En titt i kristallkulan – så kommer vi resa framöver

”I hela mänsklighetens historia har människor rest på olika sätt” – så inleder Anders Nyberg sin tecknade faktabok ”Människans långa resor”. Först till fots för att hitta mat, sedan för att köpa och sälja, upptäcka eller fly. Väldigt nyligen bara för nöjes skull. Hur reser vi vidare nu?

ANNONS
|

Destinationen: Visuell drömresa

Utställningen ”Come to Norden” på Nordiska museet är förlängd till och med 31 augusti 2023 och visar hur Norden har marknadsförts, genom klassiska reseaffischer från 1890- till 1960-talet. Till utställningen hör intressanta texter om hur turismen, inte bara den nordiska, växte fram ur idéer om fritid, välfärd och semester. Min farmor började som så många andra att åka på charter till Kanarieöarna på 60-talet och fortsatte tills hon var över åttio. Allt var så bra utomlands tyckte hon, och maten var så god. En bild underbyggd av ett slags romantiskt idealiserande som hör turismen till, än i dag.

Resenären: En ”promad”?

Uttrycket ”promad”, kort för progressiv nomad, har börjat dyka upp i den internationella resepressen. En artikel i How to spend it beskriver hur resenärernas jakt på upplevelser nu ersätts av ett annat sökande. Enligt framtidsstrategen Chris Sanderson hägrar en så kallad transformationsekonomi, vilket innebär att människor genom sin konsumtion vill påverka och påverkas, till det bättre. ”Promaden” är kanske beredd att inse att all förändring börjar med oss själva? Det återstår att se hur dessa idéer kan skaka om reseindustrin.

ANNONS
Ekoturism för med sig välbehövliga ekonomiska medel. Det har lett till att man lyckats återintroducera europeisk bison i i Tarçubergen, i sydvästra Karpaterna.
Ekoturism för med sig välbehövliga ekonomiska medel. Det har lett till att man lyckats återintroducera europeisk bison i i Tarçubergen, i sydvästra Karpaterna. Bild: Daniel Mirlea

Researrangören: Återförvildande

Återförvildande, rewilding på engelska, innebär konkret restaurering av naturplatser som är allvarligt skadade. I romanen ”När vargarna kom” av Charlotte McConaghy målas ett uppdiktat scenario upp: vargen ska återinföras på Skottland för att minska hjortbeståndet och därmed åter få skogarna att växa. Romanens form är ibland ett effektivt sätt att nå förståelse. Andra gånger behöver vi själva ge oss ut i fält. Den nya researrangören Rewilding Europe Travel har som mål att resenärerna ska förstå hur rewilding fungerar. Ekoturism för dessutom med sig välbehövliga ekonomiska medel. I sydvästra Karpaterna, i Tarçubergen, kan den som har tur se europeisk bison, en art som organisationen Rewilding Europe tillsammans med WWF Rumänien har lyckats återintroducera för att hålla landskapet öppet.

Transport: Hotell på spåret

I flera europeiska länder diskuteras att förbjuda inrikesflyg på vissa rutter, till fördel för utbyggda tåglinjer. Utvecklingen av snabba tåg fortsätter, samtidigt som historiska tågrutter återuppstår. Ett av världens första nattåg, Le Train Bleu från 1886, avgår åter från Paris och tar resenärer till Nice. Det franska tågbolaget Midnight Trains ska från 2024 erbjuda resor till 14 europeiska städer och fungera som ett rullande hotell. Liknande initiativ sker över hela Europa.

Stedsans in the Woods ligger i skogen mellan Småland och Halland, där lever ägarparet som de lär i ett ekologiskt kretslopp.
Stedsans in the Woods ligger i skogen mellan Småland och Halland, där lever ägarparet som de lär i ett ekologiskt kretslopp. Bild: Asger Mortensen

Hotellet: Bakom kulisserna

Den andra säsongen av HBO-serien ”White lotus” utspelar sig på ett lyxhotell på Sicilien. Om första säsongen handlade om makt och kolonialism, är det tydligt att det är sex och pengar som avhandlas denna gång. Att använda hotellet som kuliss är klockrent, för många hotell är just det: kulisser. Men den lyx som eftersöks i dag är snarare naturupplevelser och de nyskapande hotell som är en destination i sig. Som Stedsans in the Woods, i skogen mellan Småland och Halland, där ägarparet lever som de lär i ett ekologiskt kretslopp. Nu har de även vinteröppet som ett led i att närma sig det verkliga livet i skogen, det pågår förstås året om.

ANNONS

LÄS MER:Här är några av Europas mest fascinerande bibliotek

LÄS MER:Rapport från årets största konsthändelser i Italien

LÄS MER:Avslappnade restauranger att besöka i Malmö

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS