Böckerna som ger fågelskåderi en extra dimension

Albatrosser och havsörnar i all ära. Fåglarna i vårt dagliga liv är minst lika mäktiga att få träffa på. För vem berörs inte av fåglar? Petra Dokken fördjupar sig i litteratur om dessa bevingade varelser.

ANNONS
|

Jag drömmer om att bli vän med en kråkfågel. Det efter att ha läst en liten bok med titeln ”Kråkor” av Cord Riechelmann, då hans djurporträtt visar på mycket kloka fåglar. Bara genom att betrakta en stilig skata lockar en närmare bekantskap mig innerligt. Just kråkan har jag läst är den fågel som mest återfinns i svensk poesi. Lika förtjust är jag i gråsparvarna, ringduvorna, och självklart fiskmåsarna och trutarna här i Göteborg.

Fåglar som ibland kallas för flygande råttor och ses som ett aber i stadsmiljö. Kanske skulle det synsättet förändras om det blev känt att exempelvis gråtrutens bestånd minskar, något jag fick höra när jag nyligen körde en skadad unge till Fågelcentralen utanför Kungälv för akutvård. Utan dem skulle stadslivet nämligen bli alldeles platt. I barnboken ”Djuren i staden” skriver Sarah Sheppard med öm penna och humor om fåglarnas fantastiska anpassningsförmåga och uppfinningsrikedom. I den finns duvor som åker tunnelbana och skator som är högst begåvade arkitekter. Men man behöver inte vara poet för att stanna upp och njuta av möten med fåglar.

ANNONS

Mesen kan faktiskt räkna till fem och idka självbehärskning likt en människa eller schimpans!

Häromdagen när solen sken flög en talgoxe in genom vårt vidöppna vardagsrumsfönster, satte sig i en växt och kvittrade en stund, för att sedan flyga ut i det fria igen. Om jag skulle försöka förklara hur den såg ut skulle jag säga nyfiken. Mesen kan faktiskt räkna till fem och idka självbehärskning likt en människa eller schimpans! Denna lilla varelse iklädd gula fjädrar med en komplicerad ljudrepertoar beskrivs ingående i ”Smartast bland mesar” skriven av Anders Brodin.

Susanne Åkesson fyller trädgården med fåglar

Hos oss här uppe i Norden är skillnaden verkligen som natt och dag. Tystnaden när det är vintermörkt och sedan, när vårljuset nu har återvänt, fullkomligt exploderar luften åter av fågeltjatter och sång. Fåglarnas migrationer och parningsliv är ett ljudligt tecken på cyklisk rörelse. Dessa bevingade individer är vilda men lever ofta nära oss människor, inte minst i våra trädgårdar. När Susanne Åkesson för tjugo år sedan köpte ett hus i en mindre by i Skåne bestämde hon sig för att göra just trädgården till en plats som gynnar djurlivet. Hon är professor i zooekologi vid Lunds universitet och en av världens mest framstående forskare på fåglars och djurs flyttning och navigation. Hon är även en välkänd röst i P1 Naturmorgon och Augustnominerad författare aktuell med boken ”Bevingade vänner”.

ANNONS

Det är spännande och berikande att få ta del av fåglar och andra djurs liv och livsutrymme.

– Jag tycker helt enkelt om fåglar. De är spännande, vackra och väldigt olika i sina beteenden. Det är spännande att försöka lära mig tolka deras anpassningar och unika egenskaper. Jag skådar jämt, var jag än befinner mig. På resa till andra länder, på fågelexkursion eller i trädgården.

Susanne Åkesson skriver att stararna i hennes trädgård är de fåglarna som är mest sociala, den lilla flocken följs åt och häckar i grupp.
Susanne Åkesson skriver att stararna i hennes trädgård är de fåglarna som är mest sociala, den lilla flocken följs åt och häckar i grupp. Bild: Alex Thorenfeldt

Susanne som har varit en passionerad fågelskådare sedan mellanstadiet, i snart femtio år, menar att en fågelexkursion kan förläggas nästan var som helst. I den egna trädgården, en park i stan, ett våtmarksområde, en kust eller till fågeleldoradon som Ottenby på södra Öland, Falsterbo fyr under höststräcket, Tåkern och Hornborgasjön och svenska fjällen.

– Våren är fin då fågelsången är stark och fylld av många röster. En underbar tid att fågelskåda med öronen. En kikare hjälper mycket vid fågelskådning och vill man känna igen fåglars läten finns appar som kan hjälpa till att tolka ljuden.

Jag tycker att det ger mig en extra dimension av att vara människa.

Boken blandar hennes personliga betraktelser med vetenskapliga fakta i 21 olika kapitel om lika många arter – rödhaken, grönfinken, staren, kajan, koltrasten och alla de andra. Också med konkreta tips på hur hon själv skapar biologisk mångfald som får dessa arter att häcka och trivas hos henne.

– Det är spännande och berikande att få ta del av fåglar och andra djurs liv och livsutrymme. Jag tycker att det ger mig en extra dimension av att vara människa, att få uppleva hur fåglar inte ser mig som ett hot utan betraktar mig med lugn nyfikenhet. Det gör att jag vill bevara och skydda mina bevingade vänner som bor i min närhet, i min trädgård.

ANNONS

LÄS MER:Museernas fantastiska världar

LÄS MER:Läsning för att hålla fötterna på jorden

LÄS MER:Små portugisiska kustbyar på uppgång

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS