Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rena lugnet. Merchant House High Desert i Kalifornien. Bild: Kate Berry
Rena lugnet. Merchant House High Desert i Kalifornien. Bild: Kate Berry

Fem stilla platser för framtidens resande

Det var inte länge sedan vi talade om överturism. Nu står världens turistmagneter tomma – och medan vi kämpar mot virus kommer rapporter om hur naturen återhämtar sig utan oss. Kanske kommer vi att leta bortom gamla favoriter och resor i högsäsong när det åter går att ta sig ut i världen?

LÄS MER: Här hittar du den bästa paddlingen i Göteborgs södra skärgård

Kungadöme med tunn luft

Bhutan ligger inkilat mellan Indien och Kina, högt uppe i Himalaya. Ett kuperat landskap med buddhistisk befolkning, alla med starka ben då man ofta transporterar sig till fots. Här mäter man landets tillgångar i lycka – jo, det är sant. Det har blivit en trend att som berest resenär bocka av landet på sin lista. Många exklusiva hotell har tagit sin del av marknaden vid sidan av reseföretag som fokuserar på helt andra värden än klassisk lyx. Resorna går oftast i grupp med guider och inriktningarna varierar från höjdträning till fotografi. Oavsett om en resa till Bhutan görs på ytan eller på djupet lämnar landet ingen oberörd. (Foto: Amankora)

Kreativ getaway

Till Kaliforniens öken har mången författare, musiker och konstnär sökt sig för att ge sig hän sitt skapande. Här kan man arbeta utan att bli störd, i sin egen rytm. Merchant House High Desert är ett litet hus som smälter in i de torra markerna. Stället är kuraterat av Merchant Modern, en omsusad inredningsbutik inne i Los Angeles. (Foto: Kate Berry)

Safari i Namibia

Det finns resor man endast gör en gång. Safari i Namibia är något helt speciellt: här är sanden
djupt orangeröd, elefanterna har extra breda fötter för att inte sjunka ner i underlaget, andra djur kyler sig med hjälp av vindarna från Atlanten. All safari ska göras med största omsorg, här spanar man efter the small five i sanden i stället för de stora djuren. Den som har tur kanske får ett samtal om hemliga drömmar med en hövdingfru från Himbafolket. (Foto: Daniel Olsson)

Kulturellt möte i skogen

En karriärkvinna från Paris sadlade om och flyttade till Touraineregionen längs Loirefloden i Frankrike. Hennes intresse för sylvotherapy och shinrin-yoku, att skogsbada, som bygger på tanken att vi mår bra av att vara i skogen, har lagt grunden till Loire Valley Lodges som öppnar i sommar. Det finns 18 varsamt inredda trästugor, ett bibliotek med litteratur om träd och konst, en restaurang, en pool, rum för yoga och andra aktiviteter. Dessutom en hel skog att röra sig i, med kulturella inslag så som en ”lyrik-promenad”. (Foto: Loire Valley Lodges)
Bild: KAREL BALAS
Bild: KAREL BALAS

Medelhavet om senhösten

Sent i oktober börjar vanligtvis människornas ljud avta till förmån för vågornas kluckande och pinjeträdens susande. Menorca är fortfarande den där oupptäckta semesterön i den baleariska arkipelagen. I en finca från 1700-talet öppnade den franska hotellgruppen Experimental förra sommaren en "cultural agriturismo". En plats för både festligheter och reflektion, med vackra hörn att dra sig undan till och workshops i keramik. Gruppens inredare är Dorothée Meilichzon och hon blandar hantverk med rena välvda linjer, allt med glimten i ögat. (Foto: Karel Balas)

LÄS MER: Ta med matlagningen ut i naturen

LÄS MER: Fem annorlunda matupplevelser utomhus

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här