Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar. Bild: Jonas Lindstedt
Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar. Bild: Jonas Lindstedt

Anton Hellström: Det går att leva på sin konst – om man är smaklös

Anton Hellström förskräcks av Göteborgs egen ”Banksy” som säljer slut med hjälp av Håkan Hellström och Astrid Lindgren.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Att det är svårt att leva på sin konst är en uttjatad verklighet. Det tar tid, övertygelse, mod, blod, svett och tårar. Att det “inte är lätt” är en av de första grejerna man får lära sig på förberedande konstskolor och det ligger som en våt filt över alla kämpande konstnärer. Det finns i konstens dna. Du måste gå din egen väg. Eller?

Tillsammans med mina skådespelarkollegor gick jag förbi en utställning på Galleri Scandinavia på Berzeliigatan i centrala Göteborg. Utställningen hette ”Hellstrom Street Art” och galleriets skyltfönster var nedklottrade med citat ur några av Håkans låtar. Läs den meningen igen och ta in det faktum att Håkans mest kända låtar har blivit ”graffiti” på Berzeliigatan. Våra ögonbryn var rejält höjda och jag ska försöka förklara vad som sedan mötte våra ögon. Alla tavlor var uppbyggda på exakt samma sätt: svartvita stenciler (exakt som Banksy) av tokälskade svenska profiler. För er som inte vet vem Banksy är; anonym och världens mest populära gatukonstnär med världens mest självklara budskap. Han är kontroversiell på ett sätt som får människor som annars inte gillar kontroversiell konst att gilla hans konst. Han är bara kontroversiell när rika människor beskriver hans konst. Hur som helst, de svartvita stencilerna av bland andra Astrid Lindgren och Pippi vilade på ett kollage av klotter och ruffiga penseldrag. Varje tavla hade ett spraymålat Håkan-citat i hörnet. På en tavla står Astrid med en kofot i handen och över henne rinner texten ”Du kan gå din egen väg”. En annan tavla heter ”Himlen är oskyldigt blå” och pryds av Ted Gärdestad och Avicii som står mot en ljusblå fond. Läs den meningen igen.

Sno världens banalaste konstnärs stil, kombinera Sveriges mest älskade personer Astrid Lindgren och Håkan Hellström, på med lite cool graffiti och lura bostadsrättsinnehavarna i innerstan att dom har fattat något

LÄS MER: Ett parti schack gör sig påmint

Det som fick oss att höja på ögonbrynen till maximal höjd var när vi såg priset på tavlorna och att nästan allt var sålt. På galleriets hemsida stod det att det är ett ”helt galet tryck”. Med en snabb överslagsräkning fick jag det till att konstnären (som är anonym, likt Banksy) har sålt för över en halv miljon. Då slog det mig vilken genial(!) idé det här är. Sno världens banalaste konstnärs stil, kombinera Sveriges mest älskade personer Astrid Lindgren och Håkan Hellström, på med lite cool graffiti och lura bostadsrättsinnehavarna i innerstan att dom har fattat något som inte går att missförstå. Och var anonym, så du slipper stå för det Frankensteins monster av billiga genvägar du skapat.

Mina kollegor och jag var fyllda av avundsjuka när vi gick därifrån. Varför kom inte vi på den idén? För det går faktiskt att överleva på konsten, det går till och med att leva gott på den. Man måste bara sakna all känsla för tonalitet, originalitet och vision och hitta lika smaklösa köpare. Eller vara ett fullblodsgeni.

LÄS MER: Nu är det hög tid för släktforskning

Gör: Spelar vår föreställning ”Stormen” på Göteborgs Stadsteater. En maximalistisk upplevelse!

Ser på: 20 minuter fotboll, division 4, genom ett staket en duggande höstkväll.

Läser: Önskar att jag varje morgon hade möjlighet och tid att läsa en stor dagstidning. Den ska vara riktigt stor.

LÄS MER: Jag vaknar från drömmen om violintillverkaren

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.