Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Apler är krönikör i Två Dagar.
Lena Apler är krönikör i Två Dagar.

Lena Apler: De små valen kontra de stora valen

”Att påverka de stora valen är svårare, även om vi alla i demokratins namn är skyldiga att avge vår röst. Och att göra vår röst hörd då och då”, skriver Två Dagars krönikör Lena Apler.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är mycket val nu. Alltifrån nyligen genomförda riksdagsval i Finland till världens största val i Indien och i maj stundande val till Europaparlamentet. Viktiga val som är avgörande för vår samtid och framtid. Ändå ägnar jag bara förstrött intresse åt dessa viktiga val och fördjupar mig mer i egna dagliga mikroval, typ:

Hur ska jag hantera min flygskam? Jag har ju lagt ner rött kött (utom köttbullar och när jag är på kalas, jag äter vad som serveras). Men resa är ett måste, får hantera flygskammen och klimatkompensera så gott det går. Vilken bil är minst miljöskadlig och ändå rolig att köra? Måste jag äga bil, jag kör ju inte så mycket? Men friheten har ett pris. Jag vill kunna dra till landet när som helst. Ska jag hoppa på trenden med elektriska sparkcyklar? Ser ju rätt effektivt ut. Men det är skönt att gå i stan också.

Ska renovering av badrummet på landet medföra en avskalad feng shui-karaktär, lite asiatiskt avkopplande, eller ett funktionsrum som inbegriper träningsmöjligheter? Lutar åt skön relax. Borde jag lägga ner Facebook? Är ju ändå bara sporadiskt där. Verkar för övrigt som att Facebook trendar neråt, bara vi åldringar som postar inlägg.

Läsa digitalt eller print? Går ju snabbt att skumma nyheter på telefonen. Men det är som att det inte riktigt fastnar. Måste nog ha både och, digitalt flöde för det snabba, print för reflektion. Och böcker, jag får ingen härlig läsupplevelse digitalt. Berättelsen lever inte riktigt, meningarna blir mer stolpiga. För att inte tala om när man behöver gå tillbaka och kolla vad X sa för tre kapitel sedan. Att läsa skönlitterärt är en sinnlig upplevelse, då krävs print. Går ju att göra papper av flis.

Hur ser vårmodet ut? Har ingen koll. Ska jag köra på gammal garderob eller ge mig ut i butik och webb på shoppingrunda? Blir nog lite både och, men försöker göra nyinköp med hållbarhetsprägel. En djungel att försöka hitta rätt, återvunnet material, fair trade-bomull, nya funktionsmaterial.

Vårsolen har tittat fram på riktigt. Måste man verkligen undvika den för att minimera risken för hudcancer? Men D-vitamin är ju nödvändigt, kan väl köra på spf 50? Bruna ben är snyggare än vita.

Låter skrämmande ytligt. Men de små valen i vardagen kan vi avgöra själva. Och tillsammans gör de skillnad. Att påverka de stora valen är svårare, även om vi alla i demokratins namn är skyldiga att avge vår röst. Och att göra vår röst hörd då och då.

Jag önskar att jag kunde vara lika övertygad, konsekvent och rättrogen som Greta Thunberg, men jag har ju ett jobb att sköta också. Och ett liv. Jag kommer att fortsätta anstränga mig för att välja mer medvetet och klokt. Men livskvalitet måste få finnas kvar som valbart kriterium.

Lena Apler är företagare, entreprenör och just nu gästprofessor på Handels­högskolan. Grundare och styrelseordförande i Collector.

LÄS MER: Lena Apler: Det finns ingen quick fix för att omvända världen

LÄS MER: Apler: Dags för 60-plussarna att ta plats

Äter:

Lunch på At Park, bästa salladsbuffén i stan, eller på Space 62, gamla Swedish Taste, fisken... och har man tur får man hemgjorda praliner med saltlakritskola eller mynta till kaffet.

Ser:

Ljuset i tunneln, det är vår! Och sedan blir det sommar, lycka, älskar ljuset. Och doften. Och människorna som kommer ut ur sina iden.

Lyssnar:

På koltrastar och andra sångbegåvningar i fågelsläktet. Men besviken på Aviciis post mortem-utgivning. Var det rätt att släppa något ofärdigt? Jag vill dyrka hans levande produktion utan störningar.