Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Australiens viner är mer än bara billig bag-in-box

Hur kommer man ur en kostym, som man inte längre trivs i? Frågan är aktuell för den australiska vinbranschen, som gjort sig känd i världen för sin stora mängd enkla, billiga massmarknadsviner.

För en ungdomlig vinnation med experimentlusta, energi och stor variation är det en frustrerande nisch. Landet bäddade för att landa i massmarknadsfållan med sina gigantiska konstbevattnade druvodlingar i varma Riverland och Riverina samt sitt tekniska vinmakande som resulterade i pålitliga, publika viner. Det var det man siktade mot när landet började arbeta upp exportmarknaden med extra fokus på Storbritannien och USA. Och det har fungerat. I dag säljer Australien årligen cirka 852 miljoner liter vin till ett värde av ca 2,7 miljarder australiska dollar utomlands. Så vad finns det att gnälla om? Tja, bland annat att det finns så mycket mer än Lindemans, Jacob’s Creek och Rawson’s Retreat att upptäcka.

Australiens vinvärld sjuder av energi med vinmakare som erbjuder en större bredd. Här finns naturvinsentusiaster som jäser sina viner på amforor och älskar ofiltrerade viner. Här finns kvinnliga vinmakar­pionjärer som gör strålande viner, samtidigt som de står upp för mångfald i en väldigt manligt dominerad vinvärld. Här finns fantastisk riesling från Barossa, spännande cabernet franc från Adelaide Hills och personligt slank shiraz från svala Canberra. Här finns unga vinmakare som vill back to basics med en gård som bara är stor nog för att försörja den egna familjen där de kan göra viner efter eget huvud. Här finns vinmakare som söker släktens europeiska rötter genom att rota fram den ena udda druvan efter den andra.

Några exemplar hittar fram till Systembolagets hyllor, men inte på långt när så många som man skulle önska. Så hur kan man påverka? Ett sätt är att välja de personliga alternativen – viner från familjeägda gårdar med vinmakare som vill berätta något med sitt vin snarare än de enklaste och billigaste massproducerade exemplaren. Konsumentpåverkan, helt enkelt.

LÄS MER: Veckans vin: Åtta goda viner från Australien

Marie Oskarsson är Två Dagars vin­expert. Hon provar alla ­produkter i System­bolagets sortiment och gör varje vecka ett ­urval av dem som är bäst just nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här