NUMMER ETT. Montblancs berömda penna Meisterstück har blivit en stilbildare bland världens pennor. Numret på spetsen (4810) är höjden på berget Mont Blanc.
NUMMER ETT. Montblancs berömda penna Meisterstück har blivit en stilbildare bland världens pennor. Numret på spetsen (4810) är höjden på berget Mont Blanc. Bild: Jon Le-Bon

Vikten av en vass penna

I dag skriver vi med våra mobiler, ersätter vårt alfabet med emojis och signerar dokument digitalt. Vad ska man då med en penna till?

ANNONS
|

Visst finns det en behaglig stillsamhet med att skriva med en penna? Den fysiska närvaron av att formulera tankar som berör människor, skriva under ett ­kontrakt eller signera avtal som kan ­förändra livet eller världen. Tänk om pennan verkligen är mäktigare än svärdet?

De senaste åren har marknaden för lyxpennor vuxit, kanske för att köparen vill stärka sitt eget varumärke, precis som med dyrbara klockor och smycken. Världens statschefer väljer gärna exklusiva pennor för att skriva under viktiga dokument. Många amerikanska presidenter har använt det amerikanska märket Cross. Andra celebriteter föredrar märken som Parker, Waterman, Conway Stewart och inte minst Montblanc. Den sistnämnda räknas som nummer ett bland världens pennor.

ANNONS

Montblanc har en historia som tar sin början 1904, men det var 1924 som företaget lanserade den klassiska modellen Meisterstück som har blivit en stilbildare bland världens pennor. På Wall Street är den känd som ”power-pennan”, eftersom flera av världens viktigaste beslutsfattare har den på skrivbordet eller i kavajfickan. Man känner tydligt igen en Montblanc på logotypen, som föreställer Mont Blancs sex snöklädda glaciärer sedda uppifrån. Det sägs att en släkting till en av ägarna associerade pennans rykte till Europas högsta berg.

NUMMER ETT. Montblancs berömda penna Meisterstück har blivit en stilbildare bland världens pennor. Numret på spetsen (4810) är höjden på berget Mont Blanc.
NUMMER ETT. Montblancs berömda penna Meisterstück har blivit en stilbildare bland världens pennor. Numret på spetsen (4810) är höjden på berget Mont Blanc. Bild: Jon Le-Bon

Är det rimligt att investera flera tusenlappar på en penna? Det är väl som med ett paraply, förr eller senare glömmer man det.

– För mig är pennan ett instrument eller verktyg. Det finns de som menar att kopplingen till hjärnan är sämre från ett tangentbord än från en penna, säger Per Kastesson, vd för Brobergs, som främst är känd som tobakshandel men som också säljer exklusiva pennor.

Vad ska man då tänka på om man vill köpa, eller investera i, en bra penna?

– Först och främst handlar det om hur mycket pengar du vill lägga på ditt skrivande, säger Per. Det handlar förstås om funktion och kvalitet. Om magin i varumärket. Och vilket material som pennan är gjord av. Det finns också en miljö­aspekt. Tänk att köpa en penna som man kan fylla på med bläck, i stället för att kasta pennor i parti och minut, säger Per.

ANNONS

Han fortsätter:

– Nästa steg är att känna på olika modeller och fabrikat. Vilken penna ligger bäst i handen och är skönast att skriva med? Vi håller ju pennor på olika sätt, vi har olika stora händer, vi är vänster- eller högerhänta. Slutligen, vad ska du använda pennan till?

Den mest intressanta modellen är reservoarpennan, menar Per. Den har sitt ursprung i den gamla gåspennan.

– Reservoarpennans spets är ofta av guld som ger en mjuk spänst, däremot är den lilla kulan som sitter längst ut på spetsen tillverkad av iridium, som är ett hårdare material. Pennan har en bläcktank som anpassar den mängd som du behöver tack vare en sinnrik konstruktion.

En bra reservoarpenna kan kosta hur mycket som helst. I montrarna hos Brobergs finns modeller för några hundra­lappar till de finaste för 35 000 kr. Men det är ändå bara växelpengar i förhållande till de mest exklusiva modellerna från Montblanc. Då pratar vi inte bara om ett precisionsarbete i minsta detalj. Är du beredd att investera 1,8 miljoner kronor i en penna får du en guldmodell klädd med 4 600 briljanter i skaftet och sju diamanter kring emblemet på toppen. Eller varför inte anmäla dig till en workshop på Montblancs kontor i Hamburg och designa din egen unika penna – men räkna med att priset börjar på en halv miljon.

ANNONS

Den första användbara konstruktion­en av kulspetspennan skapades av den ungerska journalisten László Bíró 1938. Den har fördelen att den räcker längre, nackdelen är att det blir trögare att skriva med tiden. Rollerball kan sägas vara en hybrid mellan reservoarpennans lätthet och kulspetspennans livslängd. Så finns förstås den klassiska blyertspennan. En penna som har samma fördel som nackdel. Den går att sudda ut.

Världens dyraste penna

Världens dyraste penna går under namnet Fulgor Nocturnus och är tillverkad av italienska Tibaldi, en penna klädd med svarta diamanter. Den såldes på en välgörenhetsauktion i Shanghai för närmare sju miljoner kronor.

LÄS MER:Tyget som bara blinda kan tyda

LÄS MER:Pinnstolen som blev till en pall

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS