Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En ölexperts vardag i lysrörsljus

Ett glassigt drömjobb? Nej, inte riktigt. Visst är Systembolagets ölprovningar intressanta, men samtidigt ett löpande-bandet-arbete med uttröttade smaklökar och många mediokra öl.

Provningsrummet är lysrörsupplyst, krit­vitt och omysigt. Det ligger en trappa ned på Systembolagets huvudkontor i Kungsträdgården, Stockholm. Där är ölen placerade i plastiga flaskkylare, i långa rader och grupperade efter kategori.

Kort sagt är atmosfären långt ifrån en murrig och hemtrevlig pub. Men det är ingen slump. Vi dryckesskribenter sitter inte vid de vita konferensborden för att klämma en bärs och ha det trevligt, utan för att arbeta. Den sterila miljön får ölens färg och utseende att framträda så korrekt som möjligt. Vi häller själva upp ölen, provar dem i valfri ordning och spottar ut i plastmuggar. Om man kan dricka större mängder? Det är inte tillåtet. Och det vill man inte heller i den karga miljön.

Ölprovningarna hålls i regel en gång i månaden och rymmer i princip alla brygder som ska säljas. Det kan bli väldigt många öl på samma gång. Under mina år med provningarna har det som flest varit runt 170 öl, nyligen var det cirka 140. Kan man verkligen ta till sig så många olika sorter?

Själv är jag tveksam. Även om man börjar med subtila stilar, som lager, och emellanåt rensar gommen med suröl blir smaklökarna uttröttade. I slutet blir upplevelsen gärna ett virrvarr, vilket kan påverka bedömningarna.

Till råga på allt kan ett provningsöl smaka annorlunda än när det hamnar i butiken. Efter att vi skribenter har testat det kan det dröja en månad innan det går att köpa. Ett humligt öl kan då ha tappat en del aromer. Dessutom provar vi ibland andra batcher av brygderna än de som når gemene man.

Men missförstå mig rätt. Det är intressant, spännande och lärorikt att vara med på provningarna. Även om de inte alltid är en dans på grön humle.

LÄS MER: Sex goda ölnyheter på Systembolaget

LÄS MER: Här är ölstilarna som kommer att slå under 2019

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.