På vilken krog bör du beställa ostmackan? Vilket ölhak har bäst mat? Var finns stans bästa pad thai? GP vägleder till Göteborgs dolda matskatter – en rätt i taget.
På vilken krog bör du beställa ostmackan? Vilket ölhak har bäst mat? Var finns stans bästa pad thai? GP vägleder till Göteborgs dolda matskatter – en rätt i taget. Bild: Stefan Edetoft

Restauranger i Göteborg: Här är stans bästa maträtter

Vet du vart du ska gå för att få Göteborgs bästa sushi, räksmörgås, ramen eller schnitzel? GP:s matskribenter vägleder till restaurangernas guldkorn – en rätt i taget. Här är alla tips samlade, det är bara att börja bocka av.

ANNONS
|

LÄS MER:Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Mole på Tizne

Pris: Ingår i de olika avsmakningsmenyerna.
Plats: Tizne, Fjärde Långgatan 3.

Från farmors sotiga lerkrukor i Durango till Fjärde Långgatan. När det kommer till den mexikanska såsen mole är köttet bara ett tillbehör. Det här är en rätt som är barock i ordets positiva bemärkelse. Läs mer om rätten på Tizne.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Tandooriälg på Spice Room

Pris: 149 kr.
Plats: Spice Room, Magasinsgatan 8.

Det har gått 18 år sedan boken ”Tandooriälgen” släpptes men först på senare har man kunnat äta maträtten med samma namn i Göteborg. Det är den indiska restaurangen Spice Room på Magasinsgatan som tagit ut svängarna. Läs mer om rätten på Spice Room.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Torkade nudlar med oljespill på Noodle Master

Pris: 159 kr.
Plats: Noodle Master, Hjalmar Brantingsgatan 1.

Torkade nudlar med oljespill har blivit en snackis på Hisingen, och inte bara på grund av sitt annorlunda namn. Bakom maträtten som serveras på Noodle Master ligger många års erfarenhet av det kinesiska köket. Läs mer om rätten på Noodle Master.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Chicken & waffles på Big Bird

Pris: 145 kr.
Plats: Big Bird, Övre Husargatan 17.

En viss maträtt med våffla och kyckling får hjärtat att slå lite extra hårt, både av kärlek och kolesterol. Anorna sträcker sig tillbaka ända till 1600-talet men Harlems jazzgossar förfinade idén på 1940-talet när de stoppade kycklingen i fritösen. Läs mer om chicken & waffles på Big Bird.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Tarte tatin på Bar La Lune

Pris: 155 kr.
Plats: Bar La Lune, Vasa kyrkogata 1.

När en slö kollega förenklade ett recept blev det en fullträff och när Bar La Lune försökte ta bort rätten möttes de av protester. En viss tarte tatin är anledningen till att personalen nu skalar säckvis med lök i veckan. Läs mer om tarte tatin på Bar La Lune.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Ali nazik på Doy Doy

Pris: 189 kr för lamm och 179 kr för kyckling.

Plats:
Doy Doy, Backavägen 2.

Från 1500-talets Osmanska rike till ett Backaplan i förändring. Den turkiska maträtten Ali nazik består av grillat lammkött på en bädd av aubergineröra. Tillsammans med en salt, skummig yoghurtdryck är måltiden fulländad. Läs mer om Ali nazik på Doy Doy.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Baskisk cheesecake på Mestiza

Pris: 120 kr.
Plats:
Mestiza, Skanstorget 10.

Bränd yta och rinnigt innehåll – Christian ”Kiki” Ingber kan inte få nog av baskisk cheesecake. Efter en aha-upplevelse i San Sebastián tjatade han på lokalbefolkningen tills en äldre dam slutligen öppnade dörren och lärde honom receptet. Läs mer om baskisk cheesecake på Mestiza.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Poutine på Bodega Nord

Pris: 95 kr. Serveras på söndagar.
Plats: Bodega Nord, Nordenskiöldsgatan 18.

Bodega Nord är mest kända för sina mackor men bakom kulisserna har de under flera månader experimenterat fram en tvättäkta poutine. Till hjälp har de haft en influgen kanadensare och ett gårdsmejeri i skogarna utanför Borås. Läs mer om poutine på Bodega Nord.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Matjessilltallrik ”Kransen” på Kajutan

Pris: 195 kr.
Plats: Kajutan i Stora saluhallen, Kungstorget.

Den kallas för kransen och har blivit en klassiker på Kajutan i Saluhallen. Deras matjessilltallrik tar ungefär en minut att lägga upp på tallriken för kocken. Men förberedelserna är uppåt 24 timmar. Läs mer om silltallriken på Kajutan.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Italiensk lammchorizo med bröd på Sausage Haus

Pris: 55 kr.
Plats: Sausage Haus, Nils Ericsonsgatan 17.

Korv med bröd är en av våra snabbaste och mest effektiva hungerdämpare. Men det är nästan som att leta efter en nål i en höstack att hitta en korvkiosk som håller måttet. Sausage Haus i Nils Ericson-terminalen är just ett sådant ställe. Läs mer om lammchorizon med bröd på Sausage Haus.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Kefirsmör med brödet "bolo do caco" på Bulot

Pris: 55 kr.
Plats: Bulot, Norra Hamngatan 8.

Bulots lilla älskling fyller snart sju år. Den är en kefir, enkelt förklarat fermenterad mjölk, som ständigt matas med den allra finaste grädden. Allt för att kunna vispa ihop ett syrligt, lite jästigt smör, som fått en helt egen plats på menyn. Läs mer om kefirsmöret på Bulot.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Kitfo, etiopisk råbiff, på East Africa

Pris: 190 kr.
Plats: East Africa, Kvilletorget 18.

Allt från finkrog till kvartershak har råbiff på menyn. I en liten lokal på Hisingen finner du en version som skiljer sig från mängden. Rätten kitfo är sprungen ur det etiopiska köket och förenar köttet med skirat smör och heta kryddor. Läs mer om kitfon på East Africa.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Calzone med vitlökssmör på Bikt

Pris: 125 kr.
Plats: Bikt, Kyrkogatan 20–22.

Prästen från Domkyrkan intill har faktiskt varit här och käkat. Om det var just en calzone som serverades den gången minns inte kockarna på Bikt, men det lilla smöriga degknytet har snabbt blivit en av de stora snackisarna på den nyöppnade restaurangen. Läs mer om calzonen på Bikt.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Klassisk tiramisu på La Strega

Pris: 95 kr.
Plats: Trattoria La Strega, Aschebergsgatan 23B.

Åsikterna kring hur den klassiska och omåttligt populära efterrätten ska smaka är många. Mer sprit, mindre socker eller starkare kaffe? Kocken Nina Rydqvist vet exakt hur hon vill att en tiramisu ska smaka. Läs mer om tiramisun på La Strega.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Pirog med ost och sujuk på Orient Café

Pris: 49 kr.
Plats: Orient Café, Ångpannegatan 8.

Som en liten pizza, så ser den ut, den öppna pirogen som fått ryktet att gå om restaurangen på Ångpannegatan. På menyn finns 19 olika piroger men såväl stammisen i kassakön som taxichauffören utanför är eniga – favoriten är den med ost och turkisk korv, sujuk. Läs mer om pirogen på Orient Café.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Kefta berbere på Restaurang Fatima

Pris: 130 kr.
Plats: Restaurang Fatima, Oskarsgatan 4.

Det är ingen hemlighet att de enkla rätterna ofta är de godaste. Kefta berbere är en marockansk klassiker som lagas på en dryg kvart. Små kryddiga köttbullar i tomatsås med ägg och persilja. Svårare än så är det inte. Läs mer om kefte berbere på Restaurang Fatima.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Panerad ost på Gyllene Prag

Pris: Liten 155 kr, stor 180 kr.
Plats: Gyllene Prag, Sveagatan 25.

Ost är kanske en av de mest uppskattade ingredienserna när det kommer till matlagning. Den funkar som tillbehör, dessert, topping, men klarar sig även utmärkt på egen hand. På Gyllene Prag har den panerade osten haft en av huvudrollerna i snart 50 år, läs mer om den här.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Pasta – Tonnarelli alla gricia – på Bar Centro

Pris: Dagens lunch, varierar – denna dag är det tonnarelli alla gricia, 115 kr inklusive kaffe.
Plats: Bar Centro, Kyrkogatan 31.

Blott tre ingredienser behövs för att laga denna pastaklassiker: svartpeppar, guanciale och pecorino romano. Ja och så pasta, salt och vatten då. Men hur gör man för att lyckas få till såväl smak som konsistens? Kocken Michele Antonino på Bar Centro vet. Läs mer om pastan på Bar Centro.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Ribs på Mugwort’s BBQ Shack

Pris: Pork ribs 55 kr/hg, short ribs 195 kr/hg.
Plats: Mugwort’s BBQ Shack, Lekstorps industriväg 11, Gråbo.

Ribs, eller revben, kan lagas och ätas på många sätt. Men hur gör man egentligen för att de inte ska bli torra och tråkiga? Vilka tillbehör är bäst? De äkta makarna Johan och Sanna Kullberg i Gråbo vet, de har tagit medalj i just det: revben! Läs mer om ribs på Mugwort’s BBQ Shack.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Funrulle på Dubbel Dubbel

Pris: 145 kr.
Plats: Dubbel Dubbel, Polhemsplatsen 5, Surbrunnsgatan 8 och Kastellgatan 14.

”Funrullen” föddes för tio år sedan i korsningen av två klassiska kantonesiska smårätter. I dag är den fortfarande en succé med sin givna plats på Dubbel Dubbels meny, och ett exempel på hur krögaren Emma Kolback försökt öppna gästernas ögon för kinesiska smaker. Läs mer om funrullen på Dubbel Dubbel.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Xiao long bao på Yili Restaurang

Pris: 100 kr för 8 st.
Plats: Yili Restaurang, Munkebäckstorget 4.

Utifrån ser det ut som ett vanligt sushiställe, men inne på Yili Restaurang och längst bak i menyn gömmer sig en av världens mest omtalade dumplings: xiao long bao. Detta soppfyllda degknyte är lika tidskrävande som utsökt. Ägaren och kocken Yifeng Xu brinner för att föra vidare de genuina smakerna från Shanghai. Läs mer om xiao long bao på Yili Restaurang.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Shawarma med högrev på Chicken Hut

Plats: Chicken Hut, Burggrevegatan 27B.
Pris: 89 kr.

Det mesta pekar på att shawarma har sitt ursprung i Turkiet, men den saftiga maträtten finns på många håll i Mellanöstern. Vid första anblick kan man tro att det handlar om kebab. Men så snart du sätter tänderna i den står det klart – detta är något helt annat. Läs mer om shawarma på Chicken Hut.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Pad thai på Sukhothai

Plats: Sukhothai, Lilla Kyrkogatan 2.
Pris: 139 kr.

Pad thai – en enkel rätt vars tillagning är långt mer komplex än vad de flesta nog är medvetna om när man beställer hem den från sin lokala restaurang. Grunden tar tid och råvarorna är förstås en av hemligheterna. Vi klev ner i källaren på Lilla Kyrkogatan för att prata med kocken på Sukhothai, en av stans äldsta thairestauranger. Läs mer om pad thai på Sukhothai.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Klassisk croissant på Sylvain Marron Patissier Chocolatier

Plats: Sylvain Marron Patissier Chocolatier, Högsbogatan 13.
Pris: 27 kr.

Ett till synes enkelt bakverk. Men under dess krispiga yttre döljer sig en hel del mer än smör, mjöl, ägg och vatten. Att baka en riktigt fin croissant är inget du gör i en handvändning. Varje moment kräver både tid och koncentration. Det vet konditorn Sylvain Marron som är en av stans bästa på just det – croissanter. Läs mer om Sylvain Marrons croissanter.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Torskbullar på Fiskekrogen

Plats: Fiskekrogen, Lilla torget 1.
Pris: 225 kr.

I 25 år har Lars Ahlström lagat sin mors torskbullar på Fiskekrogen. De innehåller 70 procent torsk och 30 procent kolja. Mer än så vill han inte avslöja av receptet – ännu. Läs mer om torskbullarna på Fiskekrogen.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Stekt aubergine i sötsur sås på Super Rullband Sushi

Pris: 138 kr.
Plats: Super Rullband Sushi, Kungsgatan 25.

Många vet, men en hel del har nog missat att den i Göteborg centralt belägna sushirestaurangen där bitarna kommer på löpande band också har ett av stans bästa kinesiska kök. Den heta auberginegrytan är en av favoriträtterna på den gedigna menyn. Läs mer om aubergine i sötsur sås på Super Rullband Sushi.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Biffnudelsoppa på Nooodle

Pris: 120 kr.
Plats: Nooodle, Skanstorget 1.

Med fyra rätter på menyn blev Nooodle på kort tid en favorit i hjärtat av Linné. 2022 flyttade restaurangen från Övre Husargatan till Skanstorget, har du inte koll sedan tidigare är den lätt att gå förbi. Men så vill de också ha det, nudlarna säljer slut nästan dagligen och mer hinner Huiying Ma och hennes man Ang Li inte tillverka. Läs mer om nudelsoppan på Nooodle.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Fisksoppa på Fiskbar 17

Pris: Lunch 129 kr, kvällstid serveras en lite lyxigare version för 235 kr.
Plats: Fiskbar 17, Magasinsgatan 17.

En bouillabaisse från Bohuslän, där har du bästsäljaren på Fiskbar 17. En mustig fisksoppa vars ingredienser skiljer sig något från klassikern de flesta av oss har koll på. Nu berättar kockarna om sina knep för att få till den. Läs mer om fisksoppan på Fiskbar 17.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Pistagegelato på Gelaterian

Pris: 39 kr för en liten bägare.
Plats: Gelaterian Göteborg, Grönsakstorget 1.

Det kanske inte blir en resa till Italien, men för oss som drömmer om en sommar med gelato finns ännu hopp. På stans alldeles egna gelateria finns i dag 16 smaker alla värda både en och två skedar. Vi tog tillfället i akt att lära oss mer om den prisbelönta pistagesmaken. Läs mer om pistagegelaton på Gelaterian.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Masala dosa på The South Indian

Pris: Lunch 99 kr, kvällstid 129 kr.
Plats: The South Indian, Lilla Kungsgatan 1.

Om du har varit i Indien har du kanske smakat den frasiga pannkakan som kallas dosa. Sedan några månader tillbaka finns möjligheten för inte lika beresta göteborgare att sätta tänderna i denna välsmakande lins- och ris-crêpe med rötterna i södra Indien. Läs mer om masala dosa på The South Indian.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Gôtt mos på Oves gatukök i Sävedalen

Pris: 53 kr för en Halv special (en smal korv med bröd och potatismos).
Plats: Oves gatukök, Göteborgsvägen 36, Sävedalen.

Vissa menar att uttrycket ”gött mos” kommer från Oves gatukök i Sävedalen. Och visst handlar det om ett mos med ett minst sagt gott rykte. Kön ringlar sig nästan alltid lång och frågar du efter mostips i 031-området är det inte omöjligt att de ber dig ta en tur till Oves. Läs mer om potatismoset från Oves gatukök.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Scrocchiarella med rökt lax på Intill

Pris: 125 kronor för en halv, 240 kronor för en hel.
Plats: Intill, Kyrkåsgatan 13.

Kanske har du hört om den förut, den krispiga pizzan från Rom. Scrocchiarella, som betyder frasig, har börjat dyka upp på flera menyer runt om i stan och på den lilla kvarterskrogen Intill i Kålltorp har rätten blivit så populär att ryktet spridit sig längre än 5:ans linje. Läs mer om schrocchiarella från Intill.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Fish and chips på Hasselssons matlucka

Pris: 109 kronor.
Plats: Hasselssons matlucka, Mariagatan 27.

Adam Axelsson är kocken som inte drömmer om att driva restaurang, i stället ser han mat lite som ett evenemang. Hans fish and chips har tagit stan med storm, både i verkligheten och online, som en plats alla checkar in på och med mat få undviker att fota och dela – precis som på en riktigt lyckad tillställning. Läs mer om fish and chips från Hasselssons matlucka.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Fiskhuvud i gryta på Hing Wa

Pris: 145 kronor (ta med), 158 kronor (äta här).
Plats: Hing Wa, Hornsgatan 12.

Hornsgatan 12 – adressen andas mer Stockholm och Klas Östergren än Göteborg och det kantonesiska köket. Men faktum är att det är just här som stans bästa kinarestaurang ska ligga, i alla fall om vi ska tro ryktet på nätet. Men vad ska du äta då? Rätt nummer 53A så klart – fiskhuvud i gryta. Läs mer om fiskhuvud i gryta från Hing Wa.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Svamp- och färslimpa på Hagabions café

Pris: 160 kronor.
Plats: Hagabions café, Linnégatan 21.

På Hagabions café har den vegetariska svamp- och färslimpan mättat många magar under de senaste tio åren. Anneli Ödén, kocken bakom denna bruna rätt har trots det stora intresset ännu inte lyckats pränta ner receptet på papper. Men kanske är det dags nu? Läs mer om svamp- och färslimpa från Hagabions café.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Margherita – pizza med San Marzano-tomat, fior di latte och pecorino på BOV

Pris: 159 kronor.
Plats: BOV, Gibraltargatan 20, Johanneberg.

Kanske är det den mest populära matkombinationen genom tiderna – ost och bröd. Få råvaror fungerar så bra tillsammans och går att få på så många olika sätt beroende på var i världen du befinner dig. Letar du i 031-området så sägs det att en liten bit av Napoli går att finna på restaurang BOV mitt i Johanneberg. Läs mer om margherita från BOV.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Adjaruli, ostfylld georgisk pizzapaj, på Stumari

Pris: 157 kronor.
Plats: Stumari, Olskroksgatan 23.

På en gata där få passerar serveras mat som ännu färre känner till. Men trots att den georgiska maten för många är outforskad är Giorgi Skhirtladze övertygad om att göteborgarna inom kort kommer att få upp ögonen för den. Inte minst paradrätten: adjaruli – en båtformad ostfylld pizzapaj, toppad med äggula och smör. Läs mer om adjaruli från Stumari.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Pide ispanak, turkisk pizza med spenat, ost och kryddor, på Lilla Istanbul

Pris: 105 kronor.

Plats: Lilla Istanbul, Färgfabriksgatan 1.

Vid en av Backaplans parkeringar serveras varken Africana, Vesuvio eller kebabpizza. På Lilla Istanbuls nästan två meter långa pizzor är det i stället de få ingredienserna som får skina. Läs mer om pide ispanak från Lilla Istanbul.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Örtfralla på Caféva

Pris: 25 kronor.
Plats: Caféva, Haga Nygata 5E.

Från ockuperade hus till turism och dyra bostadsrätter: Haga är en stadsdel där mycket har förändrats de senaste årtiondena. Men bland nymodigheterna finns en ostfralla med snart trettio år på nacken – Eva Nyléns örtfralla med smakrik goudaost och smör. Läs mer om örtfralla från Caféva.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Bo La Lot på Lilla Hanoi

Pris: 70 kronor.
Plats: Lilla Hanoi, Torggatan 4.

Van Doan var trött på att servera försvenskad thaimat och drömde om att bjuda göteborgarna på genuina rätter från hemlandet Vietnam. Det resulterade i restaurangen Lilla Hanoi som bland annat serverar rätten Bo La Lot – citrongräskryddad nötfärs stekt i La Lot-blad serverat med färska örter och inlagda grönsaker. Läs mer om bo La Lot från Lilla Hanoi.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Super Helene på Helenes Smørrebrød

Pris: 90 kronor.
Plats: Helenes Smørrebrød, Berzeliigatan 13.

I en lokal nära Korsvägen med åtta sittplatser finns en meny med smörrebrödsnamn du inte hittar någon annanstans. Ett är uppkallat efter ägarens hemby, andra har döpts efter barn och släktingar. Men endast menyns översta är döpt efter Helene Hammer själv. Läs mer om Super Helene från Helenes Smørrebrød.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Kyckling i oljeregn på Restaurang Evergreen

Pris: 150 kronor.
Plats: Restaurang Evergreen, Karl Johansgatan 26.

I skarp belysning bland spelmaskiner och fatöl gömmer sig en matsensation. På den blygsamma kvarterskrogen Evergreen i Majorna bör du beställa den både mystiska och lockande rätten ”Kyckling i oljeregn” – halvtimmen du behöver vänta är värd det. Läs mer om kyckling i oljeregn från Restaurang Evergreen.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Ostfondue ”Signature” på Unity Jazz

Pris: 250 kronor per portion.
Plats: Unity Jazz, Kyrkogatan 13.

Ostfondue ”Signature” serveras med bröd och grönsaker efter säsong på Unity Jazz. "Vi bestämde oss för att maten här skulle vara så god att till och med folk som avskyr jazz skulle vilja komma hit och äta", säger Fredrik Rixman, en av delägarna. Läs mer om ostfondue ”Signature” från Unity Jazz.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Habesha special vegetarisk på Al Habesha

Pris: 165 kronor.
Plats: Al Habesha, Brahegatan 1, Gamlestaden.

Habesha special vegetarisk är etiopiskt injerabröd med lins- och grönsakstillbehör, och kallas även beyainatu. Said Mosa och Aziza Ebrahim Kedir driver restaurangen Al Habesha i Gamlestaden där den vegetariska fullträffen serveras. Läs mer om habesha special vegetarisk från Al Habesha.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Banjalučki ćevapi på Ćevabdžinica & Grill Salko

Pris: Liten: 45 kronor, mellan: 65 kronor, stor: 80 kronor.
Plats: Ćevabdžinica & Grill Salko, Magnetgatan 6.

Banjalučki ćevapi, alltså ćevapi från Banja Luka, är en av många varianter av den populära rätten från Balkan som alltid består av ett bröd som fylls med avlånga bitar av grillad köttfärs av nöt, lamm eller någon blandning däremellan. Familjer har sina egna recept som går i arv och hålls hemliga, på Hisingen lagar Bröderna Damir och Samir Grahović sin version. Läs mer om banjalučki ćevapi från Ćevabdžinica & Grill Salko.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Nasi campur på Sayur

Pris: 90 kronor.
Plats: Sayur, Olivedalsgatan 23.
 
På denna indonesiska restaurang finns bara två rätter: en soppa som byts ut varje vecka, och ris med blandade veganska smårätter – nasi campur. Läs mer om nasi campur från Sayur.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Kyckling szechuan på Beijing Courtyard

Pris: 108 kronor som ensamrätt, ingår oftast i kockens meny för 150 kronor.
Plats: Beijing Courtyard, Rimmaregatan 1, Hisings Backa.
 
Zhao Jie lagar en rätt du inte får tag på någon annanstans i Göteborg, efter ett recept han lärde sig i Peking. Tanken var att servera autentisk kinesisk mat till kinesiska gäster, men snart började även svenskarna strömma till. Läs mer om kyckling szechuan från Beijing Courtyard.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Tantamen på Ramen-Ya

Pris: 170 kronor.
Plats: Ramen-Ya, Linnéplatsen 4.
 
Ramen med egengjorda nudlar och fläskfärs som stekts med en söt misopasta innan den toppats med marinerat ägg och en salt sås gjord på bland annat kobualg, shiitakesvamp, sesamolja och chili. Läs mer om tantamen från Ramen-Ya.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Gelato med brynt smör på Råda Gelato

Pris: 35 till 48 kronor beroende på storlek.
Plats: Råda Gelato, Landsvägsgatan 38.
 
En klar bästsäljare i butiken, tar den slut får man helt enkelt komma tillbaka en annan dag, och hoppas att Nicklas Uhrbom Eriksson hunnit bryna nytt smör hemma på spisen. Allt annat görs på plats, både sorbet och den mjuka, smakrika gelaton. Läs mer om gelato med brynt smör från Råda Gelato.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Burek på Leilas bageri

Pris: 120 kronor/kg.
Plats: Leilas bageri, Herkulesgatan 26.
 
Minst tio år tar det att lära sig behärska tillagningen av denna köttfärspaj bestående av tunna lager av jufka-deg som omsluter en smakstark, men inte het, färs med lök. Här kan man konsten. Läs mer om burek från Leilas bageri.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Ceviche clasico på Ceviche – Taste of Peru

Pris: 129 kronor.
Plats: Ceviche – Taste of Peru, Kville saluhall, Gustaf Dalénsgatan 2.
 
Limemarinerad vit fisk med chili och koriander är både Perus nationalrätt och en anledning att ta vägen förbi saluhallen i Kville. Här lagar Luisa García rätten som har allt: hetta, sälta och friskhet. Läs mer om ceviche clasico från Ceviche - Taste of Peru.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Pho på Vietnamhaket

Pris: 100 kronor.
Plats: Vietnamhaket, Saluhallen Briggen, Nordhemsgatan 28.
 
Buljong som kokats i ett dygn är basen i denna vietnamesiska nudelsoppa som både är mat och medicin – och här serveras som i norra Vietnam, med rena smaker och utan hoisinsås. Läs mer om pho från Vietnamhaket.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Vegetarisk sushi på Haket

Pris: 124 kronor för 10 bitar.
Plats: Haket, Första Långgatan 32.
 
Bland annat tempeh, krasse och portabellosvamp – tre dagar i veckan lagar 74-åriga Kazuko Flohr vegetarisk sushi med smaker hon både minns från barndomen och har experimenterat fram själv. Läs mer om vegetarisk sushi från Haket.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Porkbuns på Jinx Foodtruck

Pris: 85 kronor för två.
Plats: Jinx Foodtruck, Magasinsgatan 17.
 
Kött och bröd på asiatiskt vis från tre kockar som bytte finkrog mot foodtruck, och övertygade göteborgarna om att fett fläsk och koriander kunde vara lunchmat. Läs mer om porkbuns från Jinx Foodtruck.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Risotto på Trattoria la Strega

Pris: Mellan 175 och 220 kronor.
Plats: Trattoria La Strega, Aschebergsgatan 23B.

Det finns inget recept för risotto, menar Nina Rydqvist, utan allt handlar om fingertoppskänsla. Hon har lärt sig se när riset stekt klart, känna på lukten när buljongen skulle i och att smaka, hela tiden smaka av. Och även om smaksättningen varierar finns alltid risotto på menyn. Läs mer om risotto från Trattoria la Strega.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Schnitzel på Manfreds

Pris: 245 kronor (hel), 195 kronor (halv), 170 kronor (lunch).
Plats: Manfreds, Nordenskiöldsgatan 28.
 
18 000 schnitzlar bankas årligen ut och serveras med citron, persiljepotatis och sallad, och har gjorts så sedan 1989. Läs mer om schnitzel från Manfreds.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Dippsåserna på Jenin Grill

Pris: Ingår när du beställer mat.
Plats: Jenin Grill, Magnetgatan 6 eller Färgfabriksgatan 9.
 
Vit och fluffig eller röd med chilisting – ihop med nybakat bröd startas måltiden förstklassigt på kolgrillskassikern. Läs mer om dippsåserna från Jenin Grill.
Göteborgs bästa maträtter
Bild: Stefan Edetoft

Tandoori Khazana platter på Daawat

Pris: 189 kronor.
Plats: Daawat, Första Långgatan 30.
 
Surjit Singh Ahluwalia känner ansvar för den indiska maten i Sverige, och visar att den är mer än sås och kyckling. Denna rätt består av fem komponenter tillagade i traditionell tandoor-ugn. Något annat vore uteslutet. Läs mer om Tandoori Khazana platter från Daawat.

LÄS MER:Restauranger i Göteborg – GP listar årets 39 recensioner

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS