GP:s ölskribent Robert Lagerström botaniserar i ipor av alla slag och tipsar om sex svenska favoriter.
GP:s ölskribent Robert Lagerström botaniserar i ipor av alla slag och tipsar om sex svenska favoriter.

Robert Lagerström: Den omtyckta ipa-stilen finns i oändliga versioner

Brut, brett och sur. Svart, cold och kveik. Har jag plötsligt börjat skriva på ett nytt språk? Nejdå, de konstigt klingande orden är bara namn på olika slags ipor, india pale ale.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den omtyckta ipan finns i ett antal olika stilar och underkategorier. I hantverksölkretsar har den blivit motsvarigheten till en stor stark och utvecklas ständigt.

Däremot lever originalet ett stilla liv. Den försynta och brödiga brittiska ipan, med långt över 200 år på nacken, har i modern tid brädats av den amerikanska. Den senare bryggs med helt andra humlesorter och är kaxigare och smakrikare.

Dominerar gör New England-ipan, som oftare kallas för Hazy & Juicy. Den är grumlig med tropiska toner samt en obefintlig beska. Samtidigt syns allt fler westcoast-ipor, en knäckig och beskare variant som gör comeback. Det finns även korsningar av bägge.

Men det görs betydligt mer med stilen än så. Ipa kan fatlagras, bli väldigt alkoholstark eller smaksättas med frukt. Inte sällan känns det ganska onödigt när det ska tas fram nya smaker och egenskaper, som med den lätta och torra brut-ipan. Men så finns den knappt kvar heller.

Överlag märks det att humlehungern ökar. Men tyvärr är ipor i amerikansk stil känsliga och bör drickas så färska som möjligt.

Råg-ipa har en ton av spannmål, röd-ipa kan vara karamellig och maltsöt, belgisk ipa ger belgiska jästtoner medan brett-ipa är gjord med jästsorten brettanomyces. Vanligare i dag är dock mjölksockrig milkshake-ipa, den lätta lagerhybriden cold-ipa samt rostad svart-ipa, som förenar ipa och stout. Det görs även en och annan kveik-ipa, med egensinnig norsk jäst.

Överlag märks det att humlehungern ökar. Men tyvärr är ipor i amerikansk stil känsliga och bör drickas så färska som möjligt. Humlens aromer försvinner nämligen snabbt och med dem de sprudlande, fruktiga smakerna. Importerade sorter kan smaka gammalt redan när de börjar säljas.

Tur då att det bryggs många högklassiga ipor på hemmaplan! Här intill recenserar jag några av de godaste svenska just nu.

Veckans öl: Sex nya svenska ipa-favoriter

Ölfloden fortsätter att forsa fram. På måndag lanseras drygt 150 nyheter i det lokala sortimentet. Av dem är nära nog hälften ipor. Här har jag valt ut mina favoriter bland dessa humlebomber!

Mind Control (39369)



55:90 kr, 44 cl, 8 %
Fermenterarna, Sverige

Kvalitetsbetyg: 8/10

Full fart! Ölen i det lokala sortimentet släpps en gång i månaden. Runt 150 stycken är inte unikt, men innebär förstås ett överflöd för oss som provar dem. Av drygt 70 olika ipor tillhörde denna toppskiktet. Den är fyllig, kvalar precis in som dubbel-ipa, och smakar gott av mangojuice, ananas, apelsin, digestivekex och citron. Den hade en lätt humlebränna, som dock lär vara borta nu.

Sunset Beach (39453)



47:90 kr, 44 cl, 6,5 %
Rocky Point, Sverige

Kvalitetsbetyg: 8/10

Varför skriver jag om de här ölen nu? De går ju inte att köpa förrän på måndag. Jo, en del av dem kommer att sälja slut snabbt i den stressiga ölvärlden. Men Rocky Point verkar ta det lugnt. Sunset Beach ska passa ”lika bra framför solnedgången på en strand i Åsa som på Hawaii”. Och det gör den säkert. Här finns inslag av ananas-isglass, citron, mango, digestivekex och apelsinskal.

Hoppy Hour (39243)



27:50 kr, 33 cl, 5,5 %
Nyköping, Sverige

Kvalitetsbetyg: 9/10

Systembolaget har många fördelar, men är förstås inte perfekt. En nackdel är de långa ledtiderna, som kan göra att humlestinna öl tappar aromer innan de hinner börja säljas. Så låt oss hoppas att veckans öl är lika goda nu som när de provades 27 april. Denna härliga ipa upplevde jag som krispig, torr och balanserad, med toner av ananas, passionsfrukt, sockerkaka, citron och grapefrukt.

Stenhuggar-IPA (39281)



30:30 kr, 33 cl, 7,1 %
Timjans, Sverige

Kvalitetsbetyg: 8/10

Hur står det då till med svensk ipa? På provningarna har kvaliteten ökat under senare år även om många öl bara är godkända. Ett fåtal har felsmaker medan några är riktigt bra. Till de senare hör detta från Timjans i Halmstad, ett bryggeri som kom i gång mitt under pandemin och än så länge drivs på fritiden. Ölet har inslag av ananas, apelsin, sockerkaka, honung, grapefrukt och citron.

Svinbergets IPA (39441)



35:20 kr, 33 cl, 6,7 %
Närke, Sverige

Kvalitetsbetyg: 8/10

Det är lite speciellt med ölen i det lokala och småskaliga sortimentet. De säljs nämligen bara i butikerna närmast bryggerierna, vilket gör att detta och många andra öl inte kan spontanköpas i Göteborg. Men tack och lov går de smidigt att beställa. Och varför inte välja denna rena och välbalanserade ipa med lång efterbeska? Den smakar av ananas, karamell, grapefrukt och apelsin.

Douglas DIPA (37790)



40:90 kr, 33 cl, 8,2 %
O/O, Sverige

Kvalitetsbetyg: 9/10

Det får bara plats sex öl här. Det är lite synd när det finns fler smakfulla sorter att välja på. Av ipa-nyheterna föll jag även för bland andra Fjäderholmarnas Cheer Up, Nynäshamns Stenstrand, Hyllipan Grapefrukt och Stigbergets This Must Be the Haze. Inte oväntat gör O/O en fyllig och riktigt bra dubbel-ipa, med toner av ananas, citron, sockerkaka, mango, honung, aprikos och pomerans.

Robert Lagerström är journalist sedan 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

LÄS OCKSÅ: Västkustskt fynd och glutenfri skåning bland veckans öltips

LÄS OCKSÅ: Fixa en egen ölprovning utan krångel

LÄS OCKSÅ: Tre svenska och tre utländska höjdare till öl

Så betygsätter vi

Kvalitetsbetyg: 10 = Världsklass, 8–9 = Mycket hög klass, 6–7 = Gott och välgjort, 4–5 = Godkänt, 2–3 = Dåligt, 1 = Odrickbart.

Fyrbetyg: 5 fyrar = Fynd, 4 fyrar = Mer än prisvärt, 3 fyrar = Prisvärt, 2 fyrar = Ej prisvärt, 1 fyr = Lämna tillbaka till Systembolaget.

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck!

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.