Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mia Samuelsson är konstnärlig ledare på Göteborg & Co. Bild: Mostphotos/Peter Kvarnström
Mia Samuelsson är konstnärlig ledare på Göteborg & Co. Bild: Mostphotos/Peter Kvarnström

Efterlyses: ett nytt soundtrack för Göteborg

När Göteborg firade 350 år skrev Lasse Dahlquist visan ”Du är välkommen till Göteborg”. Inför 400-årsjubileet 2021 efterlyses nu ett nytt soundtrack. Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co, ska fixa jubileumsfesten.

Vad är bakgrunden till tävlingen om jubileumslåten?

– Vi blev uppvaktade av innovationstävlingen The Brew­house Award som ville göra någonting till jubileet. När Göteborg fyllde 350 år hade de en liknande tävling, där en låt om Liseberg av Thore Skogman vann. Lasse Dahlquists visa ”Du är välkommen till Göteborg” kom tvåa och tvåorna brukar ju bli större på sikt. Det har ­visat sig genom historien i bland annat ”Idol”. Dahlquists visa är den som spelas än i dag. Det har skrivits många fräna låtar om Göteborg men det vore roligt med en ny som går till våra hjärtan och som vi kan använda oss av under jubileet.

Har du någon favorit bland de låtar som redan finns?

– Håkan Hellströms ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” är unik i sitt slag och ett svårslaget soundtrack. Maia Hirasawas låt ”Gothenburg” är en annan favorit. Det är någonting alldeles speciellt med tonen i låten, som slår an en sträng av längtan hem till Göteborg.

Vad efterfrågar ni?

– Låten ska innehålla vers, refräng och gärna någon ”hook” som är lätt att komma ihåg. Vilken musikstil den har från början håller vi öppet. Vi spelar in en första ­version av låten och om det är en bra låt, håller den sedan för att arrangeras om till ­andra musikgenrer.

Har redan kända musiker en fördel i tävlingen?

– Nej, vi ser till låtarna i första hand. Det är roligt om både professionella musiker och goda amatörer skickar in sina låtar.

Vem bestämmer vilken låt som vinner?

– I första skedet kommer den stora juryn i The Brewhouse Award att gallra ut låtar. Den består av olika kreatörer, men just det här året extra många från musik­branschen. I ett senare skede får publiken lägga sin röst på sin favoritlåt. Vinnaren presenteras den 31 januari 2020.

Vad är ditt uppdrag när du inte ordnar musiktävling?

– Tillsammans med mina kollegor ser jag till att 2021 blir ett år då vi möts allihop, göteborgare och besökare, och gör roliga saker tillsammans för att fira mamma ­Göteborg som har hunnit bli 400 år. Hon har sina ska­vanker men vi älskar henne i vått och torrt.

Har göteborgarna fått vara med och bestämma hur det ska firas?

– Ja, vi har haft en dialog med invånarna i nästan tio år. 2011 fick de börja lämna in sina tankar. När ­Göteborg ­firade 300 år fick vi ju Liseberg, Botaniska trädgården, Konstmuseet med mera. Nu ville vi ta reda på om ­göteborgarna tyckte att vi skulle bygga någonting nytt. Vi fick in 1680 idéer om 400-års­jubileet.

Vad var det för idéer?

– Många handlade om mjuka värden och tre teman visade sig. Ett av dem är närheten till vattnet och möjligheten att kunna bada i stan, till exempel. Staden har därför gjort i ordning exempelvis badet i Jubileumsparken. Ett annat tema var det om att Göteborg måste klara klimat­omställningar och ett tredje handlade om att bygga broar mellan varandra.

Hur låter Göteborg?

– Vi frågade publiken det när vi utlyste tävlingen under Gothenburg Culture Festival. Folk svarade punk, opera och visa. Den genre som fick minst antal röster var grunge. Vi har många traditioner, så det beror på vem man frågar.

Och om jag frågar dig?

– När jag var yngre blomstrade den alternativa musik­rörelsen med National­teatern och Björn Afzelius, som var stora på 1970-talet. Det finns ett Göteborgssound inom ­flera olika genrer. Hårdrocken har fanbärare som Hammerfall, popen har Håkan Hellström och Kapten Röd framför reggae på svenska. Sedan har vi det mer traditionella. Lasse Dahlquist står för visan och Göteborgs Symfoniker för den klassiska musiken. Vi har också en spännande jazzscen, där Nefertiti fungerar som en hub. Vi är inte så enfaldiga att vi bara låter på ett sätt. Göteborgs musikaliska sound är en liten diamant som man kan slipa på olika sätt.

Mia Samuelsson

Bor: Hagen.

Gör: Konstnärlig ledare för Göteborgs jubileumsår 2021. Tävlingen om jubileumslåten är ett samarbete med The Brewhouse Award. Fram till den 31 oktober kan vem som helst skicka in sitt bidrag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.