Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filippa och Mikael föll för den öppna spisen och de nötta brädgolven, och de många växterna skapar en ombonad och välkomnande atmosfär. Bild: Alice Johansson
Filippa och Mikael föll för den öppna spisen och de nötta brädgolven, och de många växterna skapar en ombonad och välkomnande atmosfär. Bild: Alice Johansson

Filippa Galle fyller 40-talshuset med växter

Filippa har gått från att vara personen som lyckas ta död på garderobsblommor till att bli den passionerade växtentusiasten som inreder med gröna blad i såväl kruka som på tapet. I familjen Galles ombonade 40-talshus i Onsala är den röda tråden grön, och de glada och välskötta växterna vittnar om en omtänksam ägare.

På Onsalahalvön strax söder om Göteborg ligger husen tätt och under träfasaderna döljer sig enkla sommarstugor som förvandlats till åretruntbostäder. Filippa och Mikael drömde om att bo nära havet, men att de hamnade i Onsala var en slump.

– Våra vänner flyttade hit och vi inkluderade därför Onsala i sökningen på Hemnet. En dag dök det här huset upp och vi föll direkt för den öppna spisen, de nötta brädgolven och den vackra verandan i original från 40-talet. Vi insåg båda två att livskvalitet i denna fas i livet är gungställning och studsmatta i trädgården mer än uteserveringar på Tredje Långgatan, skrattar Filippa.

Utmaningen: att renovera hållbart

Huset, som från början är byggt på 40-talet men utbyggt i omgångar, ligger nära havet och omgärdas av grönskande natur. När familjen köpte huset var deras utmaning att renovera hållbart och att få ihop den nyare utbyggnaden med den gamla.

– Vi ville skapa en enhetlig känsla mellan den nya och gamla byggnaden genom att lägga ett massivt brädgolv och knyta ihop rummen med tapeter. Vi har även haft grönt som röd tråd, både vad gäller färg och mönster men även i form av levande växter.

Intresset för gröna växter tog fart när familjen flyttat in i huset och i dag ser Filippa det som terapi att sköta om växterna i hemmet. Samlingen uppgår till 43 stycken, enligt Filippa kan man inte ha för många växter, möjligtvis för lite tid att hinna ta hand om dem. Till hennes favoriter hör den klassiska Mårbackapelargonen, som just nu slumrar på glasverandan och samlar kraft inför sommaren.

LÄS MER: Familjen delar drömhuset med sina vänner

– Det började med kaktusar och sen avancerade jag till fredskallor och porslinsblommor. Sedan upptäckte jag växter som var lätta att föröka som palettblad, elefantöron och pelargoner. Nu är jag förtjust i alla olika sorter av fikusar, de kräver lite mer så kanske är det ett bevis på att min kunskap har fördjupats en aning sedan garderobsblommorna. Nu kan jag inte tänka mig ett hem utan växter.

Sticklingar kan oftast rota sig på flera sätt, direkt i jord eller i vatten, det är bara att läsa på vad som gäller för just din växt. Olika växter tar olika lång tid på sig för att rota sig, så ge inte upp.

Filippa byter gärna sticklingar med vänner, och förutom att det är roligt värdesätter hon att det varken kostar pengar eller belastar miljön. Det finns många sätt att ta sticklingar, men hon föredrar att ta toppsticklingar.

– Jag brukar klippa av en lagom stor stickling precis under ett bladpar och nyper sedan av de understa bladen. Sticklingar kan oftast rota sig på flera sätt, direkt i jord eller i vatten, det är bara att läsa på vad som gäller för just din växt. Olika växter tar olika lång tid på sig för att rota sig, så ge inte upp.

Gröna fingrar. Filippas intresse för gröna växter tog fart i samma veva som hon blev husägare och i dag uppgår samlingen till 43 stycken glada gröna familjemedlemmar. Bild: Alice Johansson
Gröna fingrar. Filippas intresse för gröna växter tog fart i samma veva som hon blev husägare och i dag uppgår samlingen till 43 stycken glada gröna familjemedlemmar. Bild: Alice Johansson

Hemmet genomsyras av gröna blad i såväl kruka som på tapet, och parets vision är att gå all in på det de gillar, vare sig det gäller färger, former eller mönster.

– Vi har blandat mer exklusiva tapeter och billigare varianter. William Morris-tapeterna, som sitter i köket och i matsalen, hade min mormor och morfar i precis samma mönster i sin sommarstuga när de levde, så de betyder mycket för mig. Vi gillar mönster och har aldrig ångrat att vi vågade friskt.

LÄS MER: Djungelfeber på sju kvadrat

Här bor: Filippa och Mikael Galle, 34 resp. 33 år samt barnen Bonnie, 4 år, Mio 2,5 år och Alba, 2 veckor och mopsen Bob Dylan, 7 år.

Jobbar med: Filippa är föräldraledig och studerar till inredare. Mikael är säljare.

Huset: En utbyggd sommarstuga från 40-talet i Onsala, på 135 kvm fördelat på 5 rum och kök.

LÄS MER: Här berättar väggarna magiska historier

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här