Recept: Snabb och lyxig trerätters på 45 minuter

Det behöver inte vara en enorm kraftansträngning att bjuda på en festlig middag. Anja Olaug Jelinek har satt ihop en trerättersmeny som tar max 45 minuter att slänga ihop.

ANNONS

Vi har alla upprymt bjudit in till ståtlig middag med flera rätter. Inbjudan kanske vällde fram ur din mun efter ett par glas, restriktioner som släppt eller under endorfinrus när alla vänner samlades efter lång tid. Sedan står du plötsligt där med en post-it-lapp i handen och har planerandet, bärandet, logistiken, matlagandet och dukandet framför dig. Du hade ju tänkt hinna med annat i dag också och stressen får små svettpärlor att bildas på din överläpp. Kanske vill du ställa in alltihop, föreslå att ni ska ses ute i stället eller be alla äta innan? Stopp! Det behövs inte. Du kan laga tre rätter på max 45 minuter inklusive dukning. Så lägg stressen åt sidan, plocka fram peppen och börja laga.

ANNONS
Burrata med stekta padrones, olivolja och rostade pinjenötter.
Burrata med stekta padrones, olivolja och rostade pinjenötter. Bild: Anja Olaug Jelinek

Förrätt: Burrata med stekta padrones, olivolja och rostade pinjenötter

2 serveringar, 4 portioner

När krämig ost möter beska, nötighet och umami – som en filmtitel fast på tallriken. Upplevelsemässigt kan denna rätt absolut likställas med en film. Först ett intro som lämnar en del frågetecken, följt av en intrig som landar perfekt och ett avslut som lämnar känslan av att vilja ha mer.

2 burrata

8 padrones (ett slags gröna minipaprikor)

4 msk pinjenötter

2 msk god olivolja

Flingsalt

Neutral olja att steka i

Till servering:

Stekt surdegsbröd

Stek padrones i neutral olja tills de blivit bruna och lite sotade. Lägg på en tallrik, låt svalna och grovhacka dem sedan. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna.

Skvätt lite god olivolja på en tallrik, toppa med en burrata, hälften av dina padrones, pinjenötter, ytterligare olivolja och flingsalt.

Servera gärna med stekt surdegsbröd så att ni kan sleva i grupp.

Citron- och zucchinipasta med ricotta och parmesan.
Citron- och zucchinipasta med ricotta och parmesan. Bild: Anja Olaug Jelinek

Huvudrätt: Citron- och zucchinipasta med ricotta och parmesan

4 portioner

Det känns nästintill olagligt med en sådan god rätt som går så fort att laga. Den är att likställa med snabbmakaroner och ketchup i snabbhet, utan att tumma på kvalitet och upplevelse. En perfekt rätt helt enkelt.

Pasta till 4 portioner

250 g ricotta

3 dl finriven parmesan

1/2 zucchini

1/2 citron, zest och saft

3 msk pinjenötter

ANNONS

Flingsalt och svartpeppar

Finriv parmesan och citronskal. Grovriv zucchini och pressa citronen.

Vispa samman ricotta, parmesan, citronzest, citronsaft och riven zucchini. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna.

Koka upp pasta. Spara en deciliter pastavatten. När pastan är färdig och avrunnen blandar du den med ricottablandningen och pastavatten och rör tills allt blir krämigt. Toppa med pinjenötter.

Servera gärna med en krispig och syrlig sallad.

Snabb cheesecake med citron och kaksmulor.
Snabb cheesecake med citron och kaksmulor. Bild: Anja Olaug Jelinek

Efterrätt: Snabb cheesecake med citron och kaksmulor

4 portioner

Med snabb menar jag snabb. Det är bara att vispa, smula och toppa. Kakorna köps färdiga, så även kompotten eller curden. Skillnaden mellan kompott och sylt är att kompotten inte är lika söt. Jag rekommenderar att välja en kompott eller curd med mycket syra i.

250 g mascarpone

1,5 dl vispgrädde

1/2 dl florsocker

En nypa vaniljpulver

En nypa citronzest

Mandelkakor, eller annan kaka du tycker om

Valfri kompott eller curd, jag använde svartvinbärskompott

Mandelspån, rostade

Vispa grädden fluffig.

Vispa samman mascarpone, florsocker, vaniljpulver och citronzest. Vänd ner grädden och ställ i kylen tills det är dags för servering.

Smula kakorna i botten av fyra tallrikar eller skålar, släng på lite mascarponekräm, toppa med valfri kompott eller curd och avsluta med rostade mandelspån.

Ta del av fler recept från Anja Olaug Jelinek:

LÄS MER:Recept: Smörrebröd i modern tappning

LÄS MER:Recept: Pytt i panna, kålpannkaka och chokladpudding

LÄS MER:Recept: Palsternacka på tre olika sätt

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS