LÄS MER:Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg
Mole på Tizne
Plats: Tizne, Fjärde Långgatan 3.
Från farmors sotiga lerkrukor i Durango till Fjärde Långgatan. När det kommer till den mexikanska såsen mole är köttet bara ett tillbehör. Det här är en rätt som är barock i ordets positiva bemärkelse. Läs mer om rätten på Tizne.
Tandooriälg på Spice Room
Plats: Spice Room, Magasinsgatan 8.
Det har gått 18 år sedan boken ”Tandooriälgen” släpptes men först på senare har man kunnat äta maträtten med samma namn i Göteborg. Det är den indiska restaurangen Spice Room på Magasinsgatan som tagit ut svängarna. Läs mer om rätten på Spice Room.
Torkade nudlar med oljespill på Noodle Master
Plats: Noodle Master, Hjalmar Brantingsgatan 1.
Torkade nudlar med oljespill har blivit en snackis på Hisingen, och inte bara på grund av sitt annorlunda namn. Bakom maträtten som serveras på Noodle Master ligger många års erfarenhet av det kinesiska köket. Läs mer om rätten på Noodle Master.
Chicken & waffles på Big Bird
Plats: Big Bird, Övre Husargatan 17.
En viss maträtt med våffla och kyckling får hjärtat att slå lite extra hårt, både av kärlek och kolesterol. Anorna sträcker sig tillbaka ända till 1600-talet men Harlems jazzgossar förfinade idén på 1940-talet när de stoppade kycklingen i fritösen. Läs mer om chicken & waffles på Big Bird.
Tarte tatin på Bar La Lune
Plats: Bar La Lune, Vasa kyrkogata 1.
När en slö kollega förenklade ett recept blev det en fullträff och när Bar La Lune försökte ta bort rätten möttes de av protester. En viss tarte tatin är anledningen till att personalen nu skalar säckvis med lök i veckan. Läs mer om tarte tatin på Bar La Lune.
Ali nazik på Doy Doy
Plats: Doy Doy, Backavägen 2.
Från 1500-talets Osmanska rike till ett Backaplan i förändring. Den turkiska maträtten Ali nazik består av grillat lammkött på en bädd av aubergineröra. Tillsammans med en salt, skummig yoghurtdryck är måltiden fulländad. Läs mer om Ali nazik på Doy Doy.
Baskisk cheesecake på Mestiza
Plats: Mestiza, Skanstorget 10.
Bränd yta och rinnigt innehåll – Christian ”Kiki” Ingber kan inte få nog av baskisk cheesecake. Efter en aha-upplevelse i San Sebastián tjatade han på lokalbefolkningen tills en äldre dam slutligen öppnade dörren och lärde honom receptet. Läs mer om baskisk cheesecake på Mestiza.
Poutine på Bodega Nord
Plats: Bodega Nord, Nordenskiöldsgatan 18.
Bodega Nord är mest kända för sina mackor men bakom kulisserna har de under flera månader experimenterat fram en tvättäkta poutine. Till hjälp har de haft en influgen kanadensare och ett gårdsmejeri i skogarna utanför Borås. Läs mer om poutine på Bodega Nord.
Matjessilltallrik ”Kransen” på Kajutan
Plats: Kajutan i Stora saluhallen, Kungstorget.
Den kallas för kransen och har blivit en klassiker på Kajutan i Saluhallen. Deras matjessilltallrik tar ungefär en minut att lägga upp på tallriken för kocken. Men förberedelserna är uppåt 24 timmar. Läs mer om silltallriken på Kajutan.
Italiensk lammchorizo med bröd på Sausage Haus
Plats: Sausage Haus, Nils Ericsonsgatan 17.
Korv med bröd är en av våra snabbaste och mest effektiva hungerdämpare. Men det är nästan som att leta efter en nål i en höstack att hitta en korvkiosk som håller måttet. Sausage Haus i Nils Ericson-terminalen är just ett sådant ställe. Läs mer om lammchorizon med bröd på Sausage Haus.
Kefirsmör med brödet "bolo do caco" på Bulot
Plats: Bulot, Norra Hamngatan 8.
Bulots lilla älskling fyller snart sju år. Den är en kefir, enkelt förklarat fermenterad mjölk, som ständigt matas med den allra finaste grädden. Allt för att kunna vispa ihop ett syrligt, lite jästigt smör, som fått en helt egen plats på menyn. Läs mer om kefirsmöret på Bulot.
Kitfo, etiopisk råbiff, på East Africa
Plats: East Africa, Kvilletorget 18.
Allt från finkrog till kvartershak har råbiff på menyn. I en liten lokal på Hisingen finner du en version som skiljer sig från mängden. Rätten kitfo är sprungen ur det etiopiska köket och förenar köttet med skirat smör och heta kryddor. Läs mer om kitfon på East Africa.
Calzone med vitlökssmör på Bikt
Plats: Bikt, Kyrkogatan 20–22.
Prästen från Domkyrkan intill har faktiskt varit här och käkat. Om det var just en calzone som serverades den gången minns inte kockarna på Bikt, men det lilla smöriga degknytet har snabbt blivit en av de stora snackisarna på den nyöppnade restaurangen. Läs mer om calzonen på Bikt.
Klassisk tiramisu på La Strega
Plats: Trattoria La Strega, Aschebergsgatan 23B.
Åsikterna kring hur den klassiska och omåttligt populära efterrätten ska smaka är många. Mer sprit, mindre socker eller starkare kaffe? Kocken Nina Rydqvist vet exakt hur hon vill att en tiramisu ska smaka. Läs mer om tiramisun på La Strega.
Pirog med ost och sujuk på Orient Café
Plats: Orient Café, Ångpannegatan 8.
Som en liten pizza, så ser den ut, den öppna pirogen som fått ryktet att gå om restaurangen på Ångpannegatan. På menyn finns 19 olika piroger men såväl stammisen i kassakön som taxichauffören utanför är eniga – favoriten är den med ost och turkisk korv, sujuk. Läs mer om pirogen på Orient Café.
Kefta berbere på Restaurang Fatima
Plats: Restaurang Fatima, Oskarsgatan 4.
Det är ingen hemlighet att de enkla rätterna ofta är de godaste. Kefta berbere är en marockansk klassiker som lagas på en dryg kvart. Små kryddiga köttbullar i tomatsås med ägg och persilja. Svårare än så är det inte. Läs mer om kefte berbere på Restaurang Fatima.
Panerad ost på Gyllene Prag
Plats: Gyllene Prag, Sveagatan 25.
Ost är kanske en av de mest uppskattade ingredienserna när det kommer till matlagning. Den funkar som tillbehör, dessert, topping, men klarar sig även utmärkt på egen hand. På Gyllene Prag har den panerade osten haft en av huvudrollerna i snart 50 år, läs mer om den här.
Pasta – Tonnarelli alla gricia – på Bar Centro
Plats: Bar Centro, Kyrkogatan 31.
Blott tre ingredienser behövs för att laga denna pastaklassiker: svartpeppar, guanciale och pecorino romano. Ja och så pasta, salt och vatten då. Men hur gör man för att lyckas få till såväl smak som konsistens? Kocken Michele Antonino på Bar Centro vet. Läs mer om pastan på Bar Centro.
Ribs på Mugwort’s BBQ Shack
Plats: Mugwort’s BBQ Shack, Lekstorps industriväg 11, Gråbo.
Ribs, eller revben, kan lagas och ätas på många sätt. Men hur gör man egentligen för att de inte ska bli torra och tråkiga? Vilka tillbehör är bäst? De äkta makarna Johan och Sanna Kullberg i Gråbo vet, de har tagit medalj i just det: revben! Läs mer om ribs på Mugwort’s BBQ Shack.
Funrulle på Dubbel Dubbel
Plats: Dubbel Dubbel, Polhemsplatsen 5, Surbrunnsgatan 8 och Kastellgatan 14.
”Funrullen” föddes för tio år sedan i korsningen av två klassiska kantonesiska smårätter. I dag är den fortfarande en succé med sin givna plats på Dubbel Dubbels meny, och ett exempel på hur krögaren Emma Kolback försökt öppna gästernas ögon för kinesiska smaker. Läs mer om funrullen på Dubbel Dubbel.
Xiao long bao på Yili Restaurang
Plats: Yili Restaurang, Munkebäckstorget 4.
Utifrån ser det ut som ett vanligt sushiställe, men inne på Yili Restaurang och längst bak i menyn gömmer sig en av världens mest omtalade dumplings: xiao long bao. Detta soppfyllda degknyte är lika tidskrävande som utsökt. Ägaren och kocken Yifeng Xu brinner för att föra vidare de genuina smakerna från Shanghai. Läs mer om xiao long bao på Yili Restaurang.
Shawarma med högrev på Chicken Hut
Pris: 89 kr.
Det mesta pekar på att shawarma har sitt ursprung i Turkiet, men den saftiga maträtten finns på många håll i Mellanöstern. Vid första anblick kan man tro att det handlar om kebab. Men så snart du sätter tänderna i den står det klart – detta är något helt annat. Läs mer om shawarma på Chicken Hut.
Pad thai på Sukhothai
Pris: 139 kr.
Pad thai – en enkel rätt vars tillagning är långt mer komplex än vad de flesta nog är medvetna om när man beställer hem den från sin lokala restaurang. Grunden tar tid och råvarorna är förstås en av hemligheterna. Vi klev ner i källaren på Lilla Kyrkogatan för att prata med kocken på Sukhothai, en av stans äldsta thairestauranger. Läs mer om pad thai på Sukhothai.
Klassisk croissant på Sylvain Marron Patissier Chocolatier
Pris: 27 kr.
Ett till synes enkelt bakverk. Men under dess krispiga yttre döljer sig en hel del mer än smör, mjöl, ägg och vatten. Att baka en riktigt fin croissant är inget du gör i en handvändning. Varje moment kräver både tid och koncentration. Det vet konditorn Sylvain Marron som är en av stans bästa på just det – croissanter. Läs mer om Sylvain Marrons croissanter.
Torskbullar på Fiskekrogen
Pris: 225 kr.
I 25 år har Lars Ahlström lagat sin mors torskbullar på Fiskekrogen. De innehåller 70 procent torsk och 30 procent kolja. Mer än så vill han inte avslöja av receptet – ännu. Läs mer om torskbullarna på Fiskekrogen.
Stekt aubergine i sötsur sås på Super Rullband Sushi
Plats: Super Rullband Sushi, Kungsgatan 25.
Många vet, men en hel del har nog missat att den i Göteborg centralt belägna sushirestaurangen där bitarna kommer på löpande band också har ett av stans bästa kinesiska kök. Den heta auberginegrytan är en av favoriträtterna på den gedigna menyn. Läs mer om aubergine i sötsur sås på Super Rullband Sushi.
Biffnudelsoppa på Nooodle
Plats: Nooodle, Skanstorget 1.
Med fyra rätter på menyn blev Nooodle på kort tid en favorit i hjärtat av Linné. 2022 flyttade restaurangen från Övre Husargatan till Skanstorget, har du inte koll sedan tidigare är den lätt att gå förbi. Men så vill de också ha det, nudlarna säljer slut nästan dagligen och mer hinner Huiying Ma och hennes man Ang Li inte tillverka. Läs mer om nudelsoppan på Nooodle.
Fisksoppa på Fiskbar 17
Plats: Fiskbar 17, Magasinsgatan 17.
En bouillabaisse från Bohuslän, där har du bästsäljaren på Fiskbar 17. En mustig fisksoppa vars ingredienser skiljer sig något från klassikern de flesta av oss har koll på. Nu berättar kockarna om sina knep för att få till den. Läs mer om fisksoppan på Fiskbar 17.
Pistagegelato på Gelaterian
Plats: Gelaterian Göteborg, Grönsakstorget 1.
Det kanske inte blir en resa till Italien, men för oss som drömmer om en sommar med gelato finns ännu hopp. På stans alldeles egna gelateria finns i dag 16 smaker alla värda både en och två skedar. Vi tog tillfället i akt att lära oss mer om den prisbelönta pistagesmaken. Läs mer om pistagegelaton på Gelaterian.
Masala dosa på The South Indian
Plats: The South Indian, Lilla Kungsgatan 1.
Om du har varit i Indien har du kanske smakat den frasiga pannkakan som kallas dosa. Sedan några månader tillbaka finns möjligheten för inte lika beresta göteborgare att sätta tänderna i denna välsmakande lins- och ris-crêpe med rötterna i södra Indien. Läs mer om masala dosa på The South Indian.
Gôtt mos på Oves gatukök i Sävedalen
Plats: Oves gatukök, Göteborgsvägen 36, Sävedalen.
Vissa menar att uttrycket ”gött mos” kommer från Oves gatukök i Sävedalen. Och visst handlar det om ett mos med ett minst sagt gott rykte. Kön ringlar sig nästan alltid lång och frågar du efter mostips i 031-området är det inte omöjligt att de ber dig ta en tur till Oves. Läs mer om potatismoset från Oves gatukök.
Scrocchiarella med rökt lax på Intill
Plats: Intill, Kyrkåsgatan 13.
Kanske har du hört om den förut, den krispiga pizzan från Rom. Scrocchiarella, som betyder frasig, har börjat dyka upp på flera menyer runt om i stan och på den lilla kvarterskrogen Intill i Kålltorp har rätten blivit så populär att ryktet spridit sig längre än 5:ans linje. Läs mer om schrocchiarella från Intill.
Fish and chips på Hasselssons matlucka
Plats: Hasselssons matlucka, Mariagatan 27.
Adam Axelsson är kocken som inte drömmer om att driva restaurang, i stället ser han mat lite som ett evenemang. Hans fish and chips har tagit stan med storm, både i verkligheten och online, som en plats alla checkar in på och med mat få undviker att fota och dela – precis som på en riktigt lyckad tillställning. Läs mer om fish and chips från Hasselssons matlucka.
Fiskhuvud i gryta på Hing Wa
Plats: Hing Wa, Hornsgatan 12.
Hornsgatan 12 – adressen andas mer Stockholm och Klas Östergren än Göteborg och det kantonesiska köket. Men faktum är att det är just här som stans bästa kinarestaurang ska ligga, i alla fall om vi ska tro ryktet på nätet. Men vad ska du äta då? Rätt nummer 53A så klart – fiskhuvud i gryta. Läs mer om fiskhuvud i gryta från Hing Wa.
Svamp- och färslimpa på Hagabions café
Plats: Hagabions café, Linnégatan 21.
På Hagabions café har den vegetariska svamp- och färslimpan mättat många magar under de senaste tio åren. Anneli Ödén, kocken bakom denna bruna rätt har trots det stora intresset ännu inte lyckats pränta ner receptet på papper. Men kanske är det dags nu? Läs mer om svamp- och färslimpa från Hagabions café.
Margherita – pizza med San Marzano-tomat, fior di latte och pecorino på BOV
Plats: BOV, Gibraltargatan 20, Johanneberg.
Kanske är det den mest populära matkombinationen genom tiderna – ost och bröd. Få råvaror fungerar så bra tillsammans och går att få på så många olika sätt beroende på var i världen du befinner dig. Letar du i 031-området så sägs det att en liten bit av Napoli går att finna på restaurang BOV mitt i Johanneberg. Läs mer om margherita från BOV.
Adjaruli, ostfylld georgisk pizzapaj, på Stumari
Plats: Stumari, Olskroksgatan 23.
På en gata där få passerar serveras mat som ännu färre känner till. Men trots att den georgiska maten för många är outforskad är Giorgi Skhirtladze övertygad om att göteborgarna inom kort kommer att få upp ögonen för den. Inte minst paradrätten: adjaruli – en båtformad ostfylld pizzapaj, toppad med äggula och smör. Läs mer om adjaruli från Stumari.
Pide ispanak, turkisk pizza med spenat, ost och kryddor, på Lilla Istanbul
Plats: Lilla Istanbul, Färgfabriksgatan 1.
Vid en av Backaplans parkeringar serveras varken Africana, Vesuvio eller kebabpizza. På Lilla Istanbuls nästan två meter långa pizzor är det i stället de få ingredienserna som får skina. Läs mer om pide ispanak från Lilla Istanbul.
Örtfralla på Caféva
Plats: Caféva, Haga Nygata 5E.
Från ockuperade hus till turism och dyra bostadsrätter: Haga är en stadsdel där mycket har förändrats de senaste årtiondena. Men bland nymodigheterna finns en ostfralla med snart trettio år på nacken – Eva Nyléns örtfralla med smakrik goudaost och smör. Läs mer om örtfralla från Caféva.
Bo La Lot på Lilla Hanoi
Plats: Lilla Hanoi, Torggatan 4.
Van Doan var trött på att servera försvenskad thaimat och drömde om att bjuda göteborgarna på genuina rätter från hemlandet Vietnam. Det resulterade i restaurangen Lilla Hanoi som bland annat serverar rätten Bo La Lot – citrongräskryddad nötfärs stekt i La Lot-blad serverat med färska örter och inlagda grönsaker. Läs mer om bo La Lot från Lilla Hanoi.
Super Helene på Helenes Smørrebrød
Plats: Helenes Smørrebrød, Berzeliigatan 13.
I en lokal nära Korsvägen med åtta sittplatser finns en meny med smörrebrödsnamn du inte hittar någon annanstans. Ett är uppkallat efter ägarens hemby, andra har döpts efter barn och släktingar. Men endast menyns översta är döpt efter Helene Hammer själv. Läs mer om Super Helene från Helenes Smørrebrød.
Kyckling i oljeregn på Restaurang Evergreen
Plats: Restaurang Evergreen, Karl Johansgatan 26.
I skarp belysning bland spelmaskiner och fatöl gömmer sig en matsensation. På den blygsamma kvarterskrogen Evergreen i Majorna bör du beställa den både mystiska och lockande rätten ”Kyckling i oljeregn” – halvtimmen du behöver vänta är värd det. Läs mer om kyckling i oljeregn från Restaurang Evergreen.
Ostfondue ”Signature” på Unity Jazz
Plats: Unity Jazz, Kyrkogatan 13.
Ostfondue ”Signature” serveras med bröd och grönsaker efter säsong på Unity Jazz. "Vi bestämde oss för att maten här skulle vara så god att till och med folk som avskyr jazz skulle vilja komma hit och äta", säger Fredrik Rixman, en av delägarna. Läs mer om ostfondue ”Signature” från Unity Jazz.
Habesha special vegetarisk på Al Habesha
Plats: Al Habesha, Brahegatan 1, Gamlestaden.
Habesha special vegetarisk är etiopiskt injerabröd med lins- och grönsakstillbehör, och kallas även beyainatu. Said Mosa och Aziza Ebrahim Kedir driver restaurangen Al Habesha i Gamlestaden där den vegetariska fullträffen serveras. Läs mer om habesha special vegetarisk från Al Habesha.
Banjalučki ćevapi på Ćevabdžinica & Grill Salko
Plats: Ćevabdžinica & Grill Salko, Magnetgatan 6.
Banjalučki ćevapi, alltså ćevapi från Banja Luka, är en av många varianter av den populära rätten från Balkan som alltid består av ett bröd som fylls med avlånga bitar av grillad köttfärs av nöt, lamm eller någon blandning däremellan. Familjer har sina egna recept som går i arv och hålls hemliga, på Hisingen lagar Bröderna Damir och Samir Grahović sin version. Läs mer om banjalučki ćevapi från Ćevabdžinica & Grill Salko.
Nasi campur på Sayur
Plats: Sayur, Olivedalsgatan 23.
På denna indonesiska restaurang finns bara två rätter: en soppa som byts ut varje vecka, och ris med blandade veganska smårätter – nasi campur. Läs mer om nasi campur från Sayur.
Kyckling szechuan på Beijing Courtyard
Plats: Beijing Courtyard, Rimmaregatan 1, Hisings Backa.
Zhao Jie lagar en rätt du inte får tag på någon annanstans i Göteborg, efter ett recept han lärde sig i Peking. Tanken var att servera autentisk kinesisk mat till kinesiska gäster, men snart började även svenskarna strömma till. Läs mer om kyckling szechuan från Beijing Courtyard.
Tantamen på Ramen-Ya
Plats: Ramen-Ya, Linnéplatsen 4.
Ramen med egengjorda nudlar och fläskfärs som stekts med en söt misopasta innan den toppats med marinerat ägg och en salt sås gjord på bland annat kobualg, shiitakesvamp, sesamolja och chili. Läs mer om tantamen från Ramen-Ya.
Gelato med brynt smör på Råda Gelato
Plats: Råda Gelato, Landsvägsgatan 38.
En klar bästsäljare i butiken, tar den slut får man helt enkelt komma tillbaka en annan dag, och hoppas att Nicklas Uhrbom Eriksson hunnit bryna nytt smör hemma på spisen. Allt annat görs på plats, både sorbet och den mjuka, smakrika gelaton. Läs mer om gelato med brynt smör från Råda Gelato.
Burek på Leilas bageri
Plats: Leilas bageri, Herkulesgatan 26.
Minst tio år tar det att lära sig behärska tillagningen av denna köttfärspaj bestående av tunna lager av jufka-deg som omsluter en smakstark, men inte het, färs med lök. Här kan man konsten. Läs mer om burek från Leilas bageri.
Ceviche clasico på Ceviche – Taste of Peru
Plats: Ceviche – Taste of Peru, Kville saluhall, Gustaf Dalénsgatan 2.
Limemarinerad vit fisk med chili och koriander är både Perus nationalrätt och en anledning att ta vägen förbi saluhallen i Kville. Här lagar Luisa García rätten som har allt: hetta, sälta och friskhet. Läs mer om ceviche clasico från Ceviche - Taste of Peru.
Pho på Vietnamhaket
Plats: Vietnamhaket, Saluhallen Briggen, Nordhemsgatan 28.
Buljong som kokats i ett dygn är basen i denna vietnamesiska nudelsoppa som både är mat och medicin – och här serveras som i norra Vietnam, med rena smaker och utan hoisinsås. Läs mer om pho från Vietnamhaket.
Vegetarisk sushi på Haket
Plats: Haket, Första Långgatan 32.
Bland annat tempeh, krasse och portabellosvamp – tre dagar i veckan lagar 74-åriga Kazuko Flohr vegetarisk sushi med smaker hon både minns från barndomen och har experimenterat fram själv. Läs mer om vegetarisk sushi från Haket.
Porkbuns på Jinx Foodtruck
Plats: Jinx Foodtruck, Magasinsgatan 17.
Kött och bröd på asiatiskt vis från tre kockar som bytte finkrog mot foodtruck, och övertygade göteborgarna om att fett fläsk och koriander kunde vara lunchmat. Läs mer om porkbuns från Jinx Foodtruck.
Risotto på Trattoria la Strega
Plats: Trattoria La Strega, Aschebergsgatan 23B.
Det finns inget recept för risotto, menar Nina Rydqvist, utan allt handlar om fingertoppskänsla. Hon har lärt sig se när riset stekt klart, känna på lukten när buljongen skulle i och att smaka, hela tiden smaka av. Och även om smaksättningen varierar finns alltid risotto på menyn. Läs mer om risotto från Trattoria la Strega.
Schnitzel på Manfreds
Plats: Manfreds, Nordenskiöldsgatan 28.
18 000 schnitzlar bankas årligen ut och serveras med citron, persiljepotatis och sallad, och har gjorts så sedan 1989. Läs mer om schnitzel från Manfreds.
Dippsåserna på Jenin Grill
Plats: Jenin Grill, Magnetgatan 6 eller Färgfabriksgatan 9.
Vit och fluffig eller röd med chilisting – ihop med nybakat bröd startas måltiden förstklassigt på kolgrillskassikern. Läs mer om dippsåserna från Jenin Grill.
Tandoori Khazana platter på Daawat
Plats: Daawat, Första Långgatan 30.
Surjit Singh Ahluwalia känner ansvar för den indiska maten i Sverige, och visar att den är mer än sås och kyckling. Denna rätt består av fem komponenter tillagade i traditionell tandoor-ugn. Något annat vore uteslutet. Läs mer om Tandoori Khazana platter från Daawat.
LÄS MER:Restauranger i Göteborg – GP listar årets 39 recensioner
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.