Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bunkitsu i Tokyo har inget söksystem, i stället är en del av upplevelsen att gå vilse och finna det du inte visste att du önskade. Bild: Hiroko Murayama
Bunkitsu i Tokyo har inget söksystem, i stället är en del av upplevelsen att gå vilse och finna det du inte visste att du önskade. Bild: Hiroko Murayama

Bokaffärerna världen över som är värda en resa

Känslan av att befinna sig bland böcker är älskad av många. Den som läser lär sig snabbt att ju mer vi lär oss desto mer förstår vi att vi inte vet. Här är några bokaffärer världen över som bjuder på en upplevelse utöver det vanliga.

Bortom all form av bokstavsordning i Tokyo

Du får betala inträde för att få besöka butiken Bunkitsu i Tokyo, en litterär upplevelse av säreget slag. Tiotusentals rariteter till titlar står uppradade på hyllorna, oftast i endast ett exemplar, i en lokal som inte alls andas dammigt mysterium utan är väl upplyst med avskalad inredning i industriell stil. Däremot blir det lite utav en gåta att lösa hur du ska hitta din bok, om du på förhand tänkt dig en särskild titel. Bunkitsu har nämligen inget söksystem, i stället är en del av upplevelsen att gå vilse och finna det du inte visste att du önskade. Det går att köpa alla böcker eller välja att läsa på plats i något av läsrummen, det pågår öppna bokcirklar och alltid en utställning som berör olika aspekter av ämnet böcker. Väl i Tokyo finns ytterligare ett omskrivet bokbutikskoncept att besöka, nämligen en-boks-butiken Morioka Shoten. Ja, butiken säljer endast en titel åt gången.

LÄS MER: Res bort för att läsa – fem tips på läsretreat

Bokhandeln som är uppbyggd som en bok

Kan en liten bokhandel ses som ett känslornas bibliotek? För alla känslor ett mänskligt liv får erinra, från det sköna till det svåra, finns det en bok som väntar på att bli läst. Shakespeare and Company i Paris är en bokhandel med engelskspråkig litteratur som i sig själv är uppbyggd som en bok. Du öppnar dörren och leds igenom de små rummen som vore de kapitel. George Whitman grundade butiken 1951, som sedan dess har varit en samlingspunkt för författare och poeter, William Burroughs och Anaïs Nin bland andra. Många har också bott i butiken, i utbyte mot att läsa, hjälpa till och skriva sin självbiografi. Det går fortfarande att sova över här. Whitman gick bort 2011, 98 år gammal. I dag drivs butiken av hans dotter och är ett fortsatt ljus i böckernas värld.

Nästan en miljon bokälskare vallfärdar till Dominicanen i Maastricht varje år. Bild: Etiënne van Sloun
Nästan en miljon bokälskare vallfärdar till Dominicanen i Maastricht varje år. Bild: Etiënne van Sloun

Sakralt bland bokhyllorna i Maastricht

En gotisk klosterkyrka från 1200-talet är nu en oberoende bokhandel i den holländska staden Maastricht. Under årens lopp har byggnaden renoverats, varit allt från cykelförvaring till dansklubb, och även blivit vald till ”världens vackraste bokaffär”. Litteraturen är på flera olika europeiska språk, både ny och second hand, och det anordnas författarkvällar och poesiuppläsningar flera gånger i veckan. Nästan en miljon bokälskare vallfärdar till Dominicanen varje år.

LÄS MER: Trendiga resor på engelska vischan

I hörnbutiken blir böcker till magi

Hörnbutiken i Brooklyn öppnade 2017 och ägs av ett par som själva bor i kvarteret. Lite som tagen ur ett filmmanus (hur många filmer och böcker för den delen utspelar sig inte i eller runt en bokhandel?). Butiken är fylld av kärlek till klassiker och poesi, nyutkommet och läsning för barn. Personalen tipsar, du kan få böcker signerade och det händer alltid något på Books Are Magic.

LÄS MER: Spännande hotell för dig som tror du provat allt

Daunt Books erbjuder en helt unik årsprenumeration. Bild: Daunt Books
Daunt Books erbjuder en helt unik årsprenumeration. Bild: Daunt Books

Skräddarsydd bokklubb på den brittiska bokhandelskedjan

En liten brittisk bokhandelskedja med en handfull små butiker i London erbjuder din egen, helt unika, årsprenumeration. Du får en bok per månad hemskickad till dig, heltidsanställd personal arbetar enkom med att hitta titlar som passar just dig utifrån vad du berättat att du tycker om att läsa. Daunt är också ett bokförlag och varje vår har man sin egen bokfestival med läsningar och möten.

LÄS MER: Här är fem av jordens mörkaste platser

Bonustips!

För dig som också reser för böckers skull är instagramkontot @prettybookplaces ett tips för daglig inspiration.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här