Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Erfarna kockar öppnar restaurang i Majorna

På Karl Johansgatan 11 har det under en tid borrats, kaklats, och stuvats om. All renovering har gjorts av tre kockar som egentligen vill laga mat. Nästa vecka öppnar restaurangen och vinpuben Diket i Majorna, som utgår från grundarnas egen favoritmat.

Emil Bengte och Sebastian Höckert började fundera på att öppna eget när de för sex år sedan jobbade på Koka tillsammans. För tre år sedan när Hannes Högberg, som tidigare jobbat på Gunnebo Slott, anslöt började vännerna på riktigt att sätta i gång med projektet. Det tog lång tid att hitta den perfekta platsen men till slut föll de för Hakelverkets tidigare lokal i Majorna.

LÄS MER: Wolfgang vincafé ersätter restaurang Más vid Grönsakstorget

– Det är speciellt när man går in med sina egna sparpengar som kapital, vi ville hitta en lokal som inte var alltför dyr och som ändå hade rörelse omkring sig, säger Emil Bengte.

Den nya restaurangen heter Diket och renoveringen har de gjort på egen hand. Även om det inte var tanken från början blev det svårt att inte sätta händerna i bygget. På Instagram kan man följa renoveringsarbetet där hängande sladdar från taket dinglar ovanför den blivande bardiskens trästomme.

– Man ser så mycket som man vill fixa i lokalen, sen börjar man pilla i något hörn och vips hade vi gått igenom hela hantverksyrkena. Vi har googlat oss fram till lösningar och det har varit både roligt och kämpigt. Det känns väldigt personligt nu, det är verkligen vårat ställe. Det kommer nog att kännas för gästerna också.

LÄS MER: Konditorier och kaféer med take away i coronakrisen

Kommer ha flera viner på tapp

I stället för att nischa sig efter ett tema, baserat på ett specifikt land eller en maträtt, byggs menyn utifrån smaker de tre vännerna själva tycker om och inspireras av. Tanken är att Diket ska vara en folkligt tillhåll för nyfikna besökare.

– Vi vill göra vår favoritkrog helt enkelt. Inte laga någon specifik mat, utan bygga konceptet runt det vi tycker är spännande. Vi fokuserar till exempel mycket på tappviner och öppnar med sju olika viner på tapp. Vi vill att fler får upp ögonen för att man kan dricka riktigt gott vin som inte kommer på flaska, säger han och fortsätter:

– Nu är vi klara med bygget och det är dags att gå tillbaka till yrket som vi egentligen pysslar med och laga mat.

Diket planerar att öppna onsdagen den 29 april, för uppdateringar om läget, spana in @diketgbg på Instagram.

LÄS MER: Här är veckans bästa take away v. 17

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.