarna, som vandringar, tai chi, golf och styrketräning. Jag odlar min inre kulturtant och vill senare utveckla mig i matlagning. Och fortsätta gå på krogen. Redan nu är jag oftast äldst på Andra lång-krogarna. Många begränsar sig själva, men varför inte gå in på krogen med en rollator? Vi måste vidga vår syn på vad som är passande att göra i olika åldrar.

ANNONS

LÄS MER:Privatekonomens fem bästa tips för att spara långsiktigt

Min mormor fyllde 100 år nyligen, vilket gör henne till medlem i en rätt stor klubb med 2 100 andra svenskar. Hur hanterar samhället den åldrande befolkningen tycker du?

– Jag tycker att det finns en respekt för de äldre. Min mamma dog i höstas och i slutskedet blev vi väldigt fint bemötta av vården. I Sverige har vi en vård som inte åldersdiskriminerar, i alla fall inte särskilt mycket. I dag kan man få en höftledsoperation vid 80 års ålder, så var det inte tidigare.

Många äldre har råd att resa och leva gott – men om och när konjunkturen vänder, vilken chans har de då? Eller nästkommande generation av friska pensionärer – som kanske lever ännu längre?

– Problemet är att ojämlikheten är enorm. En stor grupp 65-plussare har extremt stark ekonomi, de har vunnit på alla marknader och genom hela livet. Dem går det ingen nöd på, men det är värre för dem som nästan bara har allmän pension, och som kommer att få ännu lägre pension om konjunkturen går ner. Jag tror inte någon generation kommer få det så bra materiellt som 40-talisterna och de tidiga 50-talisterna.

Ett hälsosammare liv med mindre alkohol och färre cigarrer kan förlänga livet, menar du. Men det kanske låter tråkigt i mångas öron?

ANNONS

– Alla är fria att göra vad de vill, även hälsovådliga saker som att dricka mycket vin, men då bör man göra det med öppna ögon och inte inbilla sig att det man gör är sunt.

– Vi måste också vara medvetna om att det lätt kan infinna sig en känsla av stagnation på äldre dagar och det därför kan vara rimligt att börja tänka utanför boxen. Man kan börja undersöka andra saker, testa meditation, göra en inre resa. Man kan prova på helt nya aktiviteter. Det här har man ju inte fått säga på 30 år i Sverige, men det har börjat göras en del studier och forskning om nyttan med hallucinogena droger igen. Och ja, jag skulle själv kunna tänka mig att prova det efter pensioneringen.

LÄS MER:Psykologens tips för att bota pensionsångesten

Bengt Brülde

Bor: Masthugget

Gör: Professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet som har skrivit boken ”Lev hela livet – filosofiska tankar om ett gott och meningsfullt åldrande”.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS