Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik och Cecilia Hassold bor i en enplansvilla i Stora Höga. De ville ha ett funktionellt och snyggt kök i tidlös design, som skulle fungera som ett extra rum under sommaren. Bild: Alice Johansson
Fredrik och Cecilia Hassold bor i en enplansvilla i Stora Höga. De ville ha ett funktionellt och snyggt kök i tidlös design, som skulle fungera som ett extra rum under sommaren. Bild: Alice Johansson

Familjen som har flyttat sin matlagning utomhus

I en vit enplansvilla i Stora Höga med havet som granne bor Cecilia Hassold med sin familj. Runt villan löper en 250 kvadratmeter stor altan som rymmer både pergola, pool och egenbyggt utekök. Här lever familjen som på en femstjärnig resort.

Här bor: Cecilia Hassold med maken Fredrik samt dottern Julia, 14 och tvillingsönerna William och Max, 13.

Bostad: En enplansvilla i Stora Höga, på 155 kvm fördelat på 6 rum och kök med tillhörande stor altan på 250 kvm med pool, pergola och utekök.

Gör: Cecilia är ekonomiansvarig och Fredrik arbetar med färskvaror.

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Svarta kontraster

Cecilia och Fredrik ville ha ett funktionellt och snyggt kök i tidlös design, som skulle fungera som ett extra rum under sommaren. Med inspiration från en resa till Mallorca ritade paret tillsammans upp uteköket som sedan byggdes av Fredrik. ”Vi ville ha en ganska stram känsla och drogs till de kök man ofta kan se under en pergola kring Medelhavet. Att pergolan skulle kontrastera och vara svart mot det vita huset visste vi från början och målade därför allt innan själva bygget av den.”

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Lättillgängligt och fullutrustat

Uteköket rymmer flera funktioner som rinnande vatten, rejäla bänkytor, kylskåp och två grillar. Lägg sedan till bra förvaring och öppna hyllor som rymmer allt man kan tänkas behöva. Ett vinglasrack blir en läcker och inte minst praktisk detalj för nydiskade vinglas. ”Det ska vara lätt att laga mat här och man ska inte behöva springa in i för att hämta något. Därför har vi en hel uppsättning av porslin, glas, kryddor med mera härute.”

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Från morgon till kväll

Familjen tillbringar mycket tid på den stora altanen, och sommartid umgås de kring uteköket så gott som varje dag, ofta i sällskap av nära och kära. ”Det är skönt att kunna hänga vid baren och dricka något svalkande en het sommardag. Vi lagar allt från frukost till middag härute, grillen går varm men det är även praktiskt att hacka grönsaker och tillaga pommes frites i fritösen utomhus.”

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Tåliga material

Stommen i köket är byggd av 95x95-reglar, med liggande ribbor som väggar, och allt är målat i svart fönsterfärg för bästa hållbarhet. Ovanpå vilar en egengjuten bänkskiva. ”Att måla med grundfärg och fönsterfärg tog sin tid men har hållit bra, men vill man spara tid så bör man bygga i tryckimpregnerat. Bänkskivan har vi gjutit i betong, efter en form som vi gjort i formplywood. Det gäller att tänka en extra gång innan man häller i betongen, då allt blir spegelvänt när man gjuter, vilket vi var nära på att missa.”

Cecilia och Fredriks bästa tips då man ska bygga utekök:

Gör en ritning och planera in flödet mellan diskho, grill, hyllor med mera.

Bygg lite större än du tänkt och överdimensionera gärna virket vilket ger en mer gedigen känsla.

Gör en budget och lägg på 15 %, det dyker alltid upp oförutsedda detaljer.

Ha inte bråttom och våga göra fel!

LÄS MER: Sparsmakad design hemma i sekelskiftestvåan

LÄS MER: Hemma hos familjen som lever enligt minimalismens principer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här