Frisk fläkt från Frankrike
Avenyn 21
Ett stenkast från Lilla London finns nu ett litet Paris i Le Comptoir, en butik med franska matvaror, eget pâtisserie och snart bistro. Ägare är ostexperten Rémi som importerar precis allt i butiken från hemlandet Frankrike: ost, vin, charkuterier, paté, senap, tvål. Ambitionen är ”en liten marknad” där man ska kunna ta ett glas vin och något litet att äta, likt de ställen Rémi hängde på om kvällarna i Paris. Bistrodelen väntas kunna dra i gång 27 januari.
Hello Monkey breder ut sig
Magasinsgatan 26
Efter att ha serverat husmanskost till hungriga lunchgäster under många år har Sandberg & Månsson stängt sin verksamhet på Magasinsgatan. Nu tar grannen Hello Monkey över lokalerna och öppnar senare i vår en ”bakficka” till restaurangen med egen meny och baravdelning. Något datum för öppning är inte bestämt men kommer under våren.
Spisa stänger – spanjor öppnar
Övre Husargatan 3
Björn och Sofie Persson har drivit populära kvarterskrogen Spisa Matbar sedan 2013, men stängde i december dörrarna för sista gången och ska nu lägga mer energi på sina andra restauranger: Koka, Familjen och Björns bar. I april öppnas i stället Spanska Köket av krögaren Peter Segerdahl som ligger bakom bland annat Spice, Seglarkrogen i Långedrag och senast Moon Thai Kitchen. Inspiration till mat och dryck kommer främst från norra Spanien.
Nygammal grill på Avenyn
Avenyn 5
Avenyfamiljen har öppnat grillrestaurangen The Prime Grill i lokalerna där deras tidigare grillrestaurang Miss Sophie Grill låg. Förutom bytet av namn, som skedde redan i oktober, har restaurangen byggts om och ny personal har anställts, bland annat från ansedda köttrestaurangen AG i Stockholm. Inriktningen är fortsatt på kött, förstås, inspirationen kommer från – du gissade det – New York!
Restaurang för ölfantaster
Jonsered
Ölbryggeriet Poppels har blivit med restaurang och bar vägg i vägg med sitt bryggeri i Jonsereds fabriker, tolv minuter med tåg från Centralen. Poppels Klunk har 75 sittplatser, plats för 150 gäster och smygöppnade redan i december, men hoppas kunna öppna på riktigt om några veckor. Tanken är att börja med burgare och sedan låta menyn växa. Stället håller öppet för allmänheten på fredagar och lördagar och är bokningsbart för större sällskap andra dagar.
LÄS MER:Veckans spaning: lyxkrog delar på sig, sushi återuppstår och barberare tar plats
LÄS MER:Veckans spaningar: pizzafest, ny kvarterskrog och en vinterträdgård
LÄS MER:Veckans spaningar: hamburgerhak, italienare och sparkcyklar