Turister tar bilder på vraket av Costa Concordia vid den italienska ön Giglio 2012.
Turister tar bilder på vraket av Costa Concordia vid den italienska ön Giglio 2012. Bild: Gregorio Borgia

Fem exempel på katastrofturism

Efter HBO:s succéserie ”Chernobyl” har resorna till det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl ökat. Men det är bara en av många olycksdrabbade platser som lockar turister, så kallad katastrofturism eller ”dark tourism”. Människan har i alla tider fascinerats av extrema platser som utstått naturkatastrofer, krig eller misär.

ANNONS
|
Bild: Darryl Brooks

Pompeji

grade crossed
Den romerska staden begravdes under aska och sten i Vesuvius utbrott 79 e.Kr. Över 1 500 år senare grävdes den fram, väl bevarad med allt från gator och byggnader till avgjutningar av människorna som dog. I dag är Pompeji ett av Italiens populäraste turistmål med över tre miljoner besökare under 2017 och över 10 000 om dagen. Det har medfört en lång lista med regler för turister: gräv inga gropar, klättra inte på murar och plocka inte frukt eller blommor. Foto: Cesare Abbate.
Bild: Ralph White

Titanic

grade crossed
För 50 000 kronor har turister kunnat åka den exakta rutten som Titanic tog 1912 före den ödesdigra kollisionen med ett isberg. Riktigt välbärgade personer har dessutom kunnat få en guidad ubåtstur fyra kilometer ner till vraket på Nordatlantens botten. Under 2020 planerar företaget Oceangate flera sådana resor, med ett biljettpris på nästan en miljon kronor. Endast fem personer får plats i ubåten, allt är becksvart så djupt ner och resan tar totalt minst sex timmar. Kanske är det sista chansen, en rostätande bakterie äter nämligen sakta men säkert upp skeppet. Foto: Ralph White.
Bild: Alik Keplicz

Auschwitz-Birkenau

grade crossed
Mellan 1940 och 1945 mördades över en miljon människor i Polen i det största och mest brutala av Nazitysklands koncentrations- och förintelse­läger. Sedan 1947 är det ett museum och i dag erbjuds guidade turer på 20 olika språk. Över två miljoner människor besökte platsen 2018, vilket är nytt rekord. I mars 2019 lade museet ut en uppmärksammad uppmaning på Twitter om att respektera alla som dog på platsen, med ett antal bilder på turister som poserar balanserades på tågrälsen framför lägret: ”Det finns bättre platser att lära sig gå balansgång på.” Foto: Alik Keplicz.
Bild: Gregorio Borgia

Costa Concordia

grade crossed
Lyxkryssaren Costa Concordia gick 2012 på grund och sjönk utanför den italienska ön Giglio, 32 personer omkom. Kaptenen Francesco Schettino förklarades skyldig för vållande till annans död och för att ha övergett skeppet innan alla hade lämnat det. Efteråt ökade antalet dagsturer till ön och turister köade för att köpa biljetter till färjorna som åkte förbi vraket och fotograferade varandra framför den makabra vyn. När det 2013 beslutades att spökskeppet skulle fraktas bort blev det bråttom och besökarna blev fler igen, året därpå var bärgningsarbetet avklarat – men demoleringen skulle ta ytterligare fyra år. Foto: Gregorio Borgia.
Bild: Mindaugas Kulbis

Ignalina

grade crossed
Utöver att öka antalet turistbesök till Tjernobyl och Pripjat har HBO:s succéserie ”Chernobyl” fått turister att vallfärda till det sedan 2009 avvecklade kärnkraftverket Ignalina i östra Lituaen. Det var nämligen en av inspelningsplatserna för serien, då det har likheter med Tjernobyls kärnkraftverk – även om ingen olycka skedde där. I juli kom 900 besökare och de guidade turerna på tre timmar är nästan fullbokade året ut. Under turerna finns möjligheten att klä sig i vita rockar och trycka på knappar i ett kontrollrum som byggts upp för att likna det i HBO-serien, som har regisserats av svenske Johan Renck. Foto: Mindaugas Kulbis.

LÄS MER:30 år efter katastrofen: ”Många ser Tjernobyl som ett Disneyland”

LÄS MER:"Chernobyl" får "Game of thrones" att framstå som buskis

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS