Tomat- och linssoppa med kanelrostad pumpa och brysselkålschips.
Tomat- och linssoppa med kanelrostad pumpa och brysselkålschips. Bild: Therese Elgquist

Tre soppor att värma sig med i vinter

Snabba soppor eller soppor som vill koka länge. Soppor kokade på en spik eller på lyxiga ingredienser. Soppor för vardagsmiddagen eller för första dejten. Det finns en soppa för alla tillfällen – här är tre varianter.

ANNONS
Tomat- och linssoppa med kanelrostad pumpa och brysselkålschips.
Tomat- och linssoppa med kanelrostad pumpa och brysselkålschips. Bild: Therese Elgquist

Tomat- och linssoppa med kanelrostad pumpa och brysselkålschips

4 portioner

En av de kanske mest klassiska sopporna – tomatsoppa! Den här tiden på året använder jag tomater på burk. Min lilla twist? Släng i lite röda linser för extra krämighet och pumpa för ljuvliga höstsmaker. Toppa med rostad pumpa och brysselkålschips – grönkålschipsens inte lika trendiga men minst lika goda syskon.

10 cm purjolök

2 vitlöksklyftor

1 tsk fänkålsfrön

1 tsk malen ingefära

1 matpumpa, t ex butternut eller hokkaido

1 tsk malen kanel

2 förpackningar (à 390 g) krossade tomater

1 1/2 dl röda linser

14 dl vatten

1 msk äppelcidervinäger

1 1/2 msk rapsolja

Salt och nymalen svartpeppar

ANNONS

Brysselkålschips:

250 g brysselkål

1 tsk rapsolja

1 nypa flingsalt

Till servering:

Rostade pumpakärnor

Färsk koriander

Chiliflakes

Värm ugnen till 175 grader. Dela purjolöken på mitten, strimla och skölj noga. Skala och finhacka vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i olja i en gryta tillsammans med fänkålsfrön och ingefära tills löken mjuknar. Dela pumpan på mitten, gröp ur kärnorna (är kärnorna stora och fina kan du tvätta och torka dem, blanda med lite olja och salt för att sedan rosta dem i ugnen på 150 grader tills de är torra och krispiga) och skär bort skalet. Skär resten i små tärningar. Lägg ner hälften av pumpatärningarna i grytan tillsammans med linser, krossade tomater och vatten. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter. Tillsätt vinäger och mixa till en slät soppa. Tillsätt mer vatten för en lösare soppa. Smaka av med salt och peppar.

Lägg resten av pumpan i en ugnsform. Blanda med lite olja och kanel. Rosta i mitten av ugnen i 20 minuter, tills pumpan mjuknat och fått en lätt gyllene färg.

Skär bort den nedersta rotbiten på brysselkålen, pilla isär bladen. Efter ett tag kan du behöva skära bort ytterligare lite längst ner för att enklare få loss bladen. Spara rotbitarna. Massera bladen och rotbitarna med lite olja och en nypa salt, strö ut över en ugnsplåt. Rosta i ugnen i 5–7 minuter, tills brysselkålsbladen blivit krispiga och gyllene i kanterna.

ANNONS

Servera soppan toppad med kålchips, rostad pumpa, pumpakärnor, färsk koriander och chiliflakes.

LÄS MER:Tre rätter på åtta ingredienser

Trattkantarell- och blomkålssoppa med svart ris och krispigt bovete.
Trattkantarell- och blomkålssoppa med svart ris och krispigt bovete. Bild: Therese Elgquist

Trattkantarell- och blomkålssoppa med svart ris och krispigt bovete

4 portioner

En riktigt smakrik soppa där krämigheten kommer från blomkål. Rosta den först i ugnen för en mer intensiv smak, eller koka ihop allt samtidigt för en snabbare version. Använder du torkad svamp ska den blötläggas i hett vatten en stund innan den steks. Sötman kommer från vinteräpple.

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 medelstor blomkål

250 g färska trattkantareller, eller 25 g torkade

1 stort svenskt höst- eller vinteräpple

1 liter vatten

4 dl fet havremjölk

1 msk äppelcidervinäger

1 näve färsk persilja

1 tsk färsk timjan, finhackad

Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

3 portioner svart ris, kokt

Rostat bovete*

Grönkålsblad (jag använde babygrönkål, som påminner om bladspenat. Får du inte tag i babygrönkål går det bra att använda just spenat, eller vanlig grönkål som du finstrimlat och masserat med lite olja så att den blir len och mjuk.)

Kallpressad rapsolja, gärna smaksatt med t ex vitlök, tryffel eller örter

Surdegsbröd

Värm ugnen till 175 grader. Pensla blomkålen med olja runt om och lägg i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen i 45 minuter, tills den är mjuk rakt igenom och har fått en gyllene yta. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

ANNONS

Fräs svampen i lite olja i en gryta tills vattnet kokat bort. Skala och finhacka lök och vitlök. Tillsätt med svampen och fortsätt fräsa tills löken mjuknar. Kärna ur och tärna äpplet. Tillsätt rostad blomkål skuren i mindre bitar och äpple till grytan. Slå på vatten och havredryck, låt koka upp och sjud i 15 minuter (använder du rå blomkål behöver soppan koka ytterligare cirka tio minuter, tills blomkålen är mjuk rakt igenom). Tillsätt vinäger, persilja och timjan. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan toppad med ris, rostat bovete och grönkålsblad. Ringla över en god rapsolja och servera med surdegsbröd.

*För rostat bovete: Värm ugnen till 175 grader. Koka upp vatten i en kastrull, ta bort från värmen och häll i torkat helt bovete. Häll sedan av vattnet och skölj av bovetet med kallt vatten. Låt rinna av väl. Sprid ut bovetet på en bakplåt och rosta i mitten av ugnen i cirka tio minuter, tills det är helt torrt och krispigt. Det går också bra att rosta det i en torr, het stekpanna.

LÄS MER:Laga rykande god ramen på tjugo minuter

Grönkålssoppa med rotsaker, vita bönor, saffran och rapsaioli.
Grönkålssoppa med rotsaker, vita bönor, saffran och rapsaioli. Bild: Therese Elgquist

Grönkålssoppa med rotsaker, vita bönor, saffran och rapsaioli

4 portioner

Med inspiration från en klassisk bouillabaisse blev detta en riktigt god soppa-möter-gryta som du enkelt kokar ihop både till vardag och fest. Ringla över en vackert gul rapsaioli så är soppan komplett.

ANNONS

10 cm purjolök

2 vitlöksklyftor

1 tsk fänkålsfrön

1/2 tsk kumminfrön

1/2 g saffran

4 morötter

1/2 medelstor rotselleri

2 msk tomatpuré

1,4 l grönsaksbuljong

150 g grönkål, färsk

2 förpackningar (à ca 230 g avrunnen vikt) små vita bönor

1 msk äppelcidervinäger

1 näve färsk persilja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Rapsaioli:

1 msk dijonsenap

1 msk äppelcidervinäger

1 dl osötad sojadryck, eller spad från en förpackning kikärtor

1 nypa flingsalt

2–2 1/2 dl kallpressad rapsolja

1 liten vitlöksklyfta

Till servering:

Chiliflakes

Färsk persilja, finhackad

Dela purjolöken på mitten, strimla och skölj noga. Skala och finhacka vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i olja i en gryta tillsammans med fänkålsfrön, kumminfrön och saffran tills löken mjuknar. Skrubba och skär morötterna i slantar, skär bort skalet från rotsellerin och skär resten i små tärningar. Tillsätt i grytan tillsammans med tomatpurén. Häll i grönsaksbuljong och koka upp, låt sjuda i cirka 15 minuter, tills rotsakerna mjuknat men fortfarande har en inre kärna.

Strimla grönkålen. Häll av och skölj de vita bönorna. Finhacka persiljan. Tillsätt till grytan tillsammans med vinäger. Ta av från värmen och låt stå i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

Rapsaioli: Mixa ihop senap, vinäger, sojadryck och salt med stavmixer eller i en blender. Tillsätt oljan i en tunn stråle, under fortsatt mixande, tills du får en fluffig majonnäs. Riv i vitlöken och mixa på nytt. Smaka av med salt.

ANNONS

Servera soppan toppad med färsk persilja och chiliflakes, ringlad med rapsaioli.

LÄS MER:Rotsaker och kål visar vägen till säsongens mat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS