Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Outstanding in the field bygger upp restaurangerna där råvarorna finns. Vårens planer är inställda, men man siktar på en omstart 20 juni. Bild: Jim Denevan
Outstanding in the field bygger upp restaurangerna där råvarorna finns. Vårens planer är inställda, men man siktar på en omstart 20 juni. Bild: Jim Denevan

Fem annorlunda matupplevelser utomhus

Den här våren har take-away och drive-thru blivit restaurangernas nya normala. Men hoppet om en sommarsäsong lever, med bättre tider och nya skördar. Kommande trend talar för middagar utomhus i friska luften, mat som smakar av platsen och upplevelser som är autentiska från ax till limpa.

LÄS MER: Trendiga må-bra-resor i virtuell form

Kulinarisk upplevelse utan väggar

Outstanding in the field är ett resande koncept som hyllar vad som sammanför oss alla, nämligen maten och att äta tillsammans. Som ett radikalt svar på vad en restaurangupplevelse kan vara grundades OITF redan 1999 av Jim Denevan i USA. I stället för att ta råvarorna till restaurangköket, bygger man upp restaurangen där råvarorna finns. Det blir ett möte mellan middagsgäster och de som tar fram maten, från bonden till fiskaren, vinmakaren eller ostproducenten - mitt på gården, mitt i odlingarna, mitt på stranden. I år hälsar teamet att man har ställt in vårens planer. ”Men vi siktar på att bjuda till bords den 20 juni på familjen Everetts gård i OITF:s hemstad Santa Cruz i Kalifornien!" (Foto: Emily Hagen)

Fest under kristallkronorna

Londonbaserade Angela Mugnai är i branschen känd som "Italian Eye". Hon är eventkonsult och hyrs in för att ställa till kalas världen över. Kännetecknet är överdåd och njutning för alla sinnen, hennes kunder vill ha något helt unikt för en dag. Middagsbjudningen på ett spannmålsfält i Toscana upplyst av kristallkronor var en av förra sommarens stora snackisar. (Foto: Jess Withey)

Egensinnig mat utan krusiduller

”Nu kör vi! Vi är inte ensamma, det finns lokala producenter, bönder, traditioner.” Detta är kocken Ana Roš mantra, hon är självlärd matkreatör och blev 2017 vald till världens främsta kvinnliga kock. Menyn på hennes och livspartnern Valter Kramars restaurang Hiša Franko i hemlandet Slovenien är egensinnig, men utan krusiduller. Stället rankades förra året som nummer 38 av 50 världsledande krogar. Basen i köket är det lokala som är i säsong, med inspiration från platsens traditioner och kultur. (Foto: Benjamin Schmuck)
Bild: TINA STAFREN
Bild: TINA STAFREN

Utomhusbord som går att boka

Förra året startade Visit Sweden kampanjen Edible Country. Grovhuggna träbord i massiv furu av lokala snickare ställdes upp på tretton olika platser runt om i landet. Borden kan bokas med tillhörande råvaror i samarbete med lokala företag. Maten tillagas av gästerna enligt recept framtagna av fyra stjärnkockar. I år är 23 bord utplacerade, vissa av dem går att boka med tillhörande kock. I Västsverige finns tre bord. Ett på en klippa i Ramsvik, ett i skogen utanför Gunnebos slottspark och ett vid Göta kanal. (Foto: Tina Stafren)
Bild: The Norrmans
Bild: The Norrmans

Två B&B och en ny restaurang

Norrmans Boutique B&B söder om Köpenhamn drivs av det svenska paret Anna och Lars, även kända från programserien ”Husdrömmar” i SVT, där de om och om igen flyttar vidare och renoverar nya hem. För två år sedan blev hemmet en gård som blev ett B&B, som expanderar. 2020 har de plötsligt två B&B och en ny restaurang. ”Nu har vi valt att lägga mycket större fokus på maten här på gården”, säger Anna. Här erbjuds närodlad mat och ett kök utan svinn. I stället för att Lars lagar maten har nu ett annat par flyttat in, Fanny och Scott, som är sommelier respektive kock från välkända danska krogar. (Foto: Anna Norrman)

LÄS MER: Fem resor för en djupare bild av världen

LÄS MER: Här finns världens mest spännande lönnkrogar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här