Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Kadefors är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Sara Kadefors är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Sara Kadefors: Det rynkfria ansiktet blir en klassmarkör

Sara Kadefors kan identifiera en skönhetsopererad person på nolltid – men vad säger det egentligen?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag vet inte hur mitt öga blev så tränat men jag ser direkt vem som skönhetsopererat sig. ”Opererad!” slår jag med jämna mellanrum fast, framför tv:n, som om vi tävlade om vem som hittade flest. De olika männen i familjen ser förvånat på mig. De verkar tro att det bara är människor med melonbröst eller ankmun som har gjort något, men så är det ju inte. Något händer med utseendet på den som gör fillers och sprutar in botox: huden blir onaturligt slät och blank, och ibland bullar kinderna ut. Folk ser helt enkelt lite småkonstiga ut.

Problem uppstår när såna som man tycker är coola gör skönhetsingrepp. Det går liksom inte att komma ifrån att det är ocoolt att vara så fåfäng. När vi diskuterar skådespelare till roller jag skrivit säger jag nej till såna som är opererade. Om jag behöver en fyrtioårig kvinna vill jag ju inte att hon ska se ut som trettio, och om jag är på jakt efter en trettioåring vill jag inte att hon ska se ut som en opererad fyrtioåring. Framförallt säger det något om en karaktär om man ser att den gjort ett ingrepp. Vem är egentligen den där uteliggaren med sin släta panna? Värst av allt är när fixade skådespelare medverkar i dramer som utspelar sig i en tid då ingreppen inte ens existerade.

Jag låter stursk, men alltihop är komplicerat. Om allt fler har slät hy när de är femtio blir det snart de naturliga som ser onaturliga ut, och det rynkfria ansiktet riskerar i längden att bli en klassmarkör. Samtidigt måste man kanske vara lite generös mot människor med komplex som hämmar dem på riktigt.

Själv skulle jag välja kinderna. Det är bara ett enkelt litet lyft som krävs och det överblivna fettet får man sy fast bakom öronen.

Min kollega vill på lunchen leka en lek: ”Om du var tvungen att göra ett ingrepp, vilket skulle det vara?” Alla runt bordet svarar blixtsnabbt: hakan, magen, ögonlocken... Själv skulle jag välja kinderna. Det är bara ett enkelt litet lyft som krävs och det överblivna fettet får man sy fast bakom öronen. Uppenbarligen finns en anledning till att jag blivit expert på att identifiera fixade (framför allt) kvinnor. Min undermedvetna proggare kämpar väl hårt med att orka utmana ungdomsidealet och förbli naturlig. Av vilken anledning? För vems skull?

LÄS MER: Antalet snuskgubbar verkar vara oändligt

Jag vaknar en morgon efter att ha drömt att jag träffar på en snart sextioårig bekant som plötsligt ser ut som en tjugofemåring, ung och fräsch som en nyponros. Hon berättar att hon varit hos en läkare som använde en metod som gör att man ser ung men inte opererad ut – och där man inte behöver skära! Jag blir eld och lågor i drömmen. Bekantingen säger att jag måste ringa läkaren nu på direkten eftersom han inte har tid förrän i maj.

Det är med blossande kinder och stor oro jag skriver detta. Tänk om även den mest principfasta person så småningom kan kapitulera. Behöver jag säga att jag precis har köpt ett par utsvängda jeans med fransar?

Sara Kadefors är författare och skriver för barn, unga och vuxna. Har skrivit manus till miniserien "Tsunami" och "Dejta" som nyligen gick på SVT Play.

Tittar på: Nya säsongen av ”Gift vid första ögonkastet” på SVT där det känns ganska hopplöst redan från början.

Lyssnar på: Podden ”Hundåren” med Tomas Andersson Wij (Spotify), om de mindre glättiga sidorna av artistlivet.

Gör: Tränar livesända pass som en idiot i vardagsrummet.

LÄS MER: Under den beskedliga ytan vilar min ilska

LÄS MER: Därför bestämmer jag mig för att titta på alla ”Bachelor”

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.