Tre recept på goda och matiga soppor

Värmande soppa med klar eller krämig buljong är en sann höjdare att ta med sig ut i termosen eller duka upp i hemmaköket till middag. Den här veckan hämtar Maria Zihammou inspiration från och skapar matmagi med vinterns grönsaker, kyckling och bönor.

ANNONS
|
Ribollita – bönsoppa med krutonger serverad i sopptallrik.
Ribollita – bönsoppa med krutonger. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Ribollita – bönsoppa med krutonger

4 portioner

En soppa som jag aldrig tröttnar på. Den har precis allt man kan önska sig och lite till. Djupet i smaken från tomater, selleri, lök och morot, sedan bönor och kål och till sist brödkrutonger och riven parmesan. Sista touchen på soppan är att ringla över en god olivolja.

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 morötter

3 stjälkselleri

2 sötpotatisar

3 msk olivolja

1 burk cocktailtomater, 400 g

1 msk finhackad rosmarin och timjan

1 burk cannellinibönor, 400 g

1 l buljong (1 vegetarisk buljongtärning + 1 l vatten)

200 g svartkål, grovhackad

Flingsalt och svartpeppar

4 skivor surdegsbröd

ANNONS

50 g parmesan

Skala och finhacka lök och vitlök. Om du använder ekologiska morötter behöver du bara skrubba och tvätta rent med kallt vatten och dela i mindre bitar. Skölj och strimla sellerin fint. Skala och dela sötpotatisarna i mindre bitar.

Hetta upp olivolja i en rejäl kastrull och fräs lök och vitlök tills blandningen fått lite färg och mjuknat. Tillsätt morötter och selleri och fräs en liten stund till, rör då och då.

Häll ner sötpotatis, burktomater, krydda med finhackade örter och tillsätt buljong. Sjud under lock i 20 minuter och tillsätt sköljda och väl avrunna bönor tillsammans med grovhackad svartkål. Sjud i ytterligare 5 minuter för att kålen ska mjukna. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Dela bröden i mindre bitar och rosta i stekpanna utan fett tills brödet blivit krispigt och fått lite färg.

Skeda upp soppan i skålar och toppa med brödkrutonger, riven parmesan och ringla över generöst med riktigt god olivolja.

LÄS MER:Laga god mat till festen: recept, dryck och dukning

Kycklingsoppa med rotfrukter serverad i sopptallrik.
Kycklingsoppa med rotfrukter. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Kycklingsoppa med rotfrukter

4 portioner

Något av en fransk klassiker med säsongens rotfrukter och hel kyckling som får sjuda tills den är så mör att köttet faller sönder. En liten bouquet garni med färska och torkade örter sätter smak på buljongen och en rejäl sked pepprig dijonsenap ger den sista touchen.

ANNONS

1 kyckling, ca 1,2 kg

3 l vatten

3 gula lökar

3 vitlöksklyftor

4 morötter

1 bouquet garni (2 kvistar var av persilja och timjan + 2 lagerblad)

Flingsalt och svartpeppar

2 palsternackor

3 potatisar, fast sort

1 purjolök

1 bit rotselleri, ca 150 g

2 dl vitt vin, torrt

3 stjälkar selleri, använd även bladen

Till servering:

Olivolja

Dijonsenap

Surdegsbröd

Lägg ner kycklingen i en rejäl kastrull och tillsätt vattnet, som ska täcka kycklingen. Låt grytan få ett uppkok och skumma av ytan noga med en sked för att få en klar buljong.

Skala och dela löken i grova bitar och skala vitlöken. Skala, dela och lägg ner hälften av morötterna i grytan. Bind samman örterna och lagerblad till en liten bukett med ett bomullssnöre och lägg ner i grytan. Krydda med lite salt och peppar. Sjud grytan i ungefär 1 1/2 timme tills kycklingen är riktigt mör och genomkokt. Ta upp kycklingen och lägg på ett fat. Sila buljongen och häll tillbaka i kastrullen.

Skala och dela palsternackor och potatis i mindre bitar. Snitta purjolöken längs med och skölj ren med iskallt vatten. Skär i grova bitar. Skala och dela rotsellerin i mindre bitar. Koka upp buljongen och tillsätt vin och grönsaker. Sjud under lock tills grönsakerna mjuknat. Strimla stjälkselleri och tillsätt i grytan. Låt den sjuda i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

ANNONS

Dra bort skinnet från kycklingen och dela i mindre bitar. Servera soppan med kyckling och toppa med att ringla över olivolja och en klick senap, ät ihop med nybakat surdegsbröd.

Tips! Koka kycklingbuljong och ta vara på råvaran

Det finns inte mycket som slår egen buljong, och då allra helst kycklingbuljong. När man kokar en hel kyckling får man inte bara en god buljong utan även mört saftigt kycklingkött på köpet. Jag tar bort skinnet när kycklingen är genomkokt och delar köttet i mindre bitar. Hälften lägger jag ner i soppan och resten äter jag med currysås och ris nästa dag. Dessutom blir buljongen ännu godare om den får stå till sig och mogna i smaken till nästa dag.

LÄS MER:Matskolan: Så gör du en äkta parisermacka

Jordärtskockssoppa med rostade hasselnötter och friterad salvia serverad i sopptallrik.
Jordärtskockssoppa med rostade hasselnötter och friterad salvia. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Jordärtskockssoppa med rostade hasselnötter och friterad salvia

4 portioner

Jordärtskockan är lite pillig att skala, men ack så god. Om man vill ha en riktigt vit soppa, men inte orkar skala så noga, kan man sila den innan man mixar för att få bort skalrester.

500 g jordärtskockor

1/2 citron, pressad saft

1 gul lök

1/2 purjolök, det vita

2 potatisar, medelstora och fasta

2 msk smör

1 msk olivolja

1 dl vitt vin

1 tärning kycklingbuljong eller vegetarisk

6 dl vatten

2 dl grädde

50 g hasselnötter, skållade, skalade och rostade

1 kruka salvia

3 msk neutral rapsolja (ej kallpressad)

50 g blåmögelost, t ex Stilton

Till servering:

Ett gott bröd

Skala eller skrapa bort skalet på skockorna med en vass skalkniv. Lägg i en bunke med iskallt vatten och pressa ner citronsaften, detta för att skockorna inte ska mörkna innan tillagning.

Skala och finhacka löken. Strimla purjolöken i tunna skivor. Skala och dela potatisen i mindre bitar.

Hetta upp en rejäl kastrull med lock och tillsätt smör och olja. Fräs löken och purjolöken tills den är glansig utan att ta färg.

ANNONS

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med jordärtskockor, vitt vin, buljong och vatten. Låt soppan få ett uppkok och sätt på locket. Sjud i 15 minuter tills grönsakerna mjuknat. Häll ner grädde och låt soppan få ett uppkok. Mixa soppan slät med en stavmixer.

Plocka salviabladen och hetta upp rapsoljan i en stekpanna. Fritera bladen i några sekunder tills de är frasiga. Toppa soppan med rostade och grovhackade hasselnötter, smulad ädelost och ringla över olivolja. Krydda gärna med lite extra svartpeppar och njut till nybakat gott bröd.

LÄS MER:Tre recept på lyxig torskrygg till helgmiddagen

Rotfrukter på tallrik.
Rotfrukter är gott att använda sig av i vintersoppan. Bild: Stefan Edetoft

LÄS MER:Matskolan: Så lagar du klassiska kåldolmar

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS