Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När vi känner att vi behöver andas är det naturen vi söker oss till, när vi behöver rensa huvudet tar vi en promenad. Kanske är det därför vi vandrar mer än någonsin.
När vi känner att vi behöver andas är det naturen vi söker oss till, när vi behöver rensa huvudet tar vi en promenad. Kanske är det därför vi vandrar mer än någonsin.

Fem platser med spektakulär vandring

När vi känner att vi behöver andas är det naturen vi söker oss till, när vi behöver rensa huvudet tar vi en promenad. Kanske är det därför vi vandrar mer än någonsin. Läs och dröm om bergsvandringar i orörda eller sagolika landskap, hör bergsguidernas egna ord och få tips på en fin led som börjar i Göteborg.

LÄS MER: Premiär för ny vandringsled mellan Göteborg och Alingsås

Kulturella strövtåg längs ökenberg i regnskugga

”Första-gången-besökaren kommer till Nepal för bergen, medan återvändare kopplar ihop landet som en plats med trevliga människor och stor gästfrihet”, säger Jenny Adhikari från Mariestad som bor i Kathmandu sedan 13 år. Hon är färdledare och reseproducent tillsammans med sin nepalesiske man och vurmar för det etiska resandet, hur det måste vara ett utbyte mellan besökare och lokalbefolkning. En stor del av hennes medarbetare är kvinnor som genom att få resa och tjäna egna pengar får en ny ställning när de kommer tillbaka till sin by. Jennys vandringar blir till kulturella strövtåg med rum för mänskliga möten. ”Norr om två av Himalayas högsta toppar ligger det välkända Mustangområdet, men resan vi planerar i höst går utanför turiststråken. Landskapet är ett kargt, bergigt ökenlandskap eftersom det snötäckta Annapurnamassivet blockerar regnet från söder.”
Bild: Chris Hill
Bild: Chris Hill

Kittlande för fantasin på Irland

Irland har ett landskap att förlora sig i. Bergen, som Mourne Mountains, reser sig och sänker sig mjukt, och har en säregen förmåga att ge fantasin vingar. Kristallklara sjöar, dalgångar i guldfärgade gröna nyanser och tornande toppar som riktmärken. Författaren C S Lewis som skrev böckerna om landet Narnia hittade frö till sina sagor här, där han tyckte sig kunna skönja jättar och andra förtrollningar resa sig ur landskapet. Den som väljer Mourne kanske får möta sin egen enhörning. (Foto: Chris Hill)

Bergstur utan filter i det vilda Albanien

Albanien är fortfarande relativt oexploaterat. Under lång tid var det ett av världens mest slutna länder, men nu kan fler upptäcka dess rika djurliv och intressanta kultur. Nicke Sundström är en av grundarna till det Göteborgsbaserade reseföretaget Pathfinder Travels, en liten aktör specialiserad på bergsturer sedan 20 år. ”Vi genomför relativt tuffa vandringar i de mest alpina, vilda och isolerade delarna av landet, där vi bor enkelt, utan filter och kommer i kontakt med det genuina. En tur för den sanna bergsentusiasten.” (Foto: Outdoor Albania)

Njutbart hemmavid mellan Göteborg och Alingsås

New York Times valde i januari ut Gotaleden till ett av 52 resmål värda att uppleva under 2020. Leden börjar på Kungsportsplatsen i Göteborg och sträcker sig 71 kilometer, indelad i nio olika sektioner genom fyra kommuner, hela vägen till Lilla torget i Alingsås. Gotaleden hade premiär förra sommaren och är ett initiativ av Hans Svensson. Tanken är att man ska kunna ta pendeltåget till leden, vandra en sträcka och ta tåget tillbaka. Etapperna är mellan fem och tio kilometer, några genom bebyggelse men mest går leden ute i naturen. Förbi skogar, ängar, sjöar och utmärkta lägerplatser och vindskydd för den som vill övernatta. På hemsidan eller i appen kan du välja efter dagsform. (Foto: Jonas Ingman)

Barfotapromenad på medelhavsön

Troligtvis är det intentionen som särskiljer vandringen från promenaden. Båda rörelserna är till fots och låter vår kropp sänka stressnivåer och vår andning djupna. Hört talas om Gozo? På den lilla ön utanför Malta råder stillheten. Ön är strax under en mil lång och en och en halv mil bred, vilket gör det svårt att gå vilse på stigarna som löper kors och tvärs. Längs medelhavskusten sluttar solmättade vildängar ner i det blå, här är strosandet ingen prövning. Barfota på stigar i en varm bris, medan blicken vilar på horisonten. (Foto: Malta Tourism Authority)

LÄS MER: Fem tips och anledningar att resa ensam

Adrian Nordenborg är äventyraren som varit i över hundra länder. Här en selfie från Sri Lanka. Bild: Adrian Nordenborg
Adrian Nordenborg är äventyraren som varit i över hundra länder. Här en selfie från Sri Lanka. Bild: Adrian Nordenborg

Resenären Adrian Nordenborg: ”För mig är utsikt när man tittar ut genom tältöppningen”

Adrian Nordenborg är äventyraren som har varit i över hundra länder, både som vandringsguide och på egna långresor.

Var reste du senast?

– Innan årsskiftet guidade jag en grupp på Sri Lanka, sedan åkte jag till regionen Assam och Nagaland i Indien och rekade inför framtida resor. Därefter reste jag runt själv i Bangladesh i en månad. Man hör oftast om landet när det skett något negativt, men jag blev glatt överraskad! Bangladesh har mycket intressant att erbjuda och enormt gästvänliga människor.

Vad reser du aldrig utan?

– Kameran och min dagbok. Jag har fört dagbok i över 30 år. Det blir mest faktanoteringar, på det viset kan jag gå tillbaka och hitta namn på människor jag mött, platser jag har varit.

Varför räknar du hur många länder du har besökt?

– Det är kul, på samma sätt som att pricka av olika arter i mina fågelböcker. När corona tvärnitade hela resebranschen skickade en guidekollega en karta till mig via Facebook, där kunde man kryssa i länder man besökt. Det visade sig att det är 103 stycken i mitt fall, om jag inte räknar med Somaliland.

Dina bästa tips för att resa utan att lämna hemmet?

– Jag rekommenderar Fredrika Eks bok ”Jorden runt på 1000 dagar”, med fantastiska foton från hennes vidsträckta cykelfärd. Tycker man om film och äventyrsdokumentärer är Banff Mountain Film Festival ett hett tips. Festivalen kommer till biograf Draken den 28 september till 1 oktober.

Din favoritutsikt?

– För mig är utsikt när man tittar ut genom tältöppningen. Extra mysigt om det finns vatten och träd i blickfånget, vatten att dricka och träd som ger skugga.

Varför gillar du att vandra?

– Det är ett enkelt och lugnt sätt att hinna se och upptäcka mycket. De små växterna, vackra insekter och djur, eller spår som man annars hade missat. Det finns mycket fantastiskt även på hemmaplan! Längs Bohusleden såg jag från vindskyddet hur en fiskgjuse kom flygande med sitt byte i klorna och samma kväll hördes en nattskärras typiskt surrande läte.

Hur blev du en globetrotter?

– När jag var fem år satte mina föräldrar mig på bussen från Göteborg till farmor och farfar i Karlstad. Några år senare tillbringade jag en sommar på en fransk bondgård med min mor. Som 11-åring fick jag följa med på ett traditionellt bröllop i Marocko. När jag var 19 år åkte jag tåg till Turkiet, tänkte stanna en månad men blev kvar i fyra, bland annat bosatte jag mig i en grotta i Kappadokiens spektakulära landskap. Väl hemma utbildade jag mig till möbelsnickare, jobbade ihop pengar för att kunna ge mig ut och resa igen. Det ena ledde till det andra och sedan 15 år tillbaka är jag delägare i Pathfinder Travels och arbetar som guide för flera researrangörer.

Finns det fortfarande ställen du vill åka till?

– Det finns många vita fläckar på min karta som jag gärna skulle vilja besöka, som Albanien, Georgien, Colombia och Madagaskar. Ju mer man reser desto mer får man höra om olika intressanta platser från andra resenärer.

Var är du som lyckligast?

– Generellt sett är jag det i naturen. När jag paddlade i Amazonas i Ecuador med sin enorma artrikedom blev jag helt lyrisk. Men jag stortrivs även i andra landskap. Att tälta på en ö i Bohuslän, det är lycka!

LÄS MER: Här finns världens mest spännande lönnkrogar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här