Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Annelie är expert på att fynda

Annelie Johanssons hem i Fiskebäck är inrett med annorlunda auktionsfynd, designklassiker och vacker keramik. Att vintage ligger henne varmt om hjärtat går inte att ta miste på, och just nu nördar hon gärna ner sig i prylar som går under kategorin Mid-century modern.

God kvalitet

I Annelies hem avlöser fynden varandra, och hon erkänner att det är jakten på ett specifikt föremål som är drivkraften i hennes samlande. Hon fyndar gärna keramik från 50- och 60-talet och är intresserad av 70-talets furu. Hon tilltalas av 80-talslampornas formspråk och köper gärna gamla designklassiker från Ikea.

– Det mesta jag har här hemma är köpt på loppis och auktioner. Jag gillar att hitta god kvalitet med ett spännande, gärna enkelt, formspråk och kanske med en känd designers eller konstnärs namn på.

Mid-century modern

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

På sina lediga förmiddagar går Annelie på tre-fyra loppisbesök. Just nu är hon en frekvent besökare på sajter som använder ordet mid-century modern i texten, en stil inspirerad av tidsperioden 1945–1975: tänk funktion, rena linjer, kontraster och mix av material. Hon säljer flera av sina fynd på nätet, och skickar ofta paket till utlandet.

– Den svenska keramiken har blivit väldigt eftertraktad utomlands. Denna vecka har jag skickat keramik till Ryssland, Taiwan, Japan och Finland.

Färgkoordinerade fynd

Annelie sorterar sina fynd efter färg för att skapa harmoni Bild: Alice Johansson
Annelie sorterar sina fynd efter färg för att skapa harmoni Bild: Alice Johansson

För att skapa harmoni i inredningen sorterar Annelie gärna sina fynd efter färg. Detta, tillsammans med den vita basen på väggar och hyllor, skapar ett lugnt intryck och framhäver formerna på ett vackert sätt.

– Jag hade önskat att jag kunde mixa och matcha mina prylar mer, men jag blir lätt orolig när det blir för mycket intryck så jag föredrar att prylarna följer någon slags ordning.

Keramikkärlek

Flera av vaserna är designade av Rolf Palm Mölle Bild: Alice Johansson
Flera av vaserna är designade av Rolf Palm Mölle Bild: Alice Johansson

De små vaserna i stengods, flera designade av Rolf Palm Mölle, hör till Annelies favoriter och kan vara svåra att hitta. Hon gillar variationen i vaserna, med dess spännande glasyrer och vackra former.

– Jakten på dessa miniatyrer har lett mig till många duktiga svenska keramiker. På en del auktioner finns lådor med blandat porslin, glas eller keramik, och det händer att jag ibland köper hela lådan för en enda vas.

Fyndare av rang

Teakskåpet är fyndat på Instagram Bild: Alice Johansson
Teakskåpet är fyndat på Instagram Bild: Alice Johansson

Teakskåpet fyndade Annelie på Instagram, det passar perfekt för samlingarna som är svåra att putsa och damma av. I skåpet fanns tidigare ett av hennes bästa fynd, ett äkta fat designat av Picasso för Madoura, köpt för ynka tio kronor. Det är just dessa fynd som gör jakten extra spännande, och fler utmaningar väntar.

– Just nu har jag mest Bertil Valliens och Ulrica Hydman Valliens glas inne i skåpet, det är något jag gärna vill ha mer av. Stig Lindbergs fajans står också högt på önskelistan.

Har du också ett fint rum du vill visa upp? Hör gärna av dig till [email protected]!

Annelie Johansson Bild: Alice Johansson
Annelie Johansson Bild: Alice Johansson

Här bor: Annelie Johansson tillsammans med maken Tommy och toypudeln Maggie.

Bostad: En bostadsrätt med sjöutsikt, på 4 rum och kök i Fiskebäck.

Gör: Annelie arbetar på klädbutiken Rundholz.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här