Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Beata Jungselius har studerat hur museibesökare använder Instagram. Bild: Mostphotos/Privat
Beata Jungselius har studerat hur museibesökare använder Instagram. Bild: Mostphotos/Privat

Beata Jungselius sågar debatten om skärmtid

Beata Jungselius har studerat hur människor instagrammar, hur man kommunicerar med ”lajks” och hur vår användning av sociala medier förändrats över tid. En av hennes slutsatser är att vi borde sluta oroa oss över att sociala medier är farliga.

Det finns en internationell forskarblogg som har ett återkommande inslag med rubriken ”Did you seriously get funding for studying that?”, där de driver med till synes hopplösa forskningsprojekt. Där uppmärksammades du och dina kolleger efter att ni 2013 presenterade er första studie om hur användarna beter sig på Instagram. Hur kändes det?

– Jag blev först lite ledsen förstås. Sen tyckte jag att det var lite roligt, men också lite frustrerande eftersom skribenten inte läst mer än rubriken i pressmeddelandet. Men det gick över snabbt, den som skrev hade ju inte satt sig in i vårt arbete. Då var vi några av de första i världen som forskade på Instagram. Jag tycker att det är ett självklart forskningsområde: sociala medier händer nu, vi måste ta detta på allvar. Det är viktigt att forska på vår samtid.

Nu följer du upp den första studien. Får du ett annat bemötande i dag?

– Ja, det tycker jag. Det finns ett naturligt intresse och en nyfikenhet.

Vad är speciellt med din avhandling?

– Att jag har kunnat visa hur folk använder sociala medier och kunnat förklara det många ser men inte alltid förstår. Jag har intervjuat samma sociala medier-­användare med fem års mellanrum, 2012 och 2017. Det ger en mer sammansatt bild av vilken roll sociala medier spelar och hur användarna förändrat beteenden över åren. Om jag bara hade skickat ut en enkät hade jag bara kunnat få svar på hur många timmar någon använder sociala medier.

Du gillar inte skärmtidsdebatten?

– Jag tycker att vi måste hitta ett nytt sätt att definiera sociala medier-användning. Vissa är aktiva och producerar innehåll, andra är passiva och tar bara del. Det räcker inte att prata om hur lång tid vi tittar på våra ­telefoner. Det finns ett drag av moralpanik över debatten om sociala medier och våra telefoner, att det skulle vara farligt för barnen, till exempel. Det finns faktiskt ingen forskning som visar att vi skulle bli deprimerade eller narcissistiska av sociala medier. Nu ska jag låta som en försiktig forskare: Vi behöver överväga att inte avfärda sociala medier-­användning som en meningslös syssla.

När är det som mest meningsfullt?

– När vi lär oss nya saker, nya sätt att umgås på. Bland skolungdomar kan det finnas de som koncentrerar sig på att lära sig matte. Det är jättebra, och mätbart. ­Sociala medier ersätter inte matte, men utvecklar andra förmågor: man lär sig vara källkritisk, att koda av meddelanden, att använda olika plattformar.

Ibland hör man historier om personer som har det besvärligt med sociala relationer i verkliga livet, men hittar ett sammanhang på sociala medier. Stämmer det?

– Både och. I grunden kan man säga att personer med stort nätverk utanför sociala medier också har ett stort nätverk i sociala medier. Men det kan också fungera som du säger. För ett tag sedan var jag med på en Instawalk.

Vad är det?

– Det är instagrammare som träffas för att ta en promenad och ta bilder, som de lägger upp på Instagram. Sedan går de och fikar. Där träffade jag en kvinna som hade skadat ryggen, vilket gjort att hon fått svårt att gå och därmed förlorat mycket av sitt sociala liv. Instagram hade gett henne ett nytt sammanhang, och den här promenaden gjorde att hon tog sig ut igen.

Har du någon annan viktig slutsats av dina studier?

– Att det är svårt att dra gränsen mellan sociala medier och inte sociala medier. Häromdagen tjuvlyssnade jag på två tonårstjejer på bussen. De satt hela resan och diskuterade en bild som en kille, som en av tjejerna var intresserad av, hade lagt upp. Vad föreställde den? Vem hade kommenterat bilden? Vad innebar det? Hela deras samtal utgick från och förhöll sig till Instagram. Sociala medier är inte bara en onlineaktivitet för många unga människor, utan det pågår på riktigt.

LÄS MER: Internetforskaren: "Begreppet skärmtid är meningslöst"

LÄS MER: Ökad skärmtid en hälsorisk för skolbarnen

Beata Jungselius

Bor:

I Olskroken, Göteborg.

Gör:

Disputerar den 25 oktober med avhandlingen ”Using Social Media”, vid Institutionen för tillämpad IT vid Göteborgs universitet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.