Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy
Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Cityguide: Helsingfors

Att designen håller världsklass vet väl alla vid det här laget. Men Helsingfors har mer att bjuda på än så. Vi gjorde resan över Östersjön och fann trendriktiga barer, välsmakande mat – och ja, en hel del design också. Av bästa märke.

Den här artikeln bygger på ett samarbete mellan Göteborgs-Posten och tidningen Res, läs fler resereportage här.

Restauranger

Bronda

Eteläesplanadi (Södra esplanaden) 20, ravintolabronda.fi

Bild: Bronda
Bild: Bronda

Högt, högt i tak. Stora, stora fönster. Ljuset strömmar in i matsalen och ut från köket kommer brasseriklassiker i moderna tolkningar. Välj avsmakningsmenyn, dela på ett gäng rätter eller slå er ned i baren intill den gigantiska vinkylen. Tomi Björk och Matti Wikberg, som är männen bakom Bronda, är kända från bland annat Farang som öppnades i Helsingfors 2009 och som sedan kom till Stockholm.

The Cock

Fabianinkatu (Fabiansgatan) 17, thecock.fi

Bild: Caroline Nyman
Bild: Caroline Nyman

Avslappnat ställe vid Kaserntorget som börjar dagen som lunchhak och via middagsgrill sedan blir till en populär bar som håller öppet till tvåsnåret. God stämning och ännu godare mat. Såväl kött som vegetariskt är bra val, men det är framför allt fiskrätterna som sticker ut på The Cock.

Skiffer

Erottajankatu (Skillnadsgatan) 11, skiffer.fi

. Bild: Skiffer
. Bild: Skiffer

Var serveras den bästa pizzan i Helsingfors? På Skiffer, menar vi, och har utsökta Surf & Turf, med chorizo, kräftor och koriander, som stöd för påståendet. Tunna bottnar, stenugn och bra råvaror är framgångsreceptet för detta utmärkta lunchalternativ på Skillnadsgatan.

Hotell

Lilla Roberts

Pieni Roobertinkatu (Lilla Robertsgatan) 1-3, lillaroberts.com

Bild: Lilla Roberts
Bild: Lilla Roberts

Ett boutiquehotell i begreppets rätta bemärkelse. Art déco för hela slanten är vad som gäller i Lilla Roberts tjusiga lobby och stilen sätter även sin prägel på övriga utrymmen i den tidigare polisstationen. Smarta och snygga rum och välbesökt i såväl bar som restaurang. Dubbelrum från cirka 1 200 kronor natten.

Hotel St. George

Yrjönkatu (Georgsgatan) 13, stgeorgehelsinki.com

Helsingfors nyaste hotell har slagit upp dörrarna vid Gamla kyrkoparken, mitt i stadens hjärta. Öppningen var hett emotsedd och det på goda grunder. Carola Rytsölä, som fick förtroendet att förädla insidan av den världsberömde arkitekten Onni Tarjannes 1800-talsbyggnad, har nämligen svarat för ett synnerligen gott arbete. 153 moderna rum och en fantastisk vinterträdgård utgör grunden i det som kallats för en ny era i Helsingfors hotellhistoria. Dubbelrum från cirka 1 900 kronor natten.

Shopping

Punavuori

Punavuorenkatu (Rödbergsgatan), designdistrict.fi

Bild: Ilkka Vuorinen
Bild: Ilkka Vuorinen

Design från Helsingfors har tagit världen med storm och i stadsdelen Punavuori, Rödbergen, ligger kvarteret som går under namnet Design District Helsinki. Här, på bland annat Rödbergsgatan, ligger designbutikerna på rad och givna besöksmål för stadens shoppingturister. Här finns också några av stadens trendigaste kaféer, däribland Instagramfavoriten Healthinki, vars färgsprakande "supermat" lyser upp sociala medier under frukosttid.

Artek

Keskuskatu (Centralgatan) 1 B, artek.fi

Artek är definitivt ett av de mest uppburna finska inredningsmärkena. Det sammanfattar finsk funktion och inkluderande designtänkande på ett mycket bra sätt. Butiken kombinerar nya och gamla Artek-möbler med Vitra-klassiker och man går därifrån inspirerad.

Ivana Helsinki

Uudenmaankatu (Nylandsgatan) 15, shop.ivanahelsinki.com

Bild: Ilkka Vuorinen
Bild: Ilkka Vuorinen

Finlands kanske mest namnkunniga modedesigner är Ivana Helsinki, vars lilla butik framkallar något av ett ramaskri hos en förbipasserande skara unga, turistande japanska flickor. Paola Ivana Suhonen, som ligger bakom varumärket, klär världens coolaste kvinnor (Helena Christensen, Juliette Lewis och Beth Ditto för att nämna några), och ett besök i butiken är ett måste för varje fashionista.

Se & Göra

Bada bastu

Hernesaarenranta (Ärtholmsstranden) 4, loylyhelsinki.fi

Ett Helsingforsbesök är naturligtvis inte fullbordat utan ett riktigt bastubad. Alternativen är många, men Löyly vid Ärtholmens strand är vår favorit. Innovativ design, tre rykande rum, möjlighet till ett dopp i havet och så en rejält tilltagen uteservering med plats för sisådär 600 personer. Bäst i stan och därmed basta.

Ölprovning på Bier-Bier

Erottajankatu (Skillnadsgatan) 13, bier-bier.fi

Bild: Caroline Nyman
Bild: Caroline Nyman

Joanna Laajisto är en av Helsingfors mest anlitade designers och intill parken Trekanten har hon gått loss i baren Bier-Bier. Eller gått loss – sparsamt utsmyckade Bier-Bier går mest i mörkt trä och petroleumblått och framkallar den där robusta atmosfären som lämpar sig så väl när man ska ta sig an stans bredaste ölutbud. Här hittar du öl från alla tänkbara håll och kanter – och i alla möjliga stilar. Be om en provsmakningsbricka och välj fem sorter du aldrig testat förut.

Detektivarbete

Katariinankatu (Katarinagatan), trillbychadwick.fi

Även Finland hade sin förbudstid – något som speakeasybaren Trillby & Chadwick tagit fasta på med sin tolkning av 1920-talets Helsingfors. Namnet är hämtat från en fiktiv detektivbyrå och just detektivarbete behövs för att hitta in till det hemliga stället på Katariinankatu. Någon skylt finns förstås inte, i stället gäller det att hitta rätt trappa och rätt dörr där du sedan annonserar din ankomst via en tidstypisk telefon och förhoppningsvis får nådiga nicken. Inga telefonerande, inget fotograferande – däremot stans bästa drinkar.

LÄS MER: Cityguide: Prag

LÄS MER: Cityguide: Det bästa av Warszawa

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.