Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Wendelbo odlar ekologiska blommor till såväl buketter som till ”blomsterpill”. Bild: Alice Johansson
Hanna Wendelbo odlar ekologiska blommor till såväl buketter som till ”blomsterpill”. Bild: Alice Johansson

Bästa tipsen för att fixa fint i sommarens orangeri

Formgivaren Hanna Wendelbo har ett passionerat förhållande till blomster av alla dess slag och har skrivit boken ”Hannas blomsterpill och mönsterlek”. I hennes orangeri har hon skapat ett eget paradis där hon odlar ekologiska blommor.

Här bor: Hanna och Martin Wendelbo tillsammans med barnen Svea, 14 år, Svante, 11 år och Selma, 8 år, samt hunden Stella.

Bostad: En vit villa från 2007 med prunkande trädgård utanför Kungsbacka.

Gör: Hanna är formgivare med specialkompetens inom mönsterdesign, aktuell med boken ”Hannas blomsterpill och mönsterkärlek”.

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Paradis för trädgårdsfantaster

Strax utanför Kungsbacka bor Hanna Wendelbo tillsammans med mannen Martin och deras tre barn. Den vita villan omgärdas av en praktfull trädgård och här finns flera rum att njuta i. Den stora altanen rymmer såväl pool som loungemöbler, och längre ner i trädgården tornar det vackra orangeriet upp sig och strax intill ligger ett utekök. ”Vårt orangeri kom på plats i september 2017. Vi hade tittat på flera olika modeller, men fastnade för detta. Orangeriets uttryck stämde så väl med hur vårat hus ser ut och att det var så pass högt gjorde det helt oemotståndligt.”

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Blommornas barnkammare

Blomsterfantasten Hanna Wendelbo njuter så ofta hon kan i sin trädgård och planterar blommor, plockar buketter, påtar i jorden och rensar ogräs. I det stora orangeriet förodlar hon blomster i alla möjliga färger och former. Orangeriet förlänger inte bara odlingssäsongen utan fyller även en social funktion. ”Vi använder orangeriet som ett inglasat uterum, där vi gärna sitter och äter på kvällarna året om. Tidig vår är det en barnkammare för alla sommarblommor jag odlar och då är här lite trångt. I slutet på maj flyttar mycket ut i rabatterna, och då är det dags för tomater och gurkor att växa till sig.”

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Närodlat och miljövänligt

Hanna lever och andas blommor och i sin trädgård hittar hon inspiration och njuter av årstidernas växlingar. För Hanna är det en självklarhet att använda snittblommor efter säsong, och hon är en av initiativtagarna till ”Blomsteruppropet”, som uppmanar konsumenter att välja närodlade och miljövänliga blommor. Penséer ligger henne varmt om hjärtat, inte bara för att de är tacksamma att odla och har en riklig blomning, utan även för att de är vackra att pressa. Dessutom är de lika i goda i salladen som de är vackra i en vas på bordet.

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Trivsamt klimat

Orangeriet är 18 kvadratmeter stort och har en takhöjd utöver det vanliga, vilket gör klimatet trivsamt och gynnsamt för odling. Stommen är av trä, som paret själva har målat vitt, och på golvet ligger rektangulära betongplattor i halvförband. ”Orangeriet är ouppvärmt, men vi har en skorstenslös kamin som drivs med bioetanol, den värmer gott när man vill vara här under kallare årstider. Det är fantastiskt mysigt att sitta här inne när det är kolsvart ute och höstregnet smattrar mot glasskivorna.”

Varje blommas unika skönhet

Hannas mönstervärld kretsar kring trädgårdens blomsterprakt och intresset för naturens skönhet har funnits med sedan barnsben. Genom att försöka fånga varje blommas unika skönhet skapar Hanna mönster till såväl tapeter som klänningar och posters. Inte minst lockar de vackra kronbladen till blomsterpill, som hon själv kallar det, och få saker är så avkopplande som denna kreativa syssla.”Jag använder orangeriet som en förlängning av min ateljé och studio. Jag sitter gärna och tecknar eller blomsterpillar här. Det känns som att man är utomhus, men man slipper blåsten som kan vara förödande.”

Fem favoriter i rabatten

Rosenskära, pion, blåklint, sommarrudbeckia och solros.

Mönsterdesignern Hanna Wendelbo har ett passionerat förhållande till blomster. Bild: Alice Johansson
Mönsterdesignern Hanna Wendelbo har ett passionerat förhållande till blomster. Bild: Alice Johansson

Hannas råd till odlingsnybörjaren

”Testa dig fram, de flesta fröer och växter vill växa. Ljus, värme, vatten och näring är de variabler du har att jobba med. Näring är oftast det nybörjaren missar. För att undvika det misstaget, välj riktigt bra jord från början så att man inte tappar sugen redan i det steget.”

LÄS MER: Djungelfeber på sju kvadrat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här