Så väljer du rätt äpplesort med omsorg
Svenska äpplen har som du säkert märkt varierad smak och konsistens. Välj därför med omsorg vilken sort du använder. Om du vill göra äpplemos är en mjölig sort som lätt kokas till mos bäst. Den gör sig inte lika bra till rätten med ugnsbakat äpple och getost som blir godast med en krispig sort till den mjuka osten. På samma sätt är det med grytan med kyckling, där gör sig en fast sort som Gravenstein eller Aroma riktigt bra eftersom jag vill ha kvar ett gott tuggmotstånd till den möra kycklingen.
LÄS MER:Tre goda recept för dig som vill frossa i choklad
Recept: Ugnsbakat äpple med getost och valnötter
4 portioner
Ugnsbakat äpple är alltid gott. Jag skivar äpplet i tjocka och generösa skivor och ugnsbakar det toppat med chèvre och honung. En krispig sallad, syrlig dressing och rostade valnötter gör rätten komplett. Härlig som förrätt eller om du vill äta något lättare.
200–300 g getost, t ex mild chèvre
2 äpplen, fast sort
2 msk flytande honung
1 tsk finhackad rosmarin
1 msk citronsaft
2 msk olivolja
Till servering:
1 grönsallad, t ex krispsallad
50 g valnötter
1 surdegsbröd
Dressing:
1 msk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
1 msk citronsaft
3–4 msk olivolja
1 msk flytande honung
Flingsalt och nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär getosten i centimetertjocka skivor. Skär bort toppen och botten på äpplena och skär i tjocka skivor. Blanda honung med finhackad rosmarin, citronsaft och olivolja. Lägg ut äpplen på en plåt täckt med bakplåtspapper och toppa med getost. Ringla över örtblandningen och baka högt upp i ugnen, cirka tio minuter tills osten fått lite färg och äppleskivorna mjuknat något i konsistensen.
Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Plocka och skölj salladen och skär i mindre bitar. Rosta nötterna i en stekpanna utan fett tills de fått lite färg i några minuter, rör då och då. Lägg upp sallad med ugnsbakat äpple. Ringla över någon matsked dressing och toppa med valnötter. Servera tillsammans med surdegsbröd eller baguette.
LÄS MER:Matskolan: Så gör du en äkta pesto genovese
Recept: Kycklinggryta med äpplecider och smörstekt äpple
4 portioner
Grytor är perfekt höstmat att värma sig med. Om man vill ge kycklinggrytan en krämigare konsistens kan man tillsätta grädde mot slutet av koktiden och låta sjuda utan lock i några minuter för att buljongen ska bli läckert krämig.
1 kyckling, gärna frigående
2 msk vetemjöl
Flingsalt och nymald svartpeppar
3 äpplen, fasta och syrliga
1 purjolök, det vita
2 schalottenlökar
2 msk smör
3 dl torr äpplecider
4 kvistar färsk timjan
2 lagerblad
Börja med att dela kycklingen i åtta delar. Skär loss låren och dela klubborna på mitten i leden. Dela även brösten i två delar och dela varje del på mitten. Strö ut mjölet på ett fat och doppa kycklingdelarna i mjölet, salta och peppra runt om.
Skala, kärna ur och skär äpplena i grova bitar. Snitta purjolöken längs med och skölj rent med kallt vatten, skär i grova skivor. Skala och finhacka schalottenlöken.
Hetta upp smöret i en rejäl traktörpanna eller gryta med lock. Stek äpplebitarna i några minuter tills de fått fin färg, ta upp och lägg på ett fat. Tillsätt kycklingbitarna och stek tills de fått ordentligt med stekyta runt om. Tillsätt skivad purjolök och finhackad schalottenlök. Fräs i ytterligare några minuter och häll ner cider. Låt grytan koka upp och krydda med timjan och lagerblad. På med lock och sjud i cirka 30 minuter tills kycklingen är genomstekt. Toppa med smörstekt äpple och sjud i ytterligare någon minut för att allt ska bli varmt.
Servera med surdegsbröd eller ugnsstekt potatis, det är även gott med pressad potatis eller mos. Om du vill göra såsen krämig kan man tillsätta en deciliter grädde när kycklingen kokat klart och sjuda i några minuter utan lock tills såsen är krämig i konsistensen. Tillsätt då de smörstekta äpplebitarna mot slutet för att de inte ska koka sönder.
LÄS MER:Tre recept med årets godaste tomater
Recept: Saftig äpplekaka med rårörd vaniljkräm
4 portioner
Här passar ett saftigt äpple som Discovery med mjukt fruktkött allra bäst till fyllningen. På toppen bildar ett fint mönster av äppleklyftor i tunna skivor ett inbjudande intryck. Tänk på att stektiden kan variera beroende på ugn och hur saftiga äpplena är.
Smör och ströbröd till formen
150 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk äkta vanilj
5 äpplen, porösa och saftiga
Rårörd vaniljsås:
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 äggulor
2 msk florsocker
1/2 tsk äkta vanilj
Dekoration:
2 msk florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Dela smöret i mindre bitar och rör smör och socker till en smidig konsistens med elvisp. Knäck ner äggen under vispning, ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver och vanilj, rör ner i smeten. Skala, kärna ur och skär hälften av äpplena i tunna skivor eller grovriv dem. Skär resten i tunna klyftor.
Bred ut hälften av smeten i formen och tillsätt ett lager med tunt skivat eller rivet äpple. Bred ut resten av smeten och fördela ut de klyftade äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen i 50–60 minuter tills kakan är genomgräddad. Ställ att svalna.
Häll ner grädde och crème fraiche i en bunke och vispa till en fluffig konsistens. Vispa ner äggulor, florsocker och vanilj. Vispa till en tjock och fluffig vaniljkräm.
Pudra kakan med florsocker och servera tillsammans med vaniljkrämen.
Tips! Tänk på att förvara krämen i kylskåp och gör den klar strax innan servering. Eftersom den innehåller råa äggulor är hållbarheten kort.
LÄS MER:Lyxa till det med egen glass – utan glassmaskin
Missa inte det senaste från Två Dagar!
Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.