Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkader vid sjön Binnenalster i Hamburg. Bild: Valery Voennyy/Mostphotos
Arkader vid sjön Binnenalster i Hamburg. Bild: Valery Voennyy/Mostphotos

Cityguide: Hamburg

Trots att Hamburg är vår närmsta tyska storstad glömmer vi lätt bort den till fördel för Berlin. Men i Hamburg finns experimentella kvarterskrogar, avantgardistiska konstscener, mysiga boutiquehotell, ett skandalomsusat konserthus och ett jättelikt bygge av en ny stadsdel i den gamla industrihamnen. Kort och gott – Hamburg har blivit hippt.

Den här artikeln bygger på ett samarbete mellan Göteborgs-Posten och tidningen Res, läs fler resereportage här.

Hotell:

Hotel Tortue

Stadthausbrücke 4, tortue.de

Bild: Hotel Tortue
Bild: Hotel Tortue

Tortue öppnade sommaren 2018 och drivs av det välkända hotellierparet Carsten von der Heide och Anne-Marie Bauer, som är kända för sina spektakulära stilgrepp. ­Inspirationen till hotellet kommer från åren 1806 till 1814 då Hamburg ockuperades av Frankrike och Napoleon bodde i staden.

Sir Nikolai Hotel

Katharinenstrasse 29, sirhotels.com/nikolai

Bild: Sir Nikolai Hotel
Bild: Sir Nikolai Hotel

Intill den nya stadsdelen Hafencity, med kanalen som granne, har man slagit upp ett riktigt schysst designhotell med smakfulla inredningsval och urtrevlig personal. Även om du inte bor här – missa inte att äta minst en middag i hotellets asiatiska restaurang Izakaya – en upplevelse för såväl gom som öga.

Henri Hotel

Bugenhagenstrasse 21, henri-hotel.com

Bild: Henri Hotel
Bild: Henri Hotel

Ligger mitt i centrala Hamburg och är helt och hållet inrett i 1950-talsstil. Det allmänna utrymmet ”Kontorküche”, kontorsköket, dukas det upp brödbuffé varje kväll och man jobbar hårt på den hemtrevliga känslan. Här finns totalt 65 rum och studiolägenheter. Missa inte spaanläggningen på takterrassen.

Mat & dryck:

Krug

Paul-Roosen-Strasse 35

Bild: Krug
Bild: Krug

En liten charmig vinbar och kvarterskrog några gator bort från Reeperbahn i ­området St Pauli. Fasaden på denna lilla inrättning är klädd med klätterväxter och sitter gör man med fördel utomhus när väder och årstid tillåter.

Kleines Phi

Feldstrasse 42, facebook.com/kleinesphi

Bild: Kleines Phi
Bild: Kleines Phi

En skön bar med fokus på innovativa cocktails skakade med kärlek. Gästerna består av en glad blandning av hipsters och turister, stämningen är hög och på helgerna är det alltid mycket folk. Ett säkert kort om du vill se på folk och känna lite mysig puls.

The Table

Shanghaiallee 15, thetable-hamburg.de

Bild: Michael Danner
Bild: Michael Danner

Hamburgs enda trestjärniga Michelinrestaurang. Öppnade 2015 och har hyllats stort i internationell press. Ja, hela upplevelsen är givetvis utsökt och ja, du behöver boka bord i förväg. Och ja, besöket kommer att göra ett stort hål i din plånbok, men för foodies är detta ett måste.

Se & göra:

Elbphilharmonie

Platz der Deutschen Einheit 1, elbphilharmonie.de

Bild: Thies Raetzke
Bild: Thies Raetzke

Hamburgs nya konsterhus blev både dyrt och försenat, men när det väl öppnade – sju år senare och tio gånger dyrare än planerat – så förlät hamburgarna fort alla synder. Byggnaden blev snabbt Tysklands mest besökta turistattraktion och är ett konstverk i sig.

Ginprovning

Paul-Roosen-Strasse 27, clockers.hamburg

Bild: Clockers
Bild: Clockers

Clockers är en ginbar på en egen strykjärnsformad hörna i St Pauli med liten uteservering under ett träd. Baren är murrig med träpanel och läderfåtöljer och här kan du lätt glömma bort tiden. Clockers har ett eget ginmärke, men här kan du även smaka många fler sorter. Den inbitne gindrickaren bokar med fördel en ginprovning.

Hemlig bar

Rathausstrasse 3, lelion.net

Le Lion är en något hemlig bar som ligger tvärs över gatan från Café Paris i närheten av Rådhuset. Bli inte avskräckt av de svarta, tillsynes igenbommade fönstren. Knacka på och välkomnas in i Hamburgs trevligaste bar.

Shopping:

Manufactum

Fischertwiete 2, manufactum.de

Bild: Manufactum
Bild: Manufactum

Kvalitetssouvenirer. Här säljs ordentliga, handgjorda produkter som man mer än gärna köper med sig hem utan att skämmas. Huvudfokus är hushålls- och trädgårdsprodukter gjorda med traditionella tillverkningsmetoder och material. Företaget säljer även kosmetika, kläder och skor, datorer, cyklar, livsmedel, ­böcker och möbler. Missa inte!

Mili

Klosterallee 110, mili-store.com

Bild: Mili
Bild: Mili

En ljus och luftig klädaffär med noga ­utvalda märken och plagg, varsamt presenterade som små konstverk på hyllor och galgar. Här finns även skor och smycken. Snyggt och personligt. Inget för den som ogillar när personalen erbjuder sin hjälp – här kommer man inte undan.

Uzwei

Kaisergalerie, Grosse Bleichen 23–27, uzwei.de

En konceptbutik med en dyr och delikat blandning av märkeskläder, skor, väskor, smycken, accessoarer, ett kafé och en blomsteravdelning. Ägaren Florian Braun är en känd modeprofil i Hamburg och var bland annat först ut i Tyskland att öppna en Stella McCartney-store-in-store. Ta med den stora plånboken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.