Recept: Fräsch vegansk pasta på egengjord deg

I dag står pasta på menyn: en hemgjord ravioli med krämig svampfyllning, som kräver lite mer tid att tillaga, och en snabbare variant med pesto, pumpa och kikärtskrutonger som svängs ihop på nolltid. Men först ett grundrecept på pastadeg, så du kan knåda ihop din egen pasta.

ANNONS
|
Växtbaserad pastadeg.
Växtbaserad pastadeg. Bild: Therese Elgquist

Grundrecept: Växtbaserad pastadeg

4 portioner

Ett grundrecept att alltid ha med sig: färsk pasta på växtbaserat vis!

4 1/2 dl durumvete

2 dl vatten

1 msk extra virgin olivolja

1 msk näringsjäst/b-jäst, valfritt

1 nypa salt

Lägg ner alla ingredienser i en bunke och rör runt med en gaffel tills du fått ett smul, fortsätt sedan genom att knåda ihop degen med händerna tills du får en smidig och slät deg, som är lätt fuktig men inte kladdig. Tillsätt mer mjöl om den känns för kladdig. Täck med plastfilm och låt ligga i kylen i minst 30 minuter.

Kör degen genom en pastamaskin, enligt anvisning på förpackningen. Eller kavla ut degen riktigt tunt, cirka 2 mm, på väl mjölat underlag. Forma/skär ut din valda pastasort, och fyll eventuellt med fyllning – eller koka direkt i kokande saltat vatten i 3–4 minuter om du gjort exempelvis spaghetti eller tagliatelle.

ANNONS

LÄS MER:Tre recept på mat att laga över öppen eld

Färsk ravioli med krämig svampfyllning.
Färsk ravioli med krämig svampfyllning. Bild: Therese Elgquist

Recept: Färsk ravioli med krämig svampfyllning

4 portioner

Att göra egen, växtbaserad, pastadeg är egentligen inte alls svårt – det kräver bara lite tid och tålamod. Här gör jag ravioli som fylls med med krämig svamp och dragon. Den serveras sedan på en bädd av bakade tomater, spenat och kapris – och toppas med rostad cashewparmesan och mängder av citronzest!

250 g shiitakesvamp

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 kvistar dragon, eller fransk dragon

1 dl växtbaserad “färskost” med örter (t ex från märket HUJ)

6 kvisttomater

200 g färsk spenat

2 msk kapris

Olja till stekning

Salt och svartpeppar

Rostad cashewparmesan:

1 dl cashewnötter, rostade

1 msk näringsjäst

1 tsk olivolja

Salt

Till servering:

Extra virgin olivolja

Zest från 1 ekologisk citron

Flingsalt och svartpeppar

Gör pastadegen enligt receptet ovan.

Fyllning: Borsta och skiva svampen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i lite olja tills de mjuknar, tillsätt svampen och fräs tills gyllene. Hacka dragonen och vänd ner tillsammans med “färskosten”, rör runt och ta bort från värmen. Låt svalna.

Bakade tomater: Värm ugnen till 175 grader. Skär tomaterna i stora klyftor. Lägg i en ugnsform och ringla över lite olja. Baka i mitten av ugnen i 35–45 minuter, tills de mjuknat och blivit lätt krispiga i kanterna.

ANNONS

Cashewparmesan: Mixa ihop cashewnötter och näringsjäst till ett smul i en matberedare. Tillsätt oljan och pulsa ett par gånger, det ska inte bli en kräm utan bara blandas ihop, för att få till ett smul.

Dela pastadegen i åtta bitar, kavla ut till riktigt tunna remsor, cirka 4 cm breda. Lägg ut cirka 1 msk fyllning med ungefär 3 cm mellanrum på en av remsorna. Pensla med lite vatten runt om fyllningen. Lägg ytterligare en remsa ovanpå och använd lillfingret för att trycka ner den översta degen runt varje hög av fyllning för att trycka ut luft. Skär ut kvadratiska ravioli med en kniv eller raviolistans, pressa runt om kanterna med en gaffel för att försegla dem ordentligt – och för ett snyggt mönster!

Koka upp rikligt med väl saltat vatten och koka raviolin i 3–4 minuter, fånga upp dem med hålslev och låt rinna av.

Fräs spenaten i lite olja i en stekpanna några sekunder tills den mjuknat.

Fördela tomat, spenat och kapris på fyra tallrikar. Toppa med ravioli. Ringla över olivolja, strö över rostad cashewparmesan och riv över citronzest.

LÄS MER:Tre recept på enkel och snabb vegetarisk mat

Pestopasta med pumpa och kikärtskrutonger.
Pestopasta med pumpa och kikärtskrutonger. Bild: Therese Elgquist

Recept: Pestopasta med pumpa och kikärtskrutonger

4 portioner

Att använda pesto som sås till pastarätter är ett riktigt genidrag – både för smakens och enkelhetens skull. Antingen köper du färdig eller gör lätt en egen, som här med smak av salvia. Servera med bakad pumpa och krispigt rostade kikärtor för extra tugg.

ANNONS

4 portioner valfri pasta, t ex fusilli

4 msk dragonpesto (se recept nedan), eller färdigköpt

600 g butternutpumpa, eller morot

1 förpackning kokta kikärtor

Rapsolja

Salt

Salviapesto:

65 g färsk babyspenat

2 nävar färsk persilja

7 salviablad

1 msk näringsjäst

1 liten vitlöksklyfta

1/2 dl pumpakärnor

1 1/2 dl extra virgin olivolja

Salt

Topping:

Rostade pumpakärnor

Groddar eller skott

Värm ugnen till 200 grader. Dela butternutpumpan, skär bort skalet och gröp ur kärnorna. Skär i mindre tärningar och lägg på en ugnsplåt, ringla över lite olivolja och strö över en nypa salt, skaka om.

Häll av, skölj och torka kikärtorna torra. Blanda med lite olja och en nypa salt. Lägg bredvid pumpan på plåten. Rosta pumpa och kikärtor i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Tills pumpan är mjuk och kikärtorna lätt krispiga.

Salviapesto: Rosta pumpakärnorna till peston i en torr, medelhet stekpanna tills de börjar poppa och dofta nötigt. Mixa ihop med resten av ingredienserna till en slät pesto. Smaka av med salt. Tillsätt eventuellt mer olja för en lösare pesto.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Blanda runt pastan med pesto och pumpa. Fördela i fyra tallrikar. Toppa med kikärtskrutonger och eventuellt groddar eller skott.

ANNONS

LÄS MER:Tre recept på god växtbaserad middag

Hemmagjord pasta tillagad av Therese Elgquist.
Den här gången står pasta på menyn när Therese Elgquist bjuder på en hemgjord ravioli med krämig svampfyllning och en snabbare variant med pesto, pumpa och kikärtskrutonger som svängs ihop på nolltid. Bild: Therese Elgquist

LÄS MER:Snabb och enkel mat – tre goda recept på comfort food

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS