Kokt korv-historia:
Korv, som vi känner till den, kom som mycket annat till Sverige via USA. Det var troligen en tysk immigrant som låg bakom varmkorven eftersom man redan på 1600-talet tillverkade korv i Tyskland. I samband med Stockholmsutställningen 1897 serverades det kokt korv med mos på Djurgården.
Bullens pilsnerkorv är en klassisk korvfavorit som hängt med sedan 1950 talet, med skådespelaren och kokboksförfattaren Erik ”Bullen” Berglund som gett namn och ansikte till burken.
Boktips: ”Korv” av Kristoffer Franzén, om du vill göra din egen korv.
Korvbröd
Ca 15 stycken
2 msk smör
5 dl mjölk
40 g jäst
1 msk socker
1 tsk salt
Ca 7 dl vetemjöl special
1 uppvispat ägg
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt blandningen bli 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör tills jästen löst sig. Häll ner socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen jämn och slät, den ska vara lätt lös i konsistensen. Låt degen jäsa övertäckt med en kökshandduk till dubbel storlek i 30–40 minuter i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ut degen på väl mjölat bakbord och arbeta samman till en smidig deg, tillsätt inte för mycket mjöl, det kommer bara att göra bröden torra i konsistensen. Dela degen i cirka 15 delar och forma till avlånga korvbröd. Lägg ut bröden på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade. Låt svalna på galler.
Spansk gryta med chorizo, pumpa och vita bönor
Mustiga grytor med kryddigt saffransris är som gjorda för höstens mysiga innekvällar. Dessutom perfekt att bjuda på när man är många runt bordet. Så gå ut och köp några råa chorizo som finns i välsorterade matbutiker eller ännu hellre hos kötthandlare som kan sina saker.
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 muscatpumpa, ca 500 g
1/2 röd chili
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 burk cocktailtomater, ca 400 g
1 dl vitt vin
Salt och svartpeppar
4 färska råa chorizo, 300–400 g
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk finhackad rosmarin eller timjan
1 burk vita bönor, ca 400 g
1 dl gröna eller svarta oliver med kärna
Till servering:
Risotto, polenta eller baguette
Skala och finhacka lök och vitlök. Dela pumpan på mitten och kärna ur, skär bort skalet och dela i mindre bitar. Finhacka chilin.
Hetta upp en traktörpanna eller rejäl kastrull med olivolja, tillsätt finhackad lök, vitlök och chili. Fräs blandningen i ett par minuter utan att det tar för mycket färg, rör då och då.
Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Fräs blandningen i någon minut och tillsätt burktomater och vitt vin. Krydda med lite salt och peppar och låt koka upp. Tillsätt pumpabitarna och blanda. Lägg ner korven hel överst och krydda med finrivet citronskal och hackade örter. Sätt på locket och puttra samman grytan i 20 minuter tills pumpan börjat mjukna och korven är klar.
Häll av bönorna och skölj med kallt vatten i ett durkslag, låt rinna av ordentligt. Tillsätt bönorna i grytan tillsammans med oliver och puttra samman med övriga ingredienser i tio minuter. Sätt grytan åt sidan att dra åt sig av alla goda smaker. Gör under tiden risotto eller polenta eller servera med bröd. Skär korven i portionsbitar och servera med såsen och valfritt tillbehör.
LÄS MER:Matskolan: Så gör du egna gnocchi
Salsiccia med fänkål och pappardelle
Testa att dra bort skinnet på korven, använd då en italiensk rå salsiccia som gärna får vara kryddad med fänkål. Salsiccia betyder korv på italienska och finns i många varianter, ofta gjord på fläskkött. Vi förstärker den härliga lakritssmaken från fänkål med att steka med färsk fänkål, buljong, grädde och vitt vin till en gräddig och härlig pastasås.
4 portioner
4 råa salsiccia, 300–400 g
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
2 msk olivolja
1/2 tsk hel torkad fänkål
1 nypa chiliflakes
1 tsk finhackad rosmarin
1 tsk finrivet citronskal
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 dl grädde eller crème fraiche
4 portioner tagliatelle eller pappardelle
Till servering:
Parmesan
Skär ett snitt längs med korvens skinn och peta loss korvköttet från skinnet. Dela i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök, dela fänkålen på mitten, skär bort rotstocken längs ner och skär fänkålen i tunna skivor. Spar fänkålsdillen högst upp på grönsaken till servering.
Hetta upp en rejäl stekpanna och tillsätt korvköttet. Fräs en stund tills det fått lite färg. Tillsätt finhackad lök, vitlök och skivad fänkål. Fräs ett par minuter under omrörning tills grönsakerna och korven börjat bli genomstekta och fått lite färg.
Krydda med torkad fänkål, chiliflakes, finhackad rosmarin och finrivet citronskal. Tillsätt vin, vatten och kycklingfond. Koka samman såsen i ett par minuter tills den börjat bli koncentrerad i smaken. Tillsätt grädde och koka ytterligare en stund tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar och toppa med hackad fänkålsdill. Servera med nykokt pasta och finriven parmesan.
LÄS MER:Torsk på torsk – tre goda husmansklassiker
Kokt korv med kumminkål och potatismos
Det finns många klassiska korvtillbehör, men en av mina favoriter är norsk surkål med kummin. Jag har gett korven en extra kick med karamelliserad lök och syrligt svenskt äpple. Den här maträtten kan serveras på vilken fest som helst till ett mustigt öl.
4 portioner
Kumminkål:
1 spetskål
2 msk smör
1 tsk kummin
2 msk ättika, 12 %
2 msk råsocker
1 msk ljus sirap
Salt
Karamelliserad lök med äpple:
1 kg gul lök
1 msk smör
1 msk olja, neutral, t ex rapsolja
1 msk kalvfond
1 msk råsocker
1 tsk finhackad timjan eller 1/2 tsk torkad
Salt
1 rött äpple, t ex Aroma eller Ingrid Marie
Potatismos:
1 kg mjölig potatis
50 g smör
2 dl grädde
Salt
Muskotnöt, riven
Vitpeppar
Till servering:
Kokt wienerkorv, ca 400 g
Senap, t ex dijon eller sötstark grovmalen
Dela kålen på mitten och skär bort rotstocken som sitter längs ner. Skär kålen i mindre bitar. Hetta upp smöret i en rejäl kastrull och fräs kålen i ett par minuter tills den fått lite färg. Krydda med kummin och tillsätt ättika, socker, sirap och lite salt. Sätt på locket och koka i cirka tio minuter tills kålen mjuknat. Sätt åt sidan.
Under tiden, skala och skiva löken i tunna skivor. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek löken på medelvärme tills den mjuknat och fått färg, i cirka tio minuter. Tillsätt kalvfond, socker, salt och finhackad timjan. Låt sockret smälta ner, rör då och då för att blandningen inte ska bränna. Dela äpplet på mitten och kärna ur. Skär i tunna klyftor och tillsätt med löken. Låt puttra i några minuter och sätt åt sidan. Äpplet kommer att mjukna i konsistensen på eftervärmen.
Koka potatisen mjuk i vatten och skala den när den svalnat något. Pressa den med en potatispress och lägg i en kastrull tillsammans med smör och gräddmjölk. Blanda och smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt.
Servera kokt wienerkorv tillsammans med alla goda tillbehör och valfri senap, söt eller stark.