Tre recept direkt från Italien

Therese Elgquist fortsätter att laga sig igenom det italienska köket. Under hösten levererar hon nya recept från ett pyttelitet kök i Rom. Med inspiration från marknaderna fulla av grönsaker och lokala delikatesser bjuds det denna vecka på focaccia, farrorisotto och citrussallad.

ANNONS
|
Focaccia med växtfärskost, citronslungad fänkål och tryffel-
Focaccia med växtfärskost, citronslungad fänkål och tryffel. Bild: Therese Elgquist

Recept: Focaccia med växtfärskost, citronslungad fänkål och tryffel

En macka inspirerad av en av mina favoritrestauranger i Trastevere, pizzerian Casa Manco. Får du inte tag på focaccia funkar surdegsbröd lika bra.

Valfri mängd focaccia eller surdegsbröd

100 g växtbaserad ”färskost”, eller annan valfri färskost

1 fänkål

1 ekologisk citron

1 msk olivolja

2 tsk tryffelolja

2 msk pumpakärnor, rostade

1 näve persilja, finhackad

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hyvla fänkålen tunt eller skär tunt med kniv. Blanda med zest från 1 hel citron + 1 tsk citronjuice och en nypa flingsalt. Ställ åt sidan.

Skär upp brödet i fyra bitar. Bred ut växtbaserad färskost och toppa med fänkålen. Strö över pumpakärnor, persilja och ringla över tryffelolja.

ANNONS

LÄS MER:Tre välsmakande recept direkt från Italien

Farrorisotto med pumpa och spenat.
Farrorisotto med pumpa och spenat. Bild: Therese Elgquist

Recept: Farrorisotto med pumpa och spenat

4 portioner

Sädesslaget farro är ett populärt inslag i rätter i Italien, men finns det inte hemma går det bra att använda hel havre, dinkel eller ris. Detta är en enkel variant av risotto där jag tillsätter all vätska med en gång.

3 dl farro, havre eller dinkel *

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

9 dl vatten

2 msk grönsaksbuljongpulver

400 g pumpa (efter att skal och kärnor är borta)

1 förp. (230 g) kokta vita bönor

2 msk näringsjäst

150 g spenat

Olivolja till stekning

Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

1 näve färsk persilja, finhackad

Olivolja

Skala och finhacka lök och vitlök.

Dela pumpan, gröp ur kärnorna och skär bort skalet. Dela pumpan i små tärningar.

Fräs lök och vitlök i lite olja på medelvärme tills de mjuknat, utan att de tar färg. Tillsätt farro, vatten, buljongpulver och pumpa. Låt koka upp och sjud sedan på svag värme i cirka 25 minuter, eller enligt sädesslagets anvisning på förpackningen. Rör om då och då.

LÄS MER:Resa: Italienska matresor genom tid och rum

Häll av och skölj de vita bönorna. Mixa med näringsjäst och 1 msk olja tills helt slätt. Detta kommer att göra risotton krämig. Smaka av med salt.

När det är ytterst lite vätska kvar i botten av farrokoket är det dags att vända ner bönkrämen i koket, rör runt tills krämigt. Tillsätt eventuellt lite mer vätska om den känns för torr. Vänd ner spenaten, ta bort från värmen. Smaka av med salt och peppar.

ANNONS

Servera toppad med persilja och ringla över lite olivolja, en med smak av tryffel är inte helt fel!

* Dubbelkolla om sädesslaget du väljer behöver blötläggas innan. Det står alltid på förpackningen.

Citrussallad med yoghurt och hasselnötssås.
Citrussallad med yoghurt och hasselnötssås. Bild: Therese Elgquist

Recept: Citrussallad med yoghurt och hasselnötssås

4 portioner

En av världens kanske enklaste desserter, perfekt att svänga ihop nu när citrusfrukterna smakar som mest och bäst. Du kan servera med vilken glass du vill. Jag väljer en vegansk chokladgelato med hasselnötssås, en välkänd kombo som aldrig kan bli fel.

2 apelsiner eller blodapelsiner

4 clementiner

1 granatäpple

2 dl kokosyoghurt, eller annan fet yoghurt

2 msk hasselnötssmör *

50 g mörk choklad

1 näve färsk mynta

Flingsalt

Skär bort skalet från citrusfrukterna och skär dem i skivor.

Dela, bryt isär och pilla bort kärnorna från granatäpplet.

Hacka pistagenötterna och chokladen grovt.

Fördela citrusfrukterna i fyra skålar eller på assietter. Strö över lite granatäpple. Klicka ut yoghurt. Ringla över hasselnötssmör. Strö över pistage och hackad choklad. Garnera med färsk mynta.

* Får du tag på ett hasselnötssmör som är fastare i konsistensen kan du blanda ut det med lite vatten till önskad konsistens.

LÄS MER:Tre gröna, goda recept med smak av Italien

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS