Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Både insyn och utsikt i Berlin

Jonas Jacobsson är fotograf med hemadress i Göteborg. Men mest reser han i världen med kameran i handen. För Två Dagar visar han och berättar om några av sina bästa bilder och favoritresmål. Den här gången har han rest till Berlin.

När jag reser själv gillar jag att ha ett ganska ledigt och spontant upplägg, alltså mest vandra längs gatorna med min kamera och ta in min omgivning. Det är då jag njuter som mest. Inför min resa till Berlin hade jag dock varit noga med att planera in en sak: ett besök på riksdagshuset, Das Reichstagsgebäude. Frågan var bara när bästa tidpunkten skulle infinna sig.

På mitt boende träffade jag ett amerikanskt par, Michael och Julia, som senare skulle bli väldigt goda vänner. Vi delade tips och upplevelser i staden, och kom överens om att gå till riksdagshuset tillsammans. Ett besök krävde förbokning, och med lite flyt fanns en öppning redan samma kväll. Som en välkommen överraskning visade det sig att vi var de sista besökarna in i hela byggnaden och trots att det fanns så mycket att upptäcka var det som verkligen fick mig att stanna upp på allvar den enorma glaskupolen på taket.

Riksdagshuset, Das Reichstagsgebäude Bild: Jonas Jacobsson
Riksdagshuset, Das Reichstagsgebäude Bild: Jonas Jacobsson

Att helt ensamma få utforska den här arkitektpärlan var en fantastisk upplevelse. Glaskupolen är oerhört futuristisk och spektakulär – med ett hjärta som en tornado av glas och speglar, omgiven av snirklande gångar längs sidorna som mest liknar Saturnus ringar.

Sakta tog vi oss uppåt och fascinerades av alla speglar som noggrant är riktade så att de släpper in dags- och solljus till plenisalen nedanför. Kupolen är en symbol för öppenhet och insyn och nog levde den upp till det denna kväll. När vi stod högst upp kunde vi – trots stadens ljus omkring oss – nästan ana en stjärnklar himmel.

Berlin

Bästa besökstid: Berlin är fascinerande året runt. Men en ypperlig stad att möta våren i.

Ta sig hit: Tåg från Göteborg till Berlin tar mellan 11 och 16 timmar, lite beroende på anslutningar och vilken tid på dygnet man vill åka. Direktflyg till Berlin från Göteborg sköts för tillfället av Easyjet.

LÄS MER: Jakten för att uppleva norrsken

LÄS MER: Paris – ljusets stad i 360 grader

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här