Fascinerande upptäckter och lästips om svampens värld

Jung hade kanske rätt om synkronicitet, för jag ser svampar överallt. Fler sorter i matbutiken, spännande svamp i restaurangernas finmat i stället för kött, mängder av ny litteratur med omtumlande titlar och inte minst forskningsrapporter om spännande upptäckter.

ANNONS
|
Lästips i svamptider
Bild: Natur & Kultur

Den nya svampturen

Hösten förknippas med svampplockning, men svamp finns året om. ”Utöver det njutbara i själva plockandet och ätandet är svampar outsinligt intressanta och mystiska” inleder Niki Sjölund sin senaste bok ”Vildplockad svamp”. Han har även skrivit den oumbärliga guiden ”Vildplockat” och med sin bakgrund som kock levererar han svamp till flera krögare. Den nya boken är en ljuvlig introduktion till svamparnas rike. Sjölund ger en historisk återblick och tycker att det är märkligt hur sent vi i Sverige började intressera oss för svamp med tanke på förutsättningarna: ”I dagens alltmer vegotillvända samhälle är svamp populärare än nånsin.” I dagarna släpptes även ”Ovanliga matsvampar” av Oliver Karlöf, en matnörd som vandrat i svampskogarna i 30 år. Också detta en smittande kärleksförklaring till 33 utvalda matsvampar, illustrerade av Saga Mariah Sandberg. Med ett självklart kapitel om svampetik och dessutom enkla recept som lockar fram svamparnas smaker. Goliatmusseron och stjärnhovstryffel nästa!
Lästips i svamptider
Bild: Natur & Kultur

Förunderliga liv

Dokumentärfilmen ”Storslagna svampar” på Netflix väckte samtalsämnet om de förbisedda svamparna på bred front. Många av oss förundrades över vår okunskap om svamptrådar och sporer. I ”Svamparnas förunderliga liv” tar Anders Dahlberg, professor i mykologi, och journalisten Anna Froster läsaren stadigt i båda händerna och leder oss rakt ner i myllan. ”Den som vill förstå sin omvärld kan inte ignorera svamparna.” Med ny teknik har svampforskare börjat glänta på dörren till en, för oss människor, ny underjordisk värld.
Lästips i svamptider
Bild: Diana Markosian

Moderträd och mykorrhiza

”Allt jag lärt mig av träden” handlar om den vilda skogen och hur nyligen vi har förstått att det finns moderträd. Nav av visdom, skriver Suzanne Simard som är professor i skogsekologi och uppvuxen i en skogshuggarfamilj i Kanada. Det var hennes forskningsresultat som låg till grund för och populariserades i spelfilmen ”Avatar”. Moderträdet i filmen kopplar samman allas liv och är magiskt på alla vis. Men hennes faktaunderlag, som till en början ansågs kontroversiellt, är inget Hollywoodpåhitt. ”Träden började snart avslöja sina häpnadsväckande hemligheter. Jag upptäckte att de är inflätade i en väv av ömsesidiga beroenden, förbundna via ett system av underjordiska kanaler.” Hon skriver om mykorrhiza, enorma nätverk som sammanbinder svampens trådar, som kallas för hyfer eller mycel, med trädens och andra växters rötter.
Lästips i svamptider
Bild: Volante

Svampskogens rättigheter

Henrik Hallgren, utbildare inom ekopsykologi, och ekologen Pella Larsdotter Thiel har tillsammans skrivit boken ”Naturlagen”. I grunden handlar den om förändring, som filosofen Jonna Bornemark inleder sitt förord: ”Står vi inför nödvändigheten att radikalt tänka om relationen till naturen och därmed grunden för vår kultur?”
Lästips i svamptider
Bild: Volante

Hur känns det att vara svamp?

Biologen Merlin Sheldrakes bok ”Ett sammanvävt liv” skapar ett före och ett efter. Han förmedlar kunskap om svampläder och mykotektur inom radikal mykologi, mycelmedvetande och levande labyrinter. Och om hur det känns att vara svamp, om individualitet och intelligens. Nästa gång du plockar svamp, eller rättare sagt svampens fruktkropp som är vad som syns ovan jord, kommer inget att vara sig likt.

LÄS MER:Här finns kantarellerna i skogen

LÄS MER:Så gör du perfekta matresan längs Västkusten

LÄS MER:Resa: Allt fler B&B:s öppnar – från skjul till herrgård

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS