Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Bulkvin – storsäljaren vi sällan pratar om

Bulkvin är vinet vi sällan pratar om, men som säljs i stora mängder. Det döljs bland annat bakom kända varumärken och smakar tryggt och likadant år efter år.

Det är lätt att vara skeptisk mot bulkvin – ändå dricker vinkonsumenter stora mängder bulkvin varje år, både i Sverige och andra länder.

Så vad är bulkvin egentligen? Definitionsmässigt kan man säga att det är allt vin som transporteras i stora förpackningar som containers, ståltankar eller gigantiska plastförpackningar. Det finns producenter som enbart jobbar med bulkvin och producenter som säljer sitt överskott till bulkmarknaden när allt kvalitetsvin är buteljerat. Vinet säljs sedan till företag och personer som exempelvis har ett varumärkesvin eller vill lansera ett vin i eget namn utan att själva vara vinproducenter eller äga en vingård. Vinerna blandas på stora anläggningar och tappas sedan på flaskor, box eller till och med 33-centiliters­burkar. Det här är viner som ska ha en konstant smak och stil. De behöver inte vara dåliga eller av låg kvalitet, men de saknar den där ursprungs- och årgångsvariationen som vinnördar tycker är så spännande. Man följer receptet, och blandar druvor, ursprung, fatkryddning med mera till rätt smakmix.

Men hur vet man att det är bulkvin man dricker? Titta noga på förpackningen! Ledtrådarna finns där. Om det saknas tydlig avsändare som en namngiven vingård, utan snarare en region, kan det vara ett tecken. Ett annat är om det inte står vilken druva vinet är gjort på.

Bulkvin produceras överallt. Många länder, som Italien, Spanien, Portugal, Nya Zeeland, Sydafrika, Australien och USA, har en vinindustri som producerar stora överskott, som säljs som bulk.

Eftersom vinet är billigt får producenterna pengar över till kreativ marknadsföring. Alltså kan man hitta på saker som interaktiva etiketter, som australiska 19 Crimes, eller den innovativa handväskformade boxen till vinet Vernissage, som fanns på den svenska marknaden för ett par år sedan. Påhittiga förpackningar och etiketter kan alltså också vara ett tecken. Så fram med förstoringsglaset och detektiv­sinnet för att leta ledtrådar.

LÄS MER: Här är bästa lådvinerna just nu

Marie Oskarsson är Två Dagars vin­expert. Hon provar alla ­produkter i System­bolagets sortiment och gör varje vecka ett ­urval av dem som är bäst just nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.