Hans Svensson har etablerat den nya vandringsleden mellan Göteborg och Alingsås. Helgen 14–16 juni är det dags för premiärvandring.
Hans Svensson har etablerat den nya vandringsleden mellan Göteborg och Alingsås. Helgen 14–16 juni är det dags för premiärvandring. Bild: Kicki Lind

Premiär för ny vandringsled mellan Göteborg och Alingsås

Idén att låta bilen stå och kunna ta pendeltåget raka spåret till en lättillgänglig vandringsled fick Hans Svensson att gå ner till deltid på sitt jobb som IT-konsult och etablera Gotaleden. Under nästa helg invigs den, en sju mil lång vandringsled som sträcker sig från Kungsportsplatsen i Göteborg till Lilla torget i Alingsås.

ANNONS

Hur fick du idén till Gotaleden?

– Jag och min fru har vandrat delar av el Camino till Santiago de Compostela i Spanien ett par gånger. Vi träningsvandrade på hemmaplan, tog tåget in till Göteborg och gick tillbaka hem till Lerum därifrån. Eller så gick vi hemifrån till Alingsås och tog tåget tillbaka. Det slog mig att här hemma finns ju samma förutsättningar som längs el Camino. Det finns fina övernattningsställen och man kan fika och äta gott längs vägen. Men det har inte funnits någon vandringsled som binder ihop de här ställena.

Men en vandringsled är väl ingenting man skapar bara sådär?

ANNONS

– Efter att ha grunnat på det här i flera år bestämde jag mig i somras för att jag måste göra något. Jag presenterade min idé om en njutbar vandring för Turistrådet Västsverige och de fyra kommuner som leden nu går igenom. Alla inblandade gillade idén som ju bygger på ett hållbarhetstänk kring hur vi reser och tar oss ut i naturen. Till Gotaleden tar man pendeltåget. Jag kontaktade Lantmäteriet för att ta reda på vilka markägare som finns i trakten. Flera helger åkte jag ut och knackade dörr för att fråga om det skulle det vara okej att dra en vandringsled just där. En del trodde att jag var en dörrförsäljare.

Vad menar du med ”njutbar” vandring?

– Det är när man slipper bära tungt och i lugn och ro kan ägna sig åt att njuta av naturen. Gotaleden är uppdelad i nio etapper på mellan fem och tio kilometer, och den är dubbelriktad så man kan starta var man vill nära en pendeltågsstation. Det är fint att vandra ut ur stan, Göteborg eller Alingsås, genom trädalléer och in i skogen och sedan ut på den böljande landsbygden med badsjöar. Turister som har sett skärgården och vill se mer av naturen kanske tycker att skogen verkar lite läskig, de är rädda att gå vilse. Nu kan de börja gå utanför turistbyrån. Svenskar är ofta hemmablinda, vi tar naturen för given.

ANNONS

Du tycker att vi ska promenera mera, alltså?

– Ja, det är lågintensiv motion. Man känner sig så tillfreds efter en vandring. Hjärnan syresätts och man får nya idéer. Gotaleden är också ett smidigt sätt för företag att få ut sin personal i naturen. Ta tåget till en av stationerna och vandra ut i olika grupper, ha varsin ryggsäck med fika eller luncha och övernatta på något ställe, kanske i Jonsered eller Nääs fabriker. Det blir både billigare och mer givande än en traditionell konferens inomhus med wienerbröd och godis. Varför inte vandra till julbordet?

Är det du personligen som ansvarar för Gotaleden framöver?

– Nej, det är Turistrådet och Västkuststiftelsen samt de fyra kommunerna Göteborg, Partille, Lerum och Alingsås som tillsammans ansvarar för skyltning och underhåll. Drygt 500 skyltar har satts upp längs leden. Det finns en hemsida och en app också, där det finns en film över leden så att man kan sitta hemma och planera sin vandring.

Vad har du för råd till andra som har vilda idéer att förverkliga?

– När jag började prata om Gotaleden som en idé spreds ryktet ganska snabbt. ”Hans håller på att etablera en vandringsled” hette det så fort folk i min närhet pratade om vandring i skogen. Det gav ringar på vattnet. Om du har en idé som du känner starkt för är mitt råd: Gör det bara.

ANNONS

LÄS MER:Så turistar du gratis i Göteborg

Hans Svensson

Bor: Lerum.

Gör: IT-konsult och vandringsledsentreprenör. Premiärvandrar Gotaleden från Göteborg till Alingsås den 14–16 juni.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS