Johan Bergmarks 35 år gamla Dr Martens.
Johan Bergmarks 35 år gamla Dr Martens. Bild: Johan Bergmark

Dr Martens – en känga åt rockmusiken och fritänkarna

Bläddra i gamla musiktidningar och det dyker definitivt upp ett par Dr Martens. Gå på en musikfestival och det går knappast att undgå att trampa på ett par Dr Martens. Genom åren har kängan förvandlats från en arbetarsko till en markör för subkulturer, kändisar, musiker och fritänkare.

ANNONS
|

Skorna på bilden har 35 år på nacken. De tillhör Johan Bergmark, en av landets främsta rockfotografer, och inhandlades på hans allra första Londonresa.

– Jag var 15, och hade två saker på min att-göra-lista: Gå till skivaffären His Masters Voice och köpa Dr Martens. Jag köpte fyra par som jag roterade på. Jag har fortfarande kvar dem, som du ser, säger han.

Johans karriär började med att han ljög sig in på konserter genom att tala om att han skulle plåta för en musiktidning som inte fanns.

– Då var Dr Martens den perfekta konsertdojan. De tål att trampas på, är enkla att tvätta av och sköna att hoppa i. Inte minst när jag såg The Damned eller Sisters of Mercy, då var det stålhätta som gällde, minns Johan.

ANNONS

Varför blev just den här skon en sådan symbol att en 15-årig wannabe från Sverige så desperat vill köpa hem dem? Varför har skornas image inte bleknat?

The Whos gitarrist var en stilbildare

Utan musiken hade inte de här dojorna varit där de är i dag. En av de tidiga trendsättarna som stoppade fötterna i ett par oxblodsfärgade Dr Martens var Pete Townshend, gitarristen i The Who. ”Jag var så trött på att klä mig som en julgran med fladdrande kläder som var i vägen när jag spelade, så jag bestämde mig för att klä mig mer funktionellt”, har han förklarat. Listan över musiker som burit skon kan göras oändligt lång. Band som Sex Pistols och The Clash är tätt förknippade med Dr Martens. Eller varför inte Elton Johns gigantiska kängor i rockoperan ”Tommy”. Johan Bergmark har plåtat hundratals rockstjärnor, och år ut och år in dyker flera av dem upp i Dr Martens. Oavsett vem som tar på sig dem verkar skons rykte som tuff, kreativ och alternativ – trots att det sista knappast gäller längre – bestå.

– Under 1990-talet­ verkade alla irländska band, som Cranberries och Hothouse Flowers, gå i skorna. Jag förstår varför det fortfarande finns en coolhetsfaktor, det är en doja för alla och ingen mår dåligt av att ”fel” människor använder dem, säger Johan.

ANNONS

Skofirman startade i engelska Midlands

Historien började 1901 när Benjamin Griggs och Septimus Jones startade sin skofirma i Wollaston i engelska Midlands. Septimus lämnade snart firman, medan familjen Griggs skapade sig ett rykte om att tillverka rejäla arbetsskor. Men det var i Tyskland som skorna utvecklades. Under en permission skadade den tyske militärläkaren Klaus Märtens sin fot så illa när han åkte skidor att han inte kunde få på sig de stela och hårda armékängorna. Han fick en idé om att tillverka en mjukare sko med en luftfylld sula och tog kontakt med Herbert Funk, ingenjör från Luxemburg och specialist på plast. Han kom i sin tur över ett lager med kasserat gummi som de använde för att ta fram en prototyp.

Av någon anledning har det verkligen exploderat och vi säljer till alla möjliga människor.

R. Griggs Group köpte rättigheterna för att tillverka skorna i Storbritannien. Dr Märtens blev Dr Maertens för att till sist bli Dr Martens. Den 4 april 1960 tillverkades de första paren av den numera klassiska modellen 1460. Sedan dess har efterfrågan gått i vågor, men mest upp. Louie Menke arbetar på skobutiken Shock i Göteborg. Han berättar att de aldrig har sålt så mycket Dr Martens som nu.

– Av någon anledning har det verkligen exploderat och vi säljer till alla möjliga människor.

ANNONS

Hans kollega Jocke Eriksson säger:

– Varje subkultur har haft sina posterboys och postergirls. Personligen förknippar jag Dr Martens med oi-punken, som har sitt ursprung i den brittiska arbetarklassen.

När butiken öppnade 1980 fanns det i stort sett bara några varianter på 1460-modellen. Sortimentet har vuxit och anpassats till olika målgrupper, för att inte tala om alla samarbeten med olika designers. Nu finns också en replika av den första modellen 1460, med ett kraftigare skinn som är så jobbigt att gå in.

Men när de väl har mjuknat är det världens skönaste sko. Det är med andra ord dags att förbereda sig för sommarens festivaler redan nu.

Tio miljoner Dr Martens

Grundades: Företaget grundades 1947 i Tyskland. De första tio åren såldes 80 procent av skorna till kvinnor över 40. Företaget blev sedermera brittiskt, där den första modellen producerades 1960. Kängan ansågs då vara en bra arbetssko för poliser, brevbärare och fabriksarbetare.

Historia: Från slutet av 1960-talet och framåt har skon varit en symbol för arbetarklassen och har anammats av nästan varje subkultur i Storbritannien: skinheads, mods, punkare, gothare, synthare, och skon var stor inte minst under grunge-vågen på 90-talet.

Nutid: En del skor tillverkas fortfarande i den ursprungliga fabriken i Wollaston, men de flesta på andra håll. 2018 uppskattades det att 10 miljoner par Dr Martens-skor producerades i världen.

LÄS MER:Världens första stol skapad med AI

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS